Subaru

4.1.16

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Farverige forår med tulipanerne i Keukenhof (1/2)

En forårsrejse til Holland er uforglemmelig oplevelse. Millioner af farvestrålende tulipaner byder foråret velkommen. Der er mange måde at rejse dertil på. Denne artikel handler om en busrejse med Riis Rejser. I første del af artiklen skal vi kigge nærmere på Keukenhof, de smukke vindmøller ved Kinderdijk og kanalbyen Giethoorn.

Alle steder i parken er der leget med formationer og farver

Alle steder i parken er der leget med formationer og farver


7 mio. blomster i Keukenhof

Keukenhof bliver også kaldt Europas have, fordi det er verdens største blomsterhave med ca. 7 millioner blomsterløg.

Og de mange blomsterløg, som hovedsageligt er tulipanløg, er ikke bare sat tilfældigt.

Uanset hvor man kigger hen, er der leget med farver, mønstre og formationer. Man behøver altså ikke være den store botaniker for at nyde besøget i haven.

Keukenhof er en fryd for alle sanserne – både øjne og næse er til fest, med både farver og dufte.  

I dag administreres Keukenhof af en fond, der hvert år åbner den 32 hektar store park med mere end 15 km gangstier.

Den Hollandske tulipanindustri skaber mere end 250.000 arbejdspladser på verdensplan

Den Hollandske tulipanindustri skaber mere end 250.000 arbejdspladser på verdensplan


Tulipaner er lig med den pureste guld

Den flamske botaniker Charles de L'Ecluse bliver af mange betragtet som den vigtigste person i at sprede tulipaner i hele Europa. Gennem hele livet sendte han tusindvis af tulipan-løg til kontakter rundt i Europa.

Det skete allerede i begyndelse af 1500 tallet, men der skulle yderligere 100 år før tulipanerne fik det helt store boom i Holland, hvor det skabte den såkaldte tulipmania – tulipan mani, hvor tulipanerne blev solgt som det pureste guld.

Priserne fløj i vejret og de farvestrålende blomsters løg blev samleobjekter, på samme måde som man har set det med hyacinter og orkideer.

Prisen på tulipaner er heldigvis ikke helt så høj i dag, men den hollandske blomsterindustri er stadig meget vigtig for landet. Den skaber over 250.000 fuldtidsjob på verdensplan.

Møllerne ved Kinderdijk er en seværdighed der virkelig bør ses når man er i Holland

Møllerne ved Kinderdijk er en seværdighed der virkelig bør ses når man er i Holland


De smukke vindmøller ved Kinderdijk

Vi besøger også de mange velbevarede vindmøller ved Kinderdijk, der i 1997 kom på UNESCOS verdensarvsliste, fordi det i så høj grad viser, hvordan hollænderne fik optimal udnyttelse af de store vandmasser.

Selvom de gamle møller nu er afløst af moderne teknologi, pryder de landskabet og det er i Holland man finder den største koncentration af vindmøller i hele verden.

Verdens ældste og højeste mølle er også hollandsk og i dag kan man stadig opleve over 1000 møller i landet.

Der er utrolig smukt i Kinderdijk fordi møllerne, der hovedsagligt er fra 1700 tallet, er så velbevarede og spejler sig flot i kanalerne – selv på en lidt grå forårsdag.

Man kan komme rundt i Giethorn til fods, på cykel eller med de mange små både

Man kan komme rundt i Giethorn til fods, på cykel eller med de mange små både


Kanalbyen Giethoorn

Giethoorn ligger i den nordøstlige del af Holland og bliver af mange kaldet landets svar på Venedig. Her er det igen kanalerne, der kendetegner stedet, men også den hyggelige atmosfære.

De små charmerende huse ligger side om side og kan næsten virke som en kulisse fra en film.

Giethorn ligger i Wieden, som er en del af nationalparken Weerribben-Wieden.

Kanalerne havde en meget vigtig funktion de seneste århundreder. Man gravede tørv længere inde i landet – en industri, der skabte store søer både øst og syd for byen, og brugte så kanalerne til at transportere tørvene.

Byens historie går dog helt tilbage til 1200 tallet, hvor man havde geder og solgte deres horn – der af bynavn gedehorn. Alle gederne i området døde dog ved en historisk voldsom flodbølge i 1170.

Biler er forbudt i Giethoorn, der i dag har ca. 2.500 indbyggere, men man kan sagtens opleve byen til fods eller på cykel, men det er dog helt oplagt at komme ud og sejle.

Bådene er ikke særlig store, men hvis de var, ville de slet ikke kunne komme rundt i de små kanaler inde midt i byen eller for den sags skyld komme under de 150 små broer, der er i den hyggelige by.

Tamarit Parc Resort
Outwell
Primo Tours
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt