Azamara Cruice

8.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Tharros-ruinerne - en vigtig kulturskat, Sardinien, Italien

Denne formiddag kører vi med bussen til Sinis-halvøen helt vest på Sardinien, hvor en af sardernes vigtigste kulturskatte - ruinerne ved Tharros - ligger smukt placeret ud til en stille bugt. Her på halvøen finder vi også Sardiniens næstældste kirke San Giovanni di Sinis.
Eftermiddagen bruges til at udforske byen Oristano, hvor vi bor.

Ruinerne ved Tharros

Ruinerne ved Tharros


Ruinerne ved Tharros på Sinis-halvøen

Fra P-pladsen ved Tharros spadserer vi op mod ”Det Spanske Tårn”, der ligger som et pejlingspunkt på halvøens højeste top, og passerer undervejs resterne af en akvædukt (vandingskanal) som romerne anlagde for mere end 2.000 år siden.

Det var dog ikke romerne, som først fandt dette ideelle sted at anlægge en by. Der har siden stenalderen for mere end 4.000 år siden boet mennesker her, men det var fønikerne (der oprindeligt kom fra det nuværende Libanon) som 800 år f.Kr anlagde havnebyen.

Da romerriget bredte sig til hele Middelhavsregionen var romerne ikke sene til at opdage den strategisk vigtige placering af Tharros og overtog derfor byen i år 238 f.Kr.

Rejselederen fra Tema Rejser beretter om Tharros

Rejselederen fra Tema Rejser beretter om Tharros


Rundt på ældgammel brolægning

Der opstår en særlig stemning, når man tænker på, at her har romeren gået på den selvsamme brolægning, som vi i dag spadserer hen over mellem hundredvis af ruiner fra huse og templer.

Vores dygtige rejseleder beretter om byen, der blev udgravet i 1800-tallet. Vi hører om dens indretning og romernes glæde ved at bade i opvarmede badstuer og hvor smart romerne allerede dengang var både med hensyn til arkitektur og logistik.

Under den originale belægning på hovedgaden Cardo Maximus havde romerne indrettet kloaksystemet, som samlede affaldsvand fra de tilstødende huse og ledte det under gaden ned til havet, hvor det blev skyllet væk ved højvande.

Rundt på Tharros

Rundt på Tharros


Badstuer og doriske søjler

Romerne elskede varme bade og vi ser ruinerne af flere badstuer, som var et af romernes sociale samlingspunkter.

På en åben plads, hvor der måske engang lå et tempel, er rejst to uoriginale doriske søjler, som nu er kendetegnet for Tharros.

I en senere periode blev byen adskillige gange plyndret af sørøver og vandaler fra Nordafrika, der havde let adgang til øen. Hvem tænker på at Sardinien ligger tættere på Afrika end selve Italien?

I 1070 havde befolkningen fået nok og flyttede længere ind i baglandet, hvor Oristano blev grundlagt, hvorefter Tharros blev glemt og sandede til.

På vej op mod Det Spanske Tårn

På vej op mod Det Spanske Tårn


Det Spanske Tårn

Også saracenere hærgede området og i middelalderens spanske periode beordrede kong Philip en række forsvarstårne opført langs kysten. Herfra kunne man med ild signalere til næste tårn – og til næste, når der viste sig fjender i horisonten.

Har man kræfter til det, bør man ikke snyde sig selv for at spadsere op til Det Spanske Tårn og nyde udsigten, dels langs kysten hvor havet bruser, og dels ud over den yderste spids af Sinis-halvøen.

Vi har tid til på egen hånd at spadsere længere ud på halvøen, hvor der findes endnu et forsvarstårn. Det er en ganske flot halvø med få bygninger, hvor man kan komme tæt på naturen.

San Giovanni di Sinis

San Giovanni di Sinis


Kirken San Giovanni di Sinis

Her er ikke et menneske at se i den støvede lille landsby, hvor vi gør holdt blot få kilometer længere inde på Sinis-halvøen, for at se nærmere på Sardiniens næstældste kirke San Giovanni de Sinis.

Det er en lille buttet sandstenskirke, som menes grundlagt omkring år 470, men ombygget til sit nuværende udseende i byzantinsk stil af benediktinermunke i 1100-tallet.

Under de buede stenlofter i den i spartansk indrettede kirke står bl.a. en flot dekoreret vievandsfont i sten. Her er et par rækker træbænke og i øvrigt kun få dekorationer.

Kirken benyttes kun ved særlige lejligheder f.eks. helgenfesten for San Giovanni – Johannes Døberen – der holdes den sidste weekend i august.

Grillet multe

Grillet multe


Frokost på Ermi-stranden

Vi når at spadsere en lille tur i det hvide, grove kvartssand på stranden ved Ermi, inden et uvejr bryder løs.

Vi søger læ i restaurant Chiosco Sole & Mare, hvor vi nyder en typisk sardensk frokost med bl.a. grillet multe fanget i Stagno de Cabras – områdets største lagune.

Katedralen Santa Maria Assunta

Katedralen Santa Maria Assunta


Bytur i Oristano

Tilbage i Oristano tager rejselederen fra Tema Rejser os med på en byvandring, så vi kan lære byen vi bor i lidt nærmere at kende.

Vi har i forvejen fået udleveret et bykort samt en oversigt over forskellige anbefalelsesværdige spisesteder.

Hotel Mistral 2 ligger blot ti minutters gang fra centrum og på vejen dertil passeres rester fra den gamle bymur og snart er vi ved en af byens store kirker San Francisco.

Ikke langt herfra ligger byens domkirke katedralen Santa Maria Assunta med et klokketårn der kunne minde om en minaret og bag denne det store ærkebispepalads.

Statuen af Eleonora d’Arborea

Statuen af Eleonora d’Arborea


Piazza Eleonora d’Arborea

På byens vigtigste og største plads samles borgere omkring statuen af byens legendariske heltinde Eleonora d’Arborea. Hun blev født omkring 1340 og blev efter faderen områdets regent indtil sin død i 1404.

Som regent fik hun udrettet store ting på Sardinien. Hun indførte love og fik skabt system i tingene, ligesom vilkårene for regionens fattige blev forbedret. På visse punkter sammenlignes hun med Janne d’Arc fra Frankrig.

Torre de San Cristoforo på Piazza Roma

Torre de San Cristoforo på Piazza Roma


Omkring Piazza Roma

En af byens gamle byporte Torre de San Cristoforo fra 1290 ses på Piazza Roma hvor byens gågader udgår fra. Vi passerer flere af de gode restauranter, hvor vi senere på egen hånd spiser (se links nedenfor) og ender vores bytur med en overraskelse ved restaurant Lo La.

Uden for programmet byder Tema Rejser på en forfriskning ledsaget af små madder med pølse og ost, og kan i den lavtstående sol, glæde os til morgendagens udflugt til Sardiniens ”hovedstad” – Cagliari …

Torre La Sal
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt