Subaru

24.7.17

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Skopje - en by med statuer og monumenter (1/2), Makedonien

Makedonien har gennem lang tid været en velbevaret turisthemmelighed og landet kan godt betegnes som en ”uopdaget perle” med et vidunderligt klima, der medvirker til overraskende gode vine og et køkken som smager af noget.
Makedonien har en spændende kulturhistorie og har bl.a. fostret store personligheder som Alexander den Store og Moder Teresa.
RejseAvisen.dk tog derfor på en rundrejse for at opleve lidt af hvad landet kan byde på ...

På vej ind i industribygningen er vi ikke i tvivl om at vi er kommet til et rigtigt godt vinhus

På vej ind i industribygningen er vi ikke i tvivl om at vi er kommet til et rigtigt godt vinhus


Vinhuset Tikves

Netop vinen er dagens hovedtema og straks efter at vi er ankommet til lufthavnen i hovedstaden Skopje, kører vi i bussen en times tid sydpå ad Moder Teresa Motorvejen.

I det frugtbare område ved Kavadarci besøger vi vinhuset Tikves, der siden 1885 har produceret vin i regionen og i dag er Makedoniens ældste og største vinproducent.

Udvendigt minder vinhusets industribygninger ikke meget om et ”vinslot”, men så snart vi kommer ind og ned i vinkælderen med de store vinfade, er vi ikke i tvivl om stedets kvaliteter.

Da Makedonien indtil 1991 var en republik i Jugoslaviens Føderale Folkerepublik var målet at producere så meget som muligt - der skulle vin til folket.

I dag har man med fransk hjælp udviklet nogle overraskende gode vine ofte baseret på den røde drue Vranec.

I vinkælderens besøgscenter får vi under dagens frokost prøvesmagt flere forskellige kvalitetsvine - både en liflig hvidvin, en tør rosé samt et par røde vine. Det hele afsluttes med en smagsprøve på raki (en velsmagende, stærk slags snaps/brandy).

Nogle af disse vine har vundet internationale priser og kan købes i Danmark bl.a. hos Park Wine. Vi får naturligvis mulighed for selv at købe nogle flasker med hjem.

Efter den gode frokost og vinsmagningen køres vi tilbage mod Skopje, hvor vi indlogeres på det centralt beliggende Holiday Inn.

Alexander den Store på Makedonien Pladsen

Alexander den Store på Makedonien Pladsen


Skopje - en by med statuer

Fra hotellet er der kun få meter til et stort indkøbscenter på den ene side og blot et stenkast til floden Vardar på den anden.

På dagens spadseretur går vi langs floden og opdager snart, at uanset hvor vi kigger hen, er der statuer overalt og  monumentale og pompøse bygninger står langs floden og lyser op.

Der er kort afstand til den store Makedonien Plads, hvor en 15 meter høj statue af Alexander den Store - en af Makedoniens største helte - er rejst.

Alexander den 3. af Makedonien (den Store) levede fra 356 til 323 f.Kr. og efterfulgte sin far Filip den 2. (382-336 f.Kr). På få år lykkedes for Alexander at slå perserne væk fra det græske område, at indtage det nuværende Tyrkiet og erobre lande helt frem til Indien.

Alexander den Stores krigsførelse blev ledetråde for senere krigsherrer som bl.a. Cæsar og Napoleon.

På den anden side af Stenbroen fortsætter de monumentale statuer og fontæner. Filip den 2. står højest med sin løftede arm som sejrstegn. Han gjorde datidens små bystater til et samlet makedonsk rige.

Foran ses Alexanders mor Olympias med sin søn i fire forskellige udgaver og lidt derfra ses en fontæne med Alexanders hest Bukephalos.

Flot og detaljeret statue af Tsar Ivan Vladislav på Civilisationens Bro med Stenbroen som baggrund.

Flot og detaljeret statue af Tsar Ivan Vladislav på Civilisationens Bro med Stenbroen som baggrund.


Nye broer og identitet

Stenbroen - der oprindeligt er bygget af romerne, blev i 518 ødelagt af et jordskælv, men blev genopbygget af tyrkerne i 1500-årene - er ikke den eneste bro over Vardar-floden. Nye broer udført i marmor er kommet til så sent som i 2013.

Kunstens Bro har på begge sider en hel række statuer af berømte makedonske malere, musikere, forfattere og skuespillere m.fl. og Civilisationens Bro er flankeret med makedonske og udenlandske ledere, der har haft indflydelse på Makedoniens historie - fra en af de første konger fra 800-tallet f.Kr. til middelalderens krigere.

Mange af statuerne er udført meget detaljeret og alle har hver sin historie at fortælle.

Vi er ikke i tvivl om, at Makedonien og specielt Skopje er ved at genrejse sig og atter skabe sig en identitet efter selvstændigheden. Nye bygninger skyder op overalt, nogle er færdige, andre står halvfærdige og venter på bedre tider.

Men der er en langtidsplan for renovering af byen, som løber frem til 2020.

Skopje blev atter ramt af et omfattende jordskælv den 26/6 i 1963, der blev målt til 6,1 på richterskalaen. 80 procent af byen blev lagt i grus. Mere end 3000 indbyggere omkom, heraf fandt man omkring 1.100 lig. Flere tusinde blev skadet og 120.000 mennesker blev med ét hjemløse.

Et kæmpemæssigt oprydningsarbejde skulle igangsættes - og pågår stadig ...

Det Arkæologiske Museum i Skopje

Det Arkæologiske Museum i Skopje


Det Arkæologiske Museum

Civilisationens Bro leder os over til det arkæologiske museum, der åbnede i en nyklassisk bygning i 2014.

Museet, hvor man ikke må fotografere, har en flot samling af ting helt tilbage fra neandertalernes tid over stenalderen, bronzealderen og frem, til middelalderen.

Museet er imponerende flot med genstandene udstillet i mørke lokaler med spotlys på montrerne. Alle montre er forsynet med engelske tekster, så der er mulighed for at forstå, hvad man ser. Derudover er væggene dekoreret med malerier, der viser realistiske scener fra den pågældende tidsalder.

Blandt de væsentligste museumsgenstande findes bl.a. verdens ældste figur af en realistisk mandlig skikkelse. Moderjord-figurer har man jo kendt i årtusinder før ...

Outwell
Torre La Sal
Primo Tours
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt