Primo Tours

11.10.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Dan O'Hara's Homestead Farm i Connemara, Irland

Det er en vidunderlig natur vi kører gennem nordvest for Galway, hvor det vilde og uberørte landskab veksler mellem forrevne bjerge og bløde bakker med stengærde samlet af fattige husmænd gennem århundreder og brede, grønne dale med moser, blanke søer og fossende floder samt mindre vandløb.
Nu forstår vi, hvorfor Irland kaldes ”Den Grønne Ø”, for der er talt ikke mindre end 40 forskellige grønne nuancer her på øen.

Besøgscentret ved Dan O'Hara's Homestead Farm

Besøgscentret ved Dan O'Hara's Homestead Farm


Connemara Heritage & History Center

Vi krydser Connemare National Park og holder ind ved det prisbelønnede Conemare Heritage & History Center, der er listet blandt Vestirlands førende turistattraktioner. Besøgscentret har cafeteria og souvenirshop og ikke mindst en udstilling, der giver et godt indblik i Connemares farverige fortid.

Her skifter vi til mere terrængående passagerervogne, der trukket af en traktor, tager os op ad bjerget til Dan O'Hara Homestead & Farm, der ligger på en grøn skråning lidt over besøgscentret.

Desværre hænger skyerne tungt over os denne dag og begrænser udsynet mod det ellers storslåede landskab, som ligger for vore fødder. Da regnen kommer får vi en hurtig demonstration af hvorledes man i århundreder har stukket tørv, stablet det så det kunne tørre og anvendes som brændsel.

Dan O'Hara's Homestead Farm

Dan O'Hara's Homestead Farm


Historien om Dan O'Hara

Lidt herfra ligger O'Haras stenhus, som vi søger læ i og mens ilden æder sig gennem tørven i den åbne pejs og vi varmer os med et glas af den lokalt fremstillede whiskey, berettes der om Dan O'Haras skæbne.

Dan O'Hara boede på denne lille gård sammen med sin kone og syv børn. Familien var selvforsynende på lidt lejet jord og levede en simpel, men glad tilværelse. På det meste af farmen dyrkede man kartofler, ligesom man holdt en række dyr.

Fordelen ved kartoflen var, at den kunne vokse i de magre jorde og nogle af dem blev brugt til at fodre grisene. Kartofler sammen med kærnemælk sørgede for, at familien var robuste og sunde, selvom de var fattige.

Tørven til ilden kom fra den lokale mose og holdt familien varm og skabte hygge gennem vintermånederne. I lyset fra flammerne holdt man sociale sammenkomster, hvor man fortalte historier og holdt det irske sprog og traditioner ved lige.

Som de fleste mennesker i Connemara ejede Dan O'Hara hverken jorden eller huset han boede i, men betalte husleje til den lokale herremand.

Hans enkle, men lykkelige livsstil kom dog brat til en ende, da han gjorde vinduerne og døren større i huset. Nu ville herremanden have øgede lejebetalinger, hvilket O'Hara ikke kunne. Han blev derfor smidt ud af huset pga. manglende huslejebetalinger og så ingen anden udvej end at immigrere til Amerika som så mange irere. Huset blev derefter væltet på ordre fra herremanden!

Dan O'Hara ankom til New York som en nedbrudt mand. Hans kone og tre af børnene døde på den hårde sørejse over Atlanten. Ulykkelig og uden penge var han nødt til at sætte de resterende børn i pleje og han endte sine dage med at sælge tændstikker på gaden i New York langt fra hans elskede Connemara ...

Dan O'Hara's genopbyggede stenhus

Dan O'Hara's genopbyggede stenhus


Dan O'Hara's stenhus

Det er den nuværende ejer, der i 1980'erne genopbyggede Dan O'Haras stenhus og i dag viser rundt i den enkle stue og det tilstødende beskedne soverum. Bag huset ses et udhus som tidligere var stald. Hele området er afgrænset af et stengærde.

Clifden ligger smukt i bunden af en fjord i det vestligste Irland ud til Atlanterhavet

Clifden ligger smukt i bunden af en fjord i det vestligste Irland ud til Atlanterhavet


Clifden - en by på kanten af Europa

Næsten yderst på Connemare-halvøen ankommer vi til havnebyen Clifden, hvor det er tid til frokost. Måske er de berømte Connemare-østers et af menupunkterne?

Man kan roligt sige, at Clifden ligger på kanten af Europa i bunden af en fjord, hvor Owenglin-flodens vand vælter ud mod Atlanterhavet. Byen er kendt som “Connemaras hovedstad” og domineres af to tårne fra byens to kirker. På hovedgaden ligger flere restauranter og pubber side om side med moderne forretninger.

Vi spadserer en tur ned langs fjorden til den lille naturhavn og kan på vandreturen iagttage tidevandet komme ...

På tilbagevejen mod vores hotel i Galway krydser vi en anden vej gennem Connemares vilde natur og kan se frem mod morgendagen, hvor vores rundrejse i Irland fortsætter mod Knock - Irlands hellige by ...

Outwell
Primo Tours
Subaru
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt