Dayz Resorts

7.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Skopje - en by med statuer og monumenter (2/2), Makedonien

Ikke langt fra  banegården i Skopje ligger Moder Teresa Museum - indtil videre - da der er planer om at flytte det til nyere og større lokaler tæt ved Makedonien Pladsen.

Fra udstillingen i Moder Teresa Museum

Fra udstillingen i Moder Teresa Museum


Moder Teresa Museum

Mens vi har spadseret rundt i Skopje, har vi på nyere bygninger kunne læse forskellige budskaber fra Moder Teresa, der levede fra 1910 til 1997.

Hun blev født i Skopje og uddannet som lærer, men blev nonne og især kendt for sit arbejde blandt Indiens fattige. Hun modtog Nobels fredspris i 1979 og blev saligkåret af Pave Johannes den 2. i 2003

På museet ses forskellige genstande fra Moder Teresas liv, et dækket spisebord og en seng som den kunne have set ud da hun levede (det har ikke været hendes), og i museets øverste etage findes et lille kapel.

Gade i Skopjes gamle bydel - den tyrkiske basar

Gade i Skopjes gamle bydel - den tyrkiske basar


Den gamle tyrkiske basar

Overalt er Makedonien påvirket af den tyrkiske besættelse fra 1391 til Osmannerrigets fald i 1913 efter Balkanrigene. Både inden for kultur, arkitektur og ikke mindst maden.

I Skopjes gamle bydel - den tyrkiske basar - kommer vi forbi det gamle tyrkiske bad - hamam - fra 1400-tallet og ind gennem smalle, stenlagte gader, der skråner op ad bjerget.

Små butikker og caféer pryder gadebilledet og bag byen ses den store Mustafa Pasha moské, færdiggjort i 1492.

Et af citadellets tårne med det makedonske flag

Et af citadellets tårne med det makedonske flag


Citadellet Kale

Øverst i Skopje ligger citadellet Kale, der er blandt de ældste bebyggelser i byen.

Udgravningerne er dog langt fra tilendebragt og her er ikke så meget at se.

Dog har man genetableret en bymur, som det er muligt at spadsere på og hvorfra vi har en storslået udsigt ud over byen.

Små lækre specialiteter serveres på restaurant Old City House

Små lækre specialiteter serveres på restaurant Old City House


Old City House

På denne rejse rundt i Makedonien med Vitus Rejser er konceptet ”All Incusive”, hvilket betyder, at vi udover gode morgenmadsbuffeter har inkluderet frokost og aftensmad - begge med mindst tre retter - samt drikkevarer (vand, øl eller vin) ad libitum.

Makedonerne er fanatiske omkring maden. Her har den industrialiserede fastfood, endnu ikke fortrængt den gode gammeldags kogekunst. Smagfulde salater, grillede grønsager, kød og fisk, sammenkogte egnsretter og hjemmebagt brød - vi får smagt det hele.

Her mangler bestemt intet - faktisk er der alt for meget mad, når der serveres portionsanretninger, hvilket igen betyder et stort madspild.

Men sådan er det i Makedonien, man under os det godt og der skal ikke mangle noget.

Denne aften spiser vi på restaurant Old City House, hyggeligt indrettet i et originalt byhus, og mens musikerne underholder i baggrunden, serveres der denne gang en helt række små lækre retter, hvorfra vi kan smage på lidt af hvert - og selv bestemmer mængden, hvilket er rigtigt godt.

I morgen kører vi til St. Jovan Bigorski klostret i Mavrovo National Park og videre mod Ohrid ...

Campingferie 650,-
Subaru
Primo Tours
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt