Dayz Resorts

6.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Skarpe knive og stor gastronomi i Santu Lussurgiu på Sardinien, Italien

Oppe i bjergene bag Oristano ligger den lille landsby Santu Lussurgiu på skråningerne af en uddød vulkan – Montiferrus – Sardiniens største vulkan. Selve byen ligner mange andre søvnige landsbyer på Sardinien, så på denne dag er her ikke så meget at se. Men her venter os en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige.

Vægmaleri med hestevæddeløb

Vægmaleri med hestevæddeløb


Santu Lussurgiu

På en kort spadseretur rundt i byen ser vi gamle bygninger og enkelte som er renoveret med omhu og akkuratesse. Men det er slet ikke arkitekturen, byen er berømt for. Det opdager vi, da vi gør holdt ved et af byens vægmalerier, som viser ryttere til hest galopere gennem gaden.

Ved det årlige karneval i februar afholdes det historiske og spændende hestevæddeløb Sa Carrela ’e Nanti. I fuld fart galoperer rytterne ned gennem den skrånende gade Via Roma, der er forvandlet til en væddeløbsbane.

På de glatte toppede brosten i de snørklede gader gælder det om at holde balancen og ikke nok med det; det er tilladt at rive sine modstandere af hesten, mens man rider – med risiko for selv at dratte af.  

Dette er byens absolut største begivenhed.

En kniv for samlere - og ikke til brug. Pris 1200 Euro

En kniv for samlere - og ikke til brug. Pris 1200 Euro


Skarpe og dyre knive

I udkanten af landsbyen ligger sliberiet Vittorio Mura & Figli, der udover at slibe knive og sakse fremstiller mange forskellige ting i metal. Fabrikken har været i samme familie gennem generationer og drives nu af fire brødre.

Vi får demonstreret forskellige værktøjer, herunder en saks til at klippe får med. Man undres over, at det ikke foregår med elektrisk maskine, men langt oppe i bjergene er elektriciteten endnu ikke fremført.

Mest populært er de mange forskellige knive, hvoraf en del er til praktisk brug, men også mange som købes af samlere. Toppen af knivkunsten får vi også demonstreret – en dyr knive med skaft af muflonhorn, pyntet med kobber og et blad med mønstre og et vildsvin i guld. Pris ca. 1.200 Euro. Absolut et mesterværk for pengestærke samlere.

Albergo Diffuso Sas Benas

Albergo Diffuso Sas Benas


Gastronomi på Alberge Diffuso Sas Benas

Sprød barokmusik fra et cembalo møder os da vi træder ind i dette hotel indrettet i en renoveret gammel bygning. Musik skal der til – både hørbart og synligt. For i receptionen hænger skønne malerier af musikere og dansende fra 1700-tallets overklasse.

Vi sætter os til rette i et mere spartansk indrettet spiselokale og venter. Og maden er værd at vente på. Alt er naturligvis fremstillet fra grunden med brug af lokale råvarer og den ene lækre ret afløser den næste. I alt serveres der ni forskellige retter med friske salater og dertil en særdeles god rødvin.

Min anbefaling er, at man denne morgen ikke spiser ret meget morgenmad og springer formiddagskaffen over, så der er plads til både carpaccio, tærte, pattegris, lam … etc, etc.

Vi smager på vinen hos Cantina sociale della Vernaccia

Vi smager på vinen hos Cantina sociale della Vernaccia


Mere lokal vin

De fleste slumrer lidt i bussen, da vi kører tilbage mod Oristano med fyldte maver. Men lidt uden for byen holder vi ind ved et vinkooperativ og skal høre lidt om den lokale vinproduktion.

Jeg fornemmer en lidt mat stemning og at de fleste er for mætte og trætte til at få så meget ud af den historie, men et par smagsprøver af den lokale vin fuldender dagen …

Et af de forladte huse i Santu Lussurgiu

Et af de forladte huse i Santu Lussurgiu


Tamarit Parc Resort
Primo Tours
Outwell
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt