Riis Rejser

19.1.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Oldtidens skønhed på Sicilien, Italien

Pigerne, der dyrker forskellige sportsgrene, er iført bikini, har piercing i navlen og er ”med på moden” - selv om de er næsten 2000 år gamle!

Hverdagsscener fra romertiden

Hverdagsscener fra romertiden


Villa Romana del Casale ved Piazza Armerina

Vi har forladt østkysten og er kørt ind på øen gennem et fortryllende smukt, kuperet og meget frugtbart landskab med oliventræer, mandeltræer, citrusfrugter og vin, og stopper i Casale lidt syd for byen Piazza Armerina.

Her blev der i 1700-tallet fundet rester af nogle gamle bygninger, og dengang troede man, at det var noget fra den tid hvor araberne besad landet, hvorfor man gjorde ikke mere ved det.

Først i 1950’erne fik man gang i udgravningerne og opdagede, at her fandtes en helt unik og meget velbevaret villa fra omkring år 300 e. Kr.

Herskabsvillaen, der har 45 forskellige rum, alle med farverige mosaikgulve der tilsammen fylder 3,5 km2, havde ligget skjult og godt beskyttet under jorden efter at et jordskælv i 1100-tallet dækkede villaen i et jordskred.

Vi besøger ruinen, der er delvist overdækket for at beskytte de fine mosaikker, og ser de forskellige rum, som har hvert sit tema. Det største rum er korridoren, hvor gulvet er udsmykket med vidunderlige, farverige mosaikker, der viser scener fra dagliglivet såsom jagt, fiskeri og eksotiske dyr. Men også de berømte bikinipiger er et studie værd.

Udover hverdagsscener og portrætter er her forskellige mønstre, fantasivæsner, guder og fabel-motiver – herunder den kendte scene fra Odysseus, hvor han drikker kyklopen Polyfemos fuld i dennes hule under Etna, for senere at stikke hans øje i panden ud og undslippe sammen med fårene.

Juni-templet er det højestliggende tempel i Templernes Dal

Juni-templet er det højestliggende tempel i Templernes Dal


Den skønne Tempeldal ved Agrigento

Vi fortsætter sydvestover til byen Agrigento, hvor vi besøger nogle af de bedst bevarede græske templer uden for Grækenland.

At stedet betegnes som en tempeldal, skyldes at byen Agrigento, hvor der engang også lå et stort tempel, ligger på en bakketop og at de templer vi i dag kan se, ligger lavere - selvom de ligger på en højderyg i udkanten af den oprindelige græske by.

Grækerne kom fra Rhodos og slog sig ned her i år 581 f. Kr. hvor de nåede at bygge adskillige templer inden romerne tog over.

Vi starter besøget ved det højest beliggende tempel Giunone Templet / Juno Templet fra år 450 f. Kr., hvor vi hører om den hellenistiske tid, om templets opbygning og offerpladsens formål.

Concordia Templet

Concordia Templet


Imponerende templer

Herfra går det jævnt ned ad Strada Panoramica forbi andre templer, hvor Concordia Templet, bygget mellem 440 - 430 f. Kr. er det bedst bevarede græske tempel på Sicilien. Dette tempel blev af romerne omdannet til en kirke, da kristendommen blev udbredt i Romerriget.

Vi ser også nogle gravpladser, som er hugget i bymuren, der endnu omkranser hele området.

Vi slutter besøget ved Zeus Templet / Jupiter Templet, hvor der ikke er meget andet at se end en stor offerplads foran templet, som blev båret af nogle gigantiske menneskelignende figurer, hvoraf nogle enkelte ligger spredt i området.

Hele tempelområdet kom i 1997 på UNESCO’s verdensarvliste.

Vindmølle ved saltbassin

Vindmølle ved saltbassin


Saltudvinding ved Trapani

Længst vest på Sicilien syd for Trapani ligger store vådområder som kultiverede indsøer. Det er saltdamme, hvor man lukker havvand ind og lader det fordampe, så saltet ligger tilbage som store hvide flager.

Spredt i området står rester af tidligere vindmøller og vi gør holdt ved en af disse genetableret vindmøller og hører om saltproduktionen.

Havde man midlerne kunne templets søjler rejses, da de ligger som brikker i et puslespil

Havde man midlerne kunne templets søjler rejses, da de ligger som brikker i et puslespil


Det arkæologiske område ved Selinunte

En anden ruinby ser vi ved Selinunte, der blev grundlagt af grækerne omkring 650 f. Kr. som en af de vigtigste udskibningshavne for metaller.

Først spadserer vi til selve ruinbyen der er klassisk opbygget med lige gader som går vinkelret på hinanden og hvor rester af beboelses- og handelshuse kan ses.

Her har templet en enkelt søjlerække tilbage og resten ligger væltet i så god stand, at havde man midlerne, kunne de rejses. Men området, der betegnes som et af de vigtigste arkæologiske områder i Europa, er så stort og endnu ikke fuldt udgravet, så det er først og fremmest nye udgravninger man bruger midler til.  

På en høj i den anden ende af dette store arkæologiske område ligger flere templer, hvoraf et af disse er genrejst, så man her kan få en ide om, hvor storslået et sted Selinunte har været.

Det antikke Erice ligger yderst på klippen

Det antikke Erice ligger yderst på klippen


Middelalderborgen Erice

Bag Trapani rejser forbjerget Monte San Giuliano sig 800 meter over havet og ad en serpentinevej kører vi op på bjerget, alt mens udsigten ud over havet og De Egadiske Øer bliver mere og mere dramatisk ned over den stejle klippeside.

Den normanniske middelalderborg Erice er en af Siliciens mest særprægede med smalle, brolagte gader og blomstrende indregårde.

Oprindeligt var her opført et tempel tilegnet frugtbarhedsgudinden som blev tilbedt af alle folkeslagene i Middelhavet og beskyttede især de søfarende. Senere blev der bygget en befæstet borg og de følgende århundreder dannedes det bybillede, som er bevaret i dag, næsten intakt.

Vi har tid til på egen hånd at få lidt frokost og derefter gå rundt i denne spændende by, hvorfra der fra alle sider er en flot udsigt udover området.

Aftensol

Aftensol


Tre nætter på nordkysten af Sicilien

Først på aftenen er vi kommet til vores hotel Fiesta Garden Beach Resorts i byen Campofelice de Roccella, hvor vi skal bo de næste tre nætter.

Herfra skal vi udforske Siciliens største by Palermo og besøge andre spændende byer på nordkysten …

Udsigt fra Monte San Giuliano, der rejser sig 800 meter over havet

Udsigt fra Monte San Giuliano, der rejser sig 800 meter over havet


Subaru
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt