Riis Rejser

18.1.16

Af: Gordon P. Henriksen Fotograf: G. P. Henriksen og M. Christoffersen, Fisk og Fri
Bogmærk eller del
 

Laksegaranti i USA og Canada

Uanset om man er til pakkerejser eller vil arrangere det hele på egen hånd, så er British Columbia og Washington State oplagte rejsemål for laksefiskeren. Og det er ikke uden grund, at dette område er ekstremt velbesøgt af danskere. Her får du en smagsprøve på, hvad man kan opleve i dette område - samt en masse gode rejseråd.

Kæmpelaks

Kæmpelaks


Olympic Peninsula, Washington State, USA

Klokken er halv fire om morgenen. Det er stadig bælgravende mørkt udenfor. Alligevel sidder vi ved fluestikket og gør klar til dagens fiskeri. Mads og jeg landede i Seattle i går eftermiddags. Vi er dødtrætte, men ni timers tidsforskel kombineret med ustyrlig lyst til at prøve kræfter med Stillehavets laks, giver mere energi end fem kopper sort kaffe. Så efter at have indtaget en gang solid morgenmad og bundet 5-6 buskede maraboufluer, hopper vi i udlejningsbilen.

20 minutter senere går vi gennem store nåletræer og gigantbregner, i hvad der ligner et forhistorisk sceneri fra Jurassic Park. Snart er vi ved Sol Duc River. At stå ved en amerikansk laksebærende flod, er noget jeg har drømt om i flere år. Men det er ikke helt så nemt, som vi havde bildt os selv ind det ville være - men vi ser laks, og det holder modet oppe. Vi kan ikke få dem til at tage vore store lilla zonkerfluer, men da jeg prøver en lille orange æggeimitation, strammer linen op og en sølvlaks - også kaldet coho eller silver, springer fri af vandet. Og efter lidt bakseri kan Mads hjælpe mig med at lande min første stillehavslaks - skønt.

Olympic Peninsula er en halvø, der ligger i det nordvestligste hjørne af USA. Størstedelen af halvøen er dækket af en national park, som består af store bjerge, gletschere samt verdens nordligste regnskov. Naturen er enestående, og det er helt klart et af de smukkeste steder, jeg har fisket. Der er adskillige floder i området, som svinger fra mindre åer, hvor man sightfisker på små grupper af laks, til store elve, der egner sig til tohåndsflue eller kraftigt spinnegrej. Olympic er mest kendt for sit steelheadfiskeri i vintermånederne, men har også en fin opgang af kongelaks og især sølvlaks. Man burde regne med midten af oktober som den bedste periode. Olympic er helt klart for naturelskeren, der gerne vil have god plads uden for mange andre fiskere, men som kan finde sig i at fange mindre end fx i Chilliwack, Canada. Det er et perfekt sted at udforske fiskeriet på egen hånd, men et par dages guidet fiskeri er guld værd for at få sporet sig ind på, hvor og hvordan fiskeriet kan dyrkes. Jim Kerr, er en af de bedste fluefiskeguider i området og har mine bedste anbefalinger. Bor man i Forks, så er alle de vigtigste floder inden for en times kørsel. (Sol Duc, Queets, Bogachiel, Calawah, Hoh og Salmon River).
Hvis man gerne vil betale lidt mere end et simpelt hotel værelse, så er en Bed and Breakfast en god løsning. Jeg har gode erfaringer med Miller Tree Inn, hvor værterne gerne står tidligt op for at tilberede en stor amerikansk morgenmad til fiskerne og deres guider.

Muligheden for at fange laks er stor

Muligheden for at fange laks er stor


Chiliwack, British Columbia, Canada

Vi går gennem krattet, mens vi synger. Larmen skal nemlig advare bjørnene om vores tilstedeværelse. Selvom vi kun er kørt 20 minutter fra byen, kan her sagtens være bjørne. Vi håber på at den besværlige adgang til vandet vil være årsagen til, at vi forhåbentlig finder en plads, der er tom for fiskere, men da vi endelig kommer ned til vandet står der ca. 15 andre og fiskere den pool, vi havde tænkt os at fiske i... Øv! Det positive er dog, at fire af dem har fisk på. Vi skynder os ned til vandet og kan se store konge- og hundelaks, også kaldet chinook eller chum, svømmende langs med bredden. Det kan ikke gå hurtigt nok med at få linerne i vandet!

Chilliwack River er en af de mest besøgte floder i Canada for danske lystfiskere. Den er simpelthen propfuld af laks, og hvis man har en god uge her, kan man være heldig at fange alle 5 arter af stillehavslaks. Jeg har hørt flere rapporter om folk, der har fanget over 30 kongelaks på en uge med et gennemsnit på 15 kilo! Desværre er canadierne udmærket klar over, hvor godt fiskeriet er her, og nogle steder står fiskerne decideret skulder ved skulder. Hvis man er typen, der gerne vil have god plads, så er dette ikke det rigtige sted. Til gengæld er det nok det nemmeste og billigste sted at arrangere en rejse til, hvor man stort set har fangstgaranti til at fange en pæn portion laks. En anden bonus er den nærliggende Fraser River, der også giver en mulighed for at prøve størfiskeriet en dag eller to.

Fisken skal ombord

Fisken skal ombord


Fraser River, British Columbia, Canada

Vi har lige spist en kæmpe morgenmad bestående af pandekager med friske blåbær, bacon og æg, da guiden Rod møder os. - Ready, spørger han. Gu' er vi det, for nu skal der fiskes på den mægtige Fraser River. Mens Rod sætter jetboaten i vandet, kan jeg se flere laks rulle i overfladen. Egentlig kunne vi sagtens fiske her, men Rod fortæller, at han kender et langt bedre sted. Vi sejler et stykke op ad floden og går i land. Vi kan se flere pink-laks, der svømmer langs med bredden, og det er bare med at komme i gang. Rod fortæller, at små lyserøde fluer er sagen, og han viser sig hurtigt at have ret - inden længe kommer der flotte pink salmon på land med jævne mellemrum. Efter nogle timer spørger Rod, om vi har lyst til at sejle nedstrøms og prøve efter chum og sølvlaks. Eller måske vil vi hellere vil fiske lidt stør. Jo det er svære valg, der skal træffes, når man er på fiskeferie på Fraser River.

For nogle handler en fiskeferie udelukkende om fiskeriet. Derudover skal de bare have et sted at sove, når de ikke fisker - og så noget mad til at holde dem kørende. Andre lægger vægt på et komfortabelt ophold og lækker mad - her er Fraser River Lodge stedet. Man bor på en stor bjælkehytte-lodge, med udsigt ud over Fraser River og bjergene, og bliver vækket med frisk kaffe og et stor morgenbord. Og når man kommer træt hjem efter en god dags fiskeri, er der tyske øl på hanerne og skotsk whisky i glassene. Så kan man ellers slappe af en time eller to, inden der serveres en fire retters gourmet menu. Luksuriøs fiskeferie er skønt, men jeg må indrømme en ting, som jeg har lært på alle mine fiskerejser: Når fiskeriet er godt, så er resten stort set underordnet.

Forskelligt lokkemad afprøves

Forskelligt lokkemad afprøves


Cambell River, Vancouver Island, Canada

- Trevor will be your guide today, fortæller den 17-årige pige bag skranken, mens hun kigger på sin lange liste over fiskere og udleverer to sæt gult regntøj. Malene og jeg går ned på bådbroen sammen med en masse andre forventningsfulde fiskere. Vi finder Trevor og kommer hurtigt i båden og sejler derud af i en stor gruppe.

Her på Painters Lodge kører alt som en velsmurt maskine. Det er en fiskelodge med plads til over 200 personer, og de 50 ansatte guider tager hver dag op til tre hold af to personer ud på fire timers fisketure. Fiskeriet er simpelt trolling fiskeri med downriggere og flashere, og det lykkedes da også Malene at fange en blank hundelaks, også kaldet chum på en lille lyserød blæksprutte.

4 timer senere er vi tilbage på bådbroen. Før vi når at se os om, har Trevor renset fisken, og den bliver kørt væk i en pose på en trillebør sammen med 7-8 poser fra andre fiskere. Vi får udstukket en kvittering med et løbenummer, som vi skal tage op til det lille kontor ved bådbroen.

Denne gang spørger den 17 årige, om vi vil have fisken frosset, koldrøget, på dåse eller til aftensmad på restauranten. Jeg er aldrig før blevet tilbudt at få mine egne fisk på dåse, men vi vælger alligevel at få den tilberedt på restauranten samme aften. Men så er der ikke flere valgmuligheder. Hun giver os et stykke papir, hvor vi skal udfylde felter om, hvorvidt den skal steges eller grilles, samt hvilken sauce og grøntsager vi vil have til osv. Jo tingene er bestemt organiseret her på Painters Lodge.

Sølvlaks i Cambell River

Sølvlaks i Cambell River


Sølvlaks

Painters Lodge ligger i Campbell River, som de selv ynder at kalde »Salmon Capitol of the world« - og ikke uden grund. Strædet mellem Vancouver Island og fastlandet bliver snævert her. Millioner af laks svømmer forbi hvert år, og det giver mulighed for et fantastisk trolling fiskeri. Men der er også forrygende fiskeri i floderne: Oyster River, Campbell River og Quinsam.

Sidste jeg var der, mødte jeg i øvrigt en lille gruppe danskere, der havde haft stor succes med at fiske direkte på kysten i nærheden af mundingerne og fanget godt med blanke sølvlaks i 3-5 kilos klassen på almindeligt kystgrej. Denne form for fiskeri dyrkes ikke meget af canadierne. Men for danskere der er vant til fiske på kysten, er det lige til at gå til. Den eneste forskel er mængden og størrelsen af fiskene - samt det, at man må fiske i selve mundingen...

Her prøves kræfter med en krabat ...

Her prøves kræfter med en krabat ...


Booking og planlægning

Washington og British Columbia er oplagte til en rejse, hvor man kan få rigtig meget fiskeri for pengene. En flybillet, lejebil samt fisketegn er egentlig det eneste man behøver for at tage på opdagelse: Og så selvfølgelig et sted at sove hver nat. Man kan vælge at koncentrere sig om et område, men har man et par uger eller mere, kan man sagtens nå at opleve flere steder i både Canada og USA.

SAS flyver direkte til Seattle fra Kastrup uden mellemlandinger, og det er et hurtigere og billigere alternativ end Vancouver. Rejser man i efterårsmånederne, som er højsæson for det meste fiskeri, så kan man få flybilletter for omkring 4500,-.


Laksen er ombord

Laksen er ombord


Praktiske oplysninger

Med en lejebil kan man frit køre fra sted til sted. Nogle af de bedste priser jeg har set på billeje er hos Holiday Autos. Sidst jeg var af sted gav vi 6880,- for en rimelig stor 4x4 i 14 dage, men er man på lowbudget kan en lille todørs fås for ca. det halve.

I USA og Canada er der i modsætning til Skandinavien næsten ingen private vande, og har man først løst fisketegn, kan man frit fiske i stort set alle floder. Fisketegn er delt op i salt- og ferskvand, og man kan købe for forskellige antal dage. Man skal være meget opmærksom på de strenge reguleringer. Man risikerer fx en stor bøde samt konfiskering af alt sit fiskegrej, hvis man bliver snuppet i at fiske med en krog med modhager på i British Columbia!

Fisketegn kan købes i forvejen på nettet eller i de flest grejbutikker. Et ferskvandsfisketegn i B.C. koster 35 $ for 8 dage, hvilket svarer til lidt under 200,- kr. Det må siges at være noget billigere end i fx de norske lakseleve - især når man tænker på, at det dækker flere hundrede vande!
Se evt. hjemmesiden BCfishing.

Man kan også booke en færdig pakkerejse fra et fiskerejseselskab. Man får kyndig vejledning inden man tager af sted, og i de fleste tilfælde rejser man i en gruppe med en rejseleder der kender til fiskeriet i området. Desuden skal man ikke tænke på at booke, bil, vælge guider, finde ud af hvilken sæson er bedst osv. Atlantik Travel arrangerer pakkerejser til flere af de nævnte destinationer i denne artikel.

Fisketuren planlægges

Fisketuren planlægges


Mere om Fisk & Fri

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Fisk & Fri, Danmarks mest læste lystfiskermagasin. Læs flere artikler online på Fisk og Fri og tjek de mange gode abonnementstilbud her.

Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Subaru
Outwell
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt