Subaru

30.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Katedral i tre etager og et slot som en kongekrone på Italiens støvlehæl

En af regionens smukkeste katedraler - endda i tre etager, en frokost med tvist fra havet og et ottekantet kejserligt slot, som vi endnu ikke ved hvad skulle bruges til - er noget af det, vi skal opleve på dagens udflugt med Tema Rejser i Apulien (Puglia) i Syditalien.

Domkirken i Trani viet til San Nicola Pellegrino

Domkirken i Trani viet til San Nicola Pellegrino


Trani - med en katedral i tre etager

Denne formiddag kører vi nordpå ad motorvejen forbi Bari mod havnebyen Trani. Undervejs ser vi de store industriområder omkring Bari, men kommer også forbi åbne vin- og olivenmarker samt frugtplantager, og har flere gange udsigt til Adriaterhavet.

Italien byder på mange middelalderlige katedraler, og her i Trani stifter vi bekendtskab med en af de smukkeste romanske katedraler i Apulien. Katedralen, der blev påbegyndt opført i 1099 oven på en tidligere byzantinsk kirke, blev først færdig i midten af 1200-tallet og kaldes i daglig tale blot Duomo, men hedder - Katedralen til San Nicola Pellegrino.

Den er bygget i hvide sten, der med sit 59 meter høje klokketårn spejler sig i det azurblå Adriaterhav og minder om tidligere tiders rigdom og betydning.

Udvendigt er katedralen rigt ornamenteret med flere rosevinduer, vinduer med søjler, og fabeldyr samt en indgangsportal dekoreret med forskellige mønstre og relieffer.

Kirkerummet med tredelte buer båret af dobbelte søjlerækker

Kirkerummet med tredelte buer båret af dobbelte søjlerækker


Flere kirkerum med fresker

For at komme ind i katedralen skal vi passere en imponerende bronzedør opdelt i 32 felter med hvert sit bibelske motiv. Her finder vi bl.a. Sant Jørgen, der kæmper mod dragen (det onde). Døren er dog ikke den originale bronzedør fra 1175 – den ser vi udstillet inde i katedralen.

Det normanniske og meget spartansk indrettede kirkerum har i begge sider tredelte bueåbninger, som er båret af seks par dobbelte søjlerækker i hver side.

En trappe leder os ned til krypten og den underjordiske kirke Santa Maria della Scala med 28 marmorsøjler.

Endnu længere nede - halvanden meter under havets overflade - rammes vi af en fugtig, muggen lugt, og her ses resterne af den byzantinske kirke Ipogeo di San Laucio, hvor her også er nogle enkle fresker fra 500-tallet.

Den pittoreske havn i Trani

Den pittoreske havn i Trani


Frokost på restaurant La Locanda

Vi har lidt tid til at gå på opdagelse i det nærliggende jødiske kvarter, inden vi mødes i den pittoreske havn, hvor fiskerne arbejder med deres net og sælger deres fangst til de forbipasserende direkte fra havnekajen.

I en af de smalle gader tæt på havnen ligger Restaurante La Laconda, hvor der serveres en frokost med tvist fra havet.

Og menuen er helt efter italienske traditioner med antipasta - forskellige småretter fremstillet af lokale råvarer som mozzarella os og tomater, stegte aubergine, små røgede sardiner og vidunderlige muslinger fra havet. En ”il primo” pastaret med muslinger, rejer og blæksprutter. En ”il secondo” - naturligvis med en stegt fisk og afsluttende med en ”dolce” - citronsorbet og espresso. Alt serveret med vand og lokal bordvin ad libitum.

Kejser Fredrik II's ottekantede slot Castel del Monte

Kejser Fredrik II's ottekantede slot Castel del Monte


Castel del Monte

Er det et jagtslot, et bosted for tempelridderne, et repræsentativt sted, en bryllupsgave til sin datter, et mausoleum eller noget helt andet? Ingen ved endnu, hvilket formål Kejser Fredrik II (1197 - 1250) havde med sit helt specille bygningsværk, som blev opført fra 1230 til 1240 med det hellige tal otte som arkitektonisk fundament.

Det kan sagtens tænkes at den jagtinteresserede kejser ville benytte slottet som jagtslot. Han skrev en bog om falkejagt, som fortsat regnes blandt de bedste inden for dette felt.

Tempelridderne vendte hjem efter korstogene og finansierede nogle af kejserens bygninger. Var dette et opholdssted for disse riddere - og ligger den hellige gral begravet et sted under slottet?

Teorierne er mangfoldige, men det er sikkert, at dette ottekantede slot, der blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 1996, ligger ensomt på en bakketop med otte ottekantede tårne og hører med sin helt enestående arkitektur i lyse kalksten og marmor til et af Europas mest interessante middelalderlige bygningsværker.

Spartansk indrettet, men dog med 1200-tallets toiletfacilitet

Spartansk indrettet, men dog med 1200-tallets toiletfacilitet


Spartansk indretning, men med toilet

En trappe fører op til en pompøs indgangsportal med overliggende trekant båret af søjler, hvorfra man kommer ind i den tomme gård. Herfra ledes man ind i de spartansk indrettede rum og op ad en vindeltrappe i et af tårnene til 1. sal.

Her finder vi tronsalen, men alle rum har et vindue, hvorfra man kan se ud over det lavtliggende landskab, hvor nogle af Apuliens bedste vine og olivenolier dyrkes. Enkelte af rummene har vindue ind til gården.

I et af tårnene ses datidens toilet - en veltilpasset stenplade og et hul ned gennem tårnet.

Nogle har sammenlignet slottets udformning med en kejserkrone - så måske var det i virkeligheden tænkt som et mausoleum, hvor kejseren kunne ligge i sin grav og se op på nattehimlens stjerner …

Det kan vi tænke over inden vi i morgen går under jorden, deltager i madlavningen på et økologisk landsted og slutter med et besøg i en UNESCO's beskyttet by med de helt specielle trulli-huse ...

Snyd ikke dig selv for en tur rundt om slottet og nyd bygningen og udsigten

Snyd ikke dig selv for en tur rundt om slottet og nyd bygningen og udsigten


Primo Tours
Torre La Sal
Campingferie 650,-
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt