Subaru

27.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Ohridsøen - en UNESCO-beskyttet naturperle, Makedonien

De næste dage skal vi opleve Ohridsøen fra både søbredden og på vandet. Den ene dag kører vi rundt om søen og kommer derved et smut ind i nabolandet Albanien og dagen efter sejler vi på søens østlige side og besøger bl.a. det berømte Narum kloster.

Bunker i Albanien tæt ved søen

Bunker i Albanien tæt ved søen


Rundt om Ohridsøen

Det tager denne dag knapt en halv time at få overstået grænseformaliteterne for at komme ud af Makedonien og ind i Albanien - og det er hurtigere end normalt.

Dette ellers så lukke og noget tilbagestående land er ved at åbne sig mere og mere mod vesten, efter at de regerende ledere under landets stalinistiske periode (1945-1991) i mange år fik indbildt folket, at der var en konstant trussel fra de vestlige lande.

Derfor blev der brugt enorme summer på opbygning af forsvaret og bl.a. bygget hundredvis af små enmands-bunkere og større bunkere langs Ohrid-søen, så folket kunne forsvare sig, når den aggressive fjende kom.

Vi ser flere af disse bunkere, da vi ad rustikke veje kører mod byen Pogradec.

Hotel Enkelana hvor vi nyder en rigtig god kop kaffe

Hotel Enkelana hvor vi nyder en rigtig god kop kaffe


Pogradec i Albanien

På et af byens bedre hoteller, Hotel Enkelana der ligger helt ud til søen, får vi serveret en rigtig god kop kaffe, inden vi spadsere en tur på byens hovedstrøg.

Her er lidt nye og flere gamle og misligholdte bygninger - og faktisk er besøget i byen og resten af turen gennem denne del af Albanien ganske uinteressant, så der er ikke så meget at fortælle - men kaffen er god!

Kilderne og vandfald i Vevchani.

Kilderne og vandfald i Vevchani.


Kilderne ved Vevchani

Efter endnu en halv times toldformaliteter er vi tilbage i Makedonien og besøger den lille bjerglandsby Vevchani, hvor kilderne fra bjerget risler ned gennem byens smalle gader.

Her spiser vi frokost, inden vi besøger kilderne et lille stykke inde i skoven.

Her løber Ohrid-søen med stor kraft ud i Drim-floden - Den Sorte Flod

Her løber Ohrid-søen med stor kraft ud i Drim-floden - Den Sorte Flod


Struga med Den Sorte Flod

Sidste stop rundt om Ohridsøen er i byen Struga, hvor vandet fra Ohridsøen løber ud i Drim-floden - Den Sorte Flod - og fortsætter sin vandring til det rammer Adriaterhavet.

Langs flodens bredder er der hyggelige caféer og spisesteder - og byen har meget mere at byde på end vi kan nå denne sene eftermiddag.

Lodrette klipper ved Galicica National Park som går helt ned til søen.

Lodrette klipper ved Galicica National Park som går helt ned til søen.


Sejltur på Ohridsøen

Det er så mere interessant - og afslappende - at sejle på Ohridsøen, hvor vi denne formiddag sejler mod syd langs søens østlige side, hvor landets største nationalpark Galicica dækker bjergsiderne med tæt skov og fortsætter med farvestrålende, lodrette klipper helt ned i søen.

Her passerer vi Titos tidligere sommerresidens. Tito havde en sommerbolig i hver af Jugoslaviens regioner, og i dag benyttes dette hus af Makedoniens præsident.

Ohridsøen nydes fra skibets soldæk

Ohridsøen nydes fra skibets soldæk


Ohridsøen er unik

Ohridsøen hører til blandt verdens ældste søer og blev dannet ved bevægelser i de tektoniske plader for fem - ti millioner år siden.

Det har skabt en helt unik flora og fauna omkring - og i - søen, der har mere end 100 forskellige dyrearter, heraf flere endemiske, dvs, de findes kun her.

Søen, der ligger 695 moh., er ca.  90 km i omkreds - heraf ca. 30 km i Albanien - og dækker et areal på
384 km2.

Med det dybeste sted på 286 meter er det Europas dybeste sø.

Vandet er så krystalklart, at man kan se hele 20 meter ned og det siges, at man kan drikke det rene vand direkte ude midt på søen.

Ohridsøen kom på UNESCO's verdensarvsliste i 1980.

Subaru
Torre La Sal
Outwell
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt