Royal Caribbean

1.1.14

Af: Anne-Vibeke Isaksen
Bogmærk eller del
 

Hvad skal jeg vælge? Ny eller brugt campingvogn

Er man faldet for at campere i campingvogn, melder det store spørgsmål sig. Skal man købe nyt eller brugt? Flere ting spiller ind i forhold til, hvad der taler for den ene og den anden løsning. Hvordan og hvor meget vil man campere og hvad tillader økonomien?

Er man nybegynder og ikke bekendt med ferieformen, er det en god ide at starte med at låne eller leje, fordi det giver nogle erfaringer at vurdere ud fra. På ens første campingture kan det anbefales at rejse med andre, der kan rådgive undervejs. Besøg flere forskellige forhandlere i lokalområdet, og se det store udvalg, før beslutningen tages.

I løbet af efteråret og foråret afholdes flere messer i Europa og i Danmark, hvor man kan se alt det nye, der kommer til sæsonen. Messer er en mulighed for at se meget, men der er også en risiko for at blive forvirret.

Flere danske campingforhandlere holder åbent hus i efteråret. Her er der ofte gode tilbud at finde.

Messer er en god mulighed for at se de mange vogne der er at vælge imellem, men der er også en risiko for at blive forvirret

Messer er en god mulighed for at se de mange vogne der er at vælge imellem, men der er også en risiko for at blive forvirret


Skriv alt ned

Skriv alt ned. Start med de første spørgsmål og ønsker til købet. Skriv alle erfaringer ned undervejs – også de nye spørgsmål, der dukker op. Efterhånden som både spørgsmål og svar falder på plads, nærmer det endelige købstidspunkt sig. Vær opmærksom på, at der findes et meget stort brugtvognsmarked, som gør det attraktivt for køber. Der er meget at vælge imellem, og priserne er presset. I visse tilfælde kan der på grund af konkurrence være store forskelle på priser, alt efter om man køber øst og vest for Storebælt. På brugte vogne er det desuden ofte muligt at få en hel del ekstraudstyr med i prisen.

Fordele og ulemper ved ny model

Alle campingvogne, der er nye, har den store fordel, at ingen andre har boet i dem.  Men ligesom biler mister de en stor del af deres gensalgsværdi inden for det første år.  En del nye, billigere mærker er kommet til Danmark. Det betyder, at man i visse tilfælde vil kunne få en ny campingvogn til samme pris som en brugt. Vær opmærksom på, at mange mærker kører med kampagnemodeller, hvor man får meget ekstraudstyr med i prisen. På nye campingvogne kan der være op til flere måneders leveringstid, så vælg i god tid.

Fordele og ulemper ved brugt model

Brugte campingvogne kan fås til helt andre priser end nye. Man kan finde en billig vogn og komme i gang. Investeringen ved brugt er ofte mere overkommelig og knap så risikabel, hvis man fortryder købet. Det er også en begrænset investering for at få flere erfaringer. Man kan altid købe en større og bedre vogn senere. Ulempen er dog, at brugte vogne kan have skjulte fejl, som kan være svære at gennemskue. Vær opmærksom på at skelne mellem skønhedspletter og direkte fejl. Føler man sig ikke erfaren nok til selv at vurdere den brugte vogn, så tag en sagkyndig med på råd. Der er mange brugte campingvogne til salg i Danmark, så muligheden for et godt køb er i den grad til stede.

Vigtige spørgsmål til købet

Hvad må bilen trække?
Hvor mange sovepladser er der brug for?
Hvor ofte skal campingvognen bruges? Hele året?
Hvad må den koste?

Nyere brugte campingvogne har en tæthedsgaranti – ofte fem til seks år

Nyere brugte campingvogne har en tæthedsgaranti – ofte fem til seks år


Faldgruber, når man køber brugt

Det er vigtigt at holde kosmetiske skader adskilt fra graverende skader. Kosmetiske skader er skidt, grønne alger eller gummirester, der umiddelbart kan få vognen til at se meget gammel og slidt ud, men det kan alt sammen fjernes med en grundig omgang rengøring. Køber man ved en autoriseret forhandler, så bliver alle brugte vogne rengjort grundigt både ude og inde før levering.

Tætningsmasser, der er løbet lidt ud i kanterne, ser umiddelbart ikke så kønne ud, men det er en fordel, fordi det viser, at vognen er tæt på det sted. Husk at se efter hele vejen rundt.

Nyere brugte campingvogne har en tæthedsgaranti – ofte fem til seks år. Produktgarantien gælder såfremt vognen er tjekket en gang om året. Hvis tidligere ejere har overholdt dette, fremgår det af vognens servicebog.    

Galvaniseret chassis holder som regel længere tid end selve campingvognen og er derfor at foretrække.

Tjek, om der følger reservehjul med. Det er en fordel, hvis der er stabilisator på trækket, da det giver mere sikker kørsel.

Tjek campingvognen for nye installationer. Det ses for eksempel ved, at der kan være opsat flere spots, der er af et andet mærke, end dem campingvognen er udstyret med fra starten.

Det er vigtigt at undersøge, om det er en gør det selv-person eller et autoriseret værksted, der har foretaget installationerne. Det behøver ikke være et problem, det skal blot være udført korrekt.

Tjek sider, front og tag for reparationer, buler og eventuelle skader, hvor der er hul hele vejen igennem. En bule, hvor der ikke er hul igennem, er ikke en alvorlig skade, men udelukkende kosmetisk. Hvis der er hul, er det vigtigt, at skaden udbedres så hurtigt som muligt. Husk at undersøge, at det ikke er en gammel skade, som måske har udviklet sig til en fugtskade, fordi den ikke er blevet repareret. Gamle skader skal være udbedret på rette vis. Det kan værkstedet hurtigt finde ud af, om de er.

Tjek, om der er tegn på, at den tidligere ejer ikke har passet godt på sit udstyr. Hvis posen med forteltet for eksempel lugter surt, og pløkkerne er meget snavsede, kan det tyde på, at den tidligere ejer ikke er gået op i at passe på sine ting.
Tjek også køleskab og fryseboks for rengøringen.

Find nye og bruge campingvogne her

dcu.dk

Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Subaru
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt