Primo Tours

28.5.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Guimaraes - Portugals vugge

Denne formiddag besøger vi et af Portugals højdepunkter - Guimaraes - hvor Afonso Henriques angiveligt blev født i 1109 og som selvudråbt konge af den erobrede provins Portugale i 1139 gjorde byen til landets første hovedstad.

På brystværnet i Guimaraes-borgen

På brystværnet i Guimaraes-borgen


Castelo de Guimaraes

Gråvejret og en let regn rammer os, da vi spadserer op gennem parkanlægget på den hellige høj Colina Dagrade mod den højtliggende middelalderborg, der blev bygget allerede i 900-årene som et værn mod maurerne, der havde besat landet syd for Duoro-floden.

På vejen op besøger vi det lille mørke kapel Sao Miguel med døbefonten, hvor Afonso blev døbt.

Inde i borgen kan vi komme op på brystværnet og spadsere fra det ene firkantede tårn til det næste – men skal naturligvis være påpasselig med de glatte sten.

Over for borgen ligger et enormt palads også opført i grå sten - Paco dos Duques de Braganca - der tidligere var regeringsresidens og som i dag er museum.

Azulejos på klosterkirken

Azulejos på klosterkirken


Tilfældigt kirkebesøg

Tilbage mod den gamle bydel passerer vi parkanlægget Jardim do Carmo og her ligger klosterkirken Igreja de Nossa Senhora do Carmo, som gennem flere år har været lukket pga. renovering.

Men helt tilfældigt opdager vores rejseleder fra Gislev Rejser, at døren er åben og en elskværdig ung kvinde byder os inden for.

Entreen er gratis, men mod en donation på en euro (der går til kirkens vedligeholdelse) får vi lov til at se nærmere på denne interessante kirke og høre om de nuværende syv nonnernes dagligdag.

Selve klosteret kan ikke besøges og fotografering er desværre ikke tilladt - men et dejligt spontant indslag på rejsen.

Oliveira-klosterets have

Oliveira-klosterets have


Guimaraes gamle bydel

På en lille plads omkranset af blomstrende kastanjetræer passerer vi det smukke gamle rådhus og justitspalads, og spadserer under ”sukkenes bro” ind mellem smalle og krogede stræder flankeret af middelalderhusene og kommer ud på en stor åben plads - Santiago-pladsen med en række pittoreske huse.

Herfra går vi under buegangene på det gamle rådhus fra 1300-årene og er ude på en af byens vigtigste plads - Largo da Oliveira.

Her ligger kirken Igreja de Nossa Senhora da Oliveira og foran står en lille pavillon Padrao do Salado med et helligt kors mellem buerne fra 1340.

Vi besøger naturligvis kirken, og Oliveira-klosterets have med buegangen ses i Museum Alberto Sampaio.

På egen hånd får vi mulighed for at udforske denne unikke middelalderby - der kom på UNESCO's verdensarvsliste i 2001 -  inden vi atter mødes for at spise fælles frokost i restaurant Papaboa - Historico, før vi hen på eftermiddagen er tilbage på hotellet i Porto.

... og så har vi hele næste dag til - på egen hånd - at gå på opdagelse i Porto - Portugals næststørste by ...

Frokost med tapas på restaurant Papaboa – Historico

Frokost med tapas på restaurant Papaboa – Historico


Primo Tours
Subaru
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt