Primo Tours

17.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Petra - nabatæernes lyserøde by (2/3), Jordan

Petra er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
De folk - sigøjnerne - der senest boede i hulebyen, blev tvangsflyttet til en nybygget by i nærheden. I dag har de ret til at handle med souvenir på området, ligesom de udgør en del af servicepersonalet.

Kvinde i Petra

Kvinde i Petra


Til Petra ad bagvejen

Vi møder da også enkelte sigøjnerkvinder, der falbyder diverse souvenir, da vi er på vej ned ad de tusinde trin i Wadi ed-Deir.

Langt de fleste af trinene er fra de originale trapper, udhugget i klipperne af nabatæerne. 

Andre turister er på vej op. Nogle pustende og stønnende. Andre klyngende sig til et æsel, der får lov til at gøre det hårde arbejde hjulpet af æseldriverens rappe piskeslag.

Vi bekræftes i, at vi er kommet ind til Petra ad den helt rigtige vej ...

Dromedarer bringer turister rundt i Petra

Dromedarer bringer turister rundt i Petra


Gravkamre og affaldsdepoter

Flere udhuggede huler i de lodrette klippevægge dukker op og langt de fleste var oprindeligt tænkt som gravkamre. 

Enhver med en vis status ville have et eftermægle og fik mens de levede påbegyndt udhugningen af deres gravkamre. Nogle blev færdige, andre ikke. 

Senere har disse gravkamre været benyttet til beboelse og i dag ser vi desværre flere af dem benyttet som stalde og affaldsdepoter. 

Da vi kommer ned fra trapperne, står vi i det egentlige centrum af Petra. Her er et leben omkring restauranter og toiletter og det er her, at turiststrømmen slutter med bl.a. ”kamel-rideture”.

Den romersk anlagte hovedgade med søjlerække

Den romersk anlagte hovedgade med søjlerække


Romerske bygninger

Vi fortsætter gennem en romersk domineret bymidte med søjlerække og templer og træder ud på en næsten intakt brolagt hovedgade, hvor der på hver side har ligget små butikker. 

Personligt gør den brolagte hovedgade et imponerende indtryk. Ikke mindst fordi det ikke er små brosten, der er anlagt, men sten på op mod en meters længde. – Og de holder endnu!

En bred trappe fører op til et tempelkompleks med endnu flere søjler.

Kongegravene i Petra

Kongegravene i Petra


Kongegravene

Foran os rejser en lerrød lodret klippevæg sig og i hele klippevæggens bredde er udhugget den ene gravplads efter den anden, der tilsammen går betegnelsen Kongegravene. Vi besøger dem ikke i dag, da vi har hele eftermiddagen på egen hånd i morgen. 

I stedet ser vi nærmere på enkelte af hulerne. Og det er et imponerende farvespil, man har fået frem i lofter og vægge i de blankslebne huler. Klippernes farvelagte lag i forskelligt materiale ligner intet vi har set tidligere nogen steder. 

Her var det ikke nødvendigt med tapet eller anden udsmykning. Klipperne giver spillet i alle palettens farver.

Og så midt mellem alle disse rødlige nuancer hopper en lille fugl omkring og nipper efter føde. Det er den meget sjældne - og naturligvis røde - ”red rose bird”, som kun findes her.

Vi spadserer forbi teateret, der kunne rumme op til 7.000 tilskuere og kommer ind i Facadegaden med adskillige udhuggede bygninger og langsomt bliver slugten smallere og smallere.

Al-Khazneh (Skatkammeret) i Petra

Al-Khazneh (Skatkammeret) i Petra


Al-Khazneh (Skatkammeret)

Vi kommer ind i en tværgående slugt og koncentrer os om, hvad vi ser oppe til venstre. Lodrette klipper?? - Vend jer om, siger guiden, og der går et whaw... gennem os. 

Vi står for enden af den smalle Siq og stirrer ind på Al-Khazneh (Skatkammeret). Det er et imponerende bygningsværk. Mere end 40 meter højt og med mange flotte detaljer. 

Selv om det gennem tiderne har været udsat for sandstormenes slitage og menneskers hærværk, fremstår Skatkammeret som det måske fineste bygningsværk i Petra.

Og det er vi ikke ene om at synes. Her er masser af turister og en lind strøm af dromedarer, der bærer folk videre ind i Petra og hestetrukne vogne, som kører folk frem og tilbage gennem den smalle Siq mellem hovedindgangen ved Wadi Musa og Skatkammeret.

Vi får naturligvis den fornødne tid til at se os omkring og går ind i gravkammeret, der blot er et stort tomt rum.

Under Skatkammeret er udgravninger i gang. Vi får oplyst, at vi står mellem ca. seks meter over det oprindelige gadeniveau, så Petra er langt fra udgravet.

I Siq'en

I Siq'en


Siq’en med de mange farver

Vi samles og går sammen gennem den 1,3 km lange Siq, der igen har et enestående farvespil med røde, gule, blå og grønne farver i klipperne.

Siq’en er på sit smalleste sted ikke meget mere end tre meter bred og de lodrette klippesider rager op til 200 meter op over vore hoveder - nogle gange endog ind over kløftens bund så de danner et halvtag.

På hver side af Siq’en har der været vandingskanaler - den ene en åben, udhugget rende, i den anden var vandet lagt i keramikrør!

For enden af siq’en breder landskabet sig ud og her tilbyder hesteejerne at man kan ride den sidste km til hovedindgangen.

Vi foretrækker dog at vandre og får samtidig mulighed for at se nærmere på et tempel, der kaldes Obeliskgraven.

Outwell
Subaru
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt