Azamara Cruice

10.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Malta - Middelhavets hjerte (1/2)

De har været her alle sammen op gennem historien - sicilianere, fønikere, romere, arabere, spaniere, normanniske korsriddere, tyrkere, franskmænd samt englændere - og det bærer de maltesiske øers arkitektur og kultur heldigvis fortsat præg af.

Vi løfter dørhammeren og kommer indenfor på Malta

Vi løfter dørhammeren og kommer indenfor på Malta


Rundt på Malta

På denne rundrejse med Vitus Rejser skal vi opleve lidt af hvert af de mange påvirkninger som ø-riget har været udsat for. Vi skal se verdens ældste fritstående tempelbygninger, bygget af et folk omkring 3500 år f. Kr. og er således ældre end pyramiderne i Egypten.

Og vi skal spadsere på tempelriddernes massive bygningsværker, som stammer tilbage fra 1500-tallet, hvor de fik sæde på Malta. Vi skal opleve den frodige ø Gozo og øen Comino, hvor naturen stort set passer sig selv.

Men vi skal også besøge hypermoderne indkøbscentre i hastigt pulserende bydele. Og meget andet. Men på denne tur er der også rigelig tid til afslapning, så husk en god bog.

De maltesiske øer på i alt 316 km2 (altså på størrerlse med den danske ø Als) ligger syd for Sicilien og nord for Afrika i hjertet af det azurblå Middelhavet og har mere end 7.000 års historie bag sig.

I dag har Malta ca. 400.000 indbyggere og Gozo ca. 29.000, mens der på Comino kun bor et par familier. Men Malta er et populært feriemål og har hvert år omkring 1,2 mio. feriegæster, som således er Maltas største indtægtskilde.

Derudover udgør tun-eksport til bl.a. Japan samt skibsindustrien (reparationsarbejder) de største indtægtskilder.

Kystlinien ved Sliema

Kystlinien ved Sliema


Sliema, Maltas største by

Efter ca. tre timers morgenflyvning med Norwegian er vi midt på formiddagen fremme på vores hotel The Windsor Hotel i Sliema - Maltas største by, som faktisk er en travl forstad til hovedstaden Valletta.

Her er masser af hoteller, forretninger, restauranter og caféer. Vi er her før hotelværelserne er klargjorte, og de fleste af vores rejsefæller begiver sig straks ud på en lille orienterende byvandring med vores danske guide fra Virus Rejser, men resten af dagen er i øvrigt til egen disposition.

Vi er kommet fra det kolde nord til det varme og solbeskinnede syden med 350 solskinsdage om året, og vi vil have skiftet det lune tøj før byvandringen. Vi går på værelset efter aftale med stuepigen og får fundet sommertøjet frem og bevæger os derefter på egen hånd ud i Sliemas pulserende byliv.

Her er ca. 50 meter ned til strandpromenaden, som løber langs kyststrækningen, så langt øjet rækker. Mod nordvest ses den karakteristiske skyskraber i St. Julians, men vi spadserer mod sydøst til centrum af Sliema.

Alle de gamle små fiskerlejer er over tid vokset større og større som hele byer, der nu hænger sammen uden egentlig adskillelse. Promenaden er et leben af spadserende mennesker, legende børn, kondiløbere samt enkelte cyklister.

Trafikken parallelt med promenaden er intens og i gadebilledet ses endnu de gamle Bedford-busser fra 50’erne, som forsvandt i 2012 til fordel for mere sikre og komfortable bybusser. På sandstensklipperne neden for promenaden ses solbadere og lystfisker.

Udsigt mod Valletta med kuppelkirken Our Lady of Mount Carmel

Udsigt mod Valletta med kuppelkirken Our Lady of Mount Carmel


Promenade

De mange forskelligartede bygninger langs strandvejen er langtfra harmonisk bygget og varierer i både farve, højde og arkitektur.

Ude på halvøen - Tigne Point - er et omfattende byggeri i gang og vi ledes gennem hovedgaden over på den anden side af halvøen, hvor vi har bugten Sliema Creek foran os.

Yderst på Trigne finder vi byens nye og største indkøbscenter The Point Mall, hvor kreditkortet kan komme til at gløde, hvis man ikke passer på!

Her findes også en platform med en enestående udsigt over vandet mod Valletta med kirken Our Lady of Mount Carmel som den alt dominerende bygning.

Promenaden fortsætter langs vandet og ved frokosttid finder vi ind på Restaurant Tre Angeli og skal selvfølgelig smage - maltesisk salat.

Inspireret af udsigten til øen Manoel med et fort af samme navn, begiver vi os ud på øen, men adgangen til fortet er spærret, så vi går langs marinaen i Lazzaretto Creek tilbage til strandpromenaden.

Oppe i Sliema by ses de karakteristiske karnapper udvendigt på bolighusene, et levn fra arabisk arkitektur. Her ser vi også en af byens kirker - Vor Frue Kirke (Our Lady of the Sacred Heart) - inden vi går tilbage til hotellet.

De maltesiske øer har i øvrigt mere end en kirke til hver dag i året og der bygges fortsat. Kristendommen kom til Malta under romertiden, da apostlen Paulus led skibbrud i år 60 e. Kr. på en af de mindre øer, som i dag er ubeboet og bærer hans navn.

Denne aften er aftenbuffeten i hotellets restaurant inkluderet, men middagen ligger så sent, at vi i stedet spiser en udmærket grillet sværdfisk på Restaurant Surfside, der ligger på strandpromenaden ikke langt fra hotellet.

Udsigt mod Senglea fra Upper Barracca Gardens

Udsigt mod Senglea fra Upper Barracca Gardens


Valletta, Maltas hovedstad

Med egen bus køres vi ind til Valletta, grundlagt i 1566 af Stormesteren af Johannitterordenen Jean Parisot de La Valette. Ridderordenen bestod af adelsmænd fra de mest betydende familier i Europa og deres mission var at  beskytte katolicismen mod det store tyrkiske Osmanniske Rige.

Byen blev opført efter den store tyrkiske belejring af øerne i 1565 og gjort til hovedstad efter Mdina. Det var Spaniens konge, der i 1530 forærede Malta til Johannitterne, efter at de gennem syv år var blevet fordrevet fra deres opholdssteder på bl.a. Rhodos og Cypern af den store tyrkiske Sultan Suleiman II.

Valletta, der er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, ligger smukt, højt på et forbjerg på en halvø mellem to havne, og ved ankomsten spadserer vi de få hundrede meter op til parken Upper Barracca Gardens.

Herfra er en enestående udsigt udover Grand Harbour, en af verdens største naturskabte havne op til 100 meter dyb og kan se mod ”De tre byer” Kalkara, Vittoriosa og Senglea.

Kunstskatte ses overalt i Stormesterens Palads

Kunstskatte ses overalt i Stormesterens Palads


Stormesterens Palads

Herefter spadserer vi forbi mange barokke 1500-talsbygninger til Stormesterens Palads grundlagt i 1576, hvor vi ude såvel som inde kan fornemme byens storslåede fortid som Johanitterriddernes hovedsæde.

Johannitterordenen drev bl.a. hospitaler for krigenes sårede soldater, hvor patienterne spiste af sølvtallerkner og sølvbestik, da man mente, det var det renligste, og gennem donationer og egne indtægter blev ordenen umådelig rig og kunne gennem et par hundrede år erhverve sig enestående kunstgenstande.

Over tid blev livet som Johanitter mere og mere dekadent med druk og hor og fik en brat ende, da Napoleon Bonaparte indtog Malta i 1798.

I paladset kommer vi gennem korridorer fyldt med freskoer i lofterne og malerier fra det 16. til det 18. århundrede på væggene flankeret af fornemme rustninger. Vi ser store sale bl.a. med vidunderlige møbler og gobeliner.
Bygningen huser i dag både parlamentet og præsidentens kontorer.

Turen går derefter videre til det privatejede palæ Casa Rocca Piccola, som i flere generationer har været ejet af samme adelsfamilie. På en (lidt for lang) rundtur i huset får vi et indgående indtryk af 1500-tallets adelige boligindretning.

Alteret i den imponerende katedral St. John's Co-Cathedral

Alteret i den imponerende katedral St. John's Co-Cathedral


Katedralen St. Poul's Co-Cathedral

Så er der tid til på egen hånd at se mere af byen og den må så absolut bruges på et besøg i katedralen St. Paul’s Co-Cathedral.  

Dette enestående bygningsværk indeholder en rigdom af kunstværker både i selve katedralen og i det tilhørende museum. Kirkerummets søjler, vægge og lofter er belagt med guld og fresker, malerier og skulpturer. Hele gulvet er dækket med gravsten for de mange riddere og er udført i marmor med inskriptioner og billeder.

I en fløj til katedralen ses Caravaggio’s meget berømte 361cm. x 520 cm. store maleri Johannes Døberens Halshugning.
(Johannes Døberen har givet navn til Johannitterne, ligesom Sanit John er det engelske navn for Johannes).

I det tilstødende museum på 1. sal ses gamle bønnebøger og salmebøger med 1500-tallets noderskrift. Størst indtryk på museet gør dog de kæmpemæssige flamske gobeliner, som går fra loft til gulv og dækker hele vægge.

Med vandtaxa over Grand Harbour til Vittoriosa

Med vandtaxa over Grand Harbour til Vittoriosa


Kort byvandring i Vittoriosa

Efter en fire retters frokost på den noget specielle Restaurant Luciano - der næsten også er et lille legetøjsmuseum med mange sjove genstande på væggene - spadserer vi ned til Grand Harbour, hvor vi med små vandtaxaer sejles over til Vittoriosa.

Jeg når dog inden sejlturen en hurtig spadseretur ned ad en af de lange gader til Fort St. Elmo, der i dag er politiakademi og lukket for publikum, for blot at se lidt mere af denne spændende by, hvor vi sagtens kunne have brugt langt mere tid på egen hånd.

Efter en kort spadseretur gennem Vittoriosa’s smalle middelalderstræder kører bussen os tilbage til The Windsor Hotel, og vi har resten af eftermiddagen til egen disposition.

Denne aften er der mulighed for at deltage i en fælles bustransport og spisning med underholdning på Restaurant Incognito længere oppe ad kysten, og langt de fleste af vore rejsefæller melder sig til dette arrangement.

Selv spadserer vi over til Sliema Creek, da vi gerne vil opleve stedet og udsigten mod Valletta i nattelyset, og her spiser vi anbefalelsesværdigt godt på den italienskinspirerede Restaurant Portopalo i Trigne.

Indsejlingen til Mgarr på Gozo

Indsejlingen til Mgarr på Gozo


Gozo, Kalypsos ø

Denne dag er der sen afgang fra hotellet, så der er god tid til at læse en bog, inden bussen op ad formiddagen kommer for at køre os til den nordlige del af Malta, hvor vi fra havnebyen Cirkewwa tager med færgen til Gozo.

Gozo er en lille overskuelig ø på ca. 15 x 7 km. og med 29.000 indbyggere fordelt i ikke færre end 15 byer.

Efter et glas mousserende Spritza-vin på den højtliggende bar Gleneagles med udsigt ud over den maleriske havneby Mgarr, tager bussen os op til et udsigtspunkt, hvorfra vi kan skue ud over havet med øen Comino og Malta i baggrunden.

Først på eftermiddagen er vi fremme ved vores hyggelige Hotel Cornucopia i landsbyen Xaghra. Herfra spadserer vi med vores danske guide ind til byens centrum, hvor det er muligt at handle og få lidt at spise på en af restauranterne.

Hotel Cornucopia er et dejligt sted, hvor gården og parkanlægget er omkranset af bygninger med værelser, hvor nogle vender mod gården og andre ud mod gaden med udsigt ud over den frodige dal. Stedet har tre svømmebassiner og flere solterrasser med liggestole.

I den hyggelige bar køber vi en drink, inden vi i restauranten får serveret et udmærket måltid, hvor der kan vælges mellem tre forretter og tre hovedretter samt dessert. Ingen behøver at gå sultne i seng!

Udsigtspunktet ved Kalypsos Grotte

Udsigtspunktet ved Kalypsos Grotte


Rundt på Gozo

Planen var, at vi skulle starte denne dag med et besøg ved Dwejra for at se klippeformationen Azure Window, formet som en bro fra kysten ud til en “bropille” i vandet. Men pga. vejarbejde er det ikke muligt at komme frem til stedet på denne rejse og i stedet kører vi til Kalypsos Grotte (Calypso’s Cave).

Iflg. den græske mytologi var det her, at den græske nymfe Kalypsos med sin skønhed holdt Odysseus tilbage i syv år på hans lange hjemrejse fra Troja til Ithaka.

Fra et udsigtspunkt over grotten er her en imponerende udsigt til en af Gozo’s fineste sandstrande ved Ramla Bay. Selv om nogle slidte trin fører ned i selve grotten, anbefales det ikke at gå derned, da stedet er usikkert, hvilket kostede en engelsk turist livet for nogle år siden.

I landsbyen Fontana - der har navn efter de mange naturlige kilder (fontæner) som findes her - gør vi holdt for at se nærmere på de imponerende kniplinger, fine duge og andre tekstiler samt de berømte Gozo-striktrøjer. Her er også et udsalg af lokale vine, oste og lækre specialiteter.

Bussen fortsætter til landsbyen Xlendi, der ligger godt beskyttet i bunden af en lille bugt, og her er der tid til en kop kaffe. En kuperet sti langs bugten fører ud til en mindre havgrotte helt nede ved vandet.

Citadellet ved hovedbyen Victoria

Citadellet ved hovedbyen Victoria


Victoria - hovedbyen på Gozo

Hovedbyen på Gozo er Victoria, der også har et citadel - et forsvarsanlæg med rester fra den gamle middelalderborg højt over byen. Det er da også dette, vi begiver os op til, da vi ankommer.

Efter en kort introduktion til stedet, ”slippes vi fri” og har rigelig god tid til på egen hånd at gå på opdagelse i citadellet og i byens labyrint af smalle gader.  

Dagens frokost udgøres af en toast og et glas koldt øl indtaget på Café Bellusa, hvor indehaverne - to originale brødre - hjælper ti - også med underholdningen!

Ud over citadellet, hvorfra det er udsigt til hele øen, er kirken St. George Basilika et besøg værd.

Tilbage på hotellet kan vi slappe af inden udflugten til øen Comino i morgen ...

Ved en smuk og dramatisk klippekyst

Ved en smuk og dramatisk klippekyst


Se også...

Tv-klip: Rejsemagasinet - Sydeuropa, Malta med Folkeferie

Folkeferie var om nogen med til at gøre danskerene opmærksomme på Malta som feriedestination. I dette indslag er Martin Ebmark fra Folkeferie gæst i studiet, og fortæller om hvad det er der gør Malta til noget specielt. Læs mere om ferie på Malta her

24-04-2013

Torre La Sal
Primo Tours
Campingferie 650,-
Tamarit Parc Resort
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt