Azamara Cruice

3.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Blandt templer og pagoder i Bagan (1/2), Myanmar

Vi er fløjet fra Mandalay til den gamle kongeby Bagan, der engang i sin storhedstid mellem det 11. og det 13. århundrede var en metropol med op mod 200.000 indbyggere. I dag er Bagan kendt for sit store arkæologiske område, der endnu har ruiner af omkring 2.000 klostre, templer, pagoder og stupaer.

Restaurant under åben himmel i parken

Restaurant under åben himmel i parken


Bawga Theiddhi Hotel

I 1990'erne besluttede juntaen at flytte befolkningen fra det arkæologiske område, der i dag betegnes som Gammel Bagan, til en ny bydel syd herfor - Ny Bagan - hvor vores store Bawga Theiddhi Hotel ligger i en dejlig parklignende have i udkanten af byen.

Begrundelsen for flytningen var, at det arkæologiske område skulle renoveres og genopbygges, hvilket visse steder er udført så uoriginalt, at UNESCO har afvist at medtage området på verdensarvslisten.

Det gør dog ikke oplevelsen ved at besøge de rekonstruerede pagoder i Bagan ringere og selv Marco Polo udtalte, at udsigten ud over Bagan ”er en af de fineste på Jorden”.

Siden 2010 har tusindvis af turister besøgt dette spektakulære område hvert år.

Bagan har mere end 2000 pagoder. Her ses en pagode i morgendisen

Bagan har mere end 2000 pagoder. Her ses en pagode i morgendisen


Morgenstemning ved Shwe San Daw pagoden

Efter en aften med middag på The Green Elefanthouse - hvor både maden og betjeningen ikke er værd at skrive om - og en god nats søvn serveres en omfattende morgenmadsbuffet i hotellets have med elefant-statuer som tilskuere.

Over os har vi kvidrende fugle kun forstyrret af gigantiske varmluftsballoner, der svæver hen over den blå himmel for at få hele sceneriet i Bagan i fugleperspektiv. En ballontur man i øvrigt kan bestille hjemmefra gennem rejsebureauet Viktors Farmor.

Det er (næsten) det samme vi oplever, da vi denne morgen kører ud til Shwe San Daw pagoden, der er bygget af Kong Anawrahta i 1057 midt i Bagans naturskønne område. Denne pagode er en af de få, hvor det er tilladt turister at komme op på og ad en meget stejl trappe kan vi fra toppen overvære solopgangen.

Langsomt forsvinder mørket og et utal af okkerfarvede templer og pagoder bliver synlige i morgendisen.

Den gyldne Shwezigon pagode

Den gyldne Shwezigon pagode


Shwezigon pagoden

Gammel Bagan blev grundlagt allerede i 849 af Kong Pyinbya (817-76) med en forsvarsmur med tolv porte og voldgrav, men det var under Kong Anawrahta og hans søn Kong Kyanzittha i 1000- og 1100-årene at imperiet voksede.

Sagnet fortæller, at en af kongens hvide elefanter lagde sig ned på alle fire ben og ikke ville gå længere, hvorfor man besluttede at bygge Den Gyldne Shwezigon pagode netop her.

Pagoden, der er 49 meter høj, menes at indeholde relikvier fra Buddha - en knogle og en tand.

Kongen kunne have flere koner samt masser af konkubiner, som han kunne fornøje sig med

Kongen kunne have flere koner samt masser af konkubiner, som han kunne fornøje sig med


Mindre templer og stupaer

Vi kommer ind på pagodens vældige område gennem en lang korridor, hvor lokale tilbyder alverdens souvenir.

Et utal af tempelbygninger og mindre stupaer omkranser Shwezigon pagoden, der også er beskyttet af drabeligt udseende gyldne løver.

Her er både stående, siddende og liggende buddha-statuer.

I et mindre tempel ses et panel med hundredvis af flot udkårne træfigurer med kulørte farver, som fortæller om livet ved hoffet - bl.a. ses nogle af kongens skønne konkubiner danse.

Htilominlo templet er blandt de seneste som er bygget i Bagan

Htilominlo templet er blandt de seneste som er bygget i Bagan


Htilominlo templet

Efter at have været på markedet i den lille landsby Nyaung U lidt nord for Gammel Bagan, besøger vi en af Bagans største templer - Htilominlo templet.

Det 46 meter høje tempel er bygget i mursten og blandt de senest opførte templer og er rigt udsmykket med udvendige relieffer og fin ornamentering.

Inde i templet ses fire store, forgylte buddhaer, der nærmest følger en med øjnene, uanset hvor man står ...

Udenfor ses en masse halvguder - såkaldte Nan-guder.

Kvinde fra Padaung-folket - med lang hals - væver ved tempelområdet

Kvinde fra Padaung-folket - med lang hals - væver ved tempelområdet


Kunsthåndværk

På tempelområdet ses en vævende kvinde fra Padaung-folket - med metalringe omkring sin lange hals, men her er også andre kunsthåndværkere.

Bl.a. ser vi oliemalerier og overværer hvorledes sandmalerier fremstilles.

Ananda templet er blandt de fineste templer i Bagan

Ananda templet er blandt de fineste templer i Bagan


Ananda templet

Dagens sidste tempelbesøg er måske det mest imponerende.

Det kridthvide Ananda-tempel fra 1105 med et karakteristisk majskolbelignende gyldent tårn på ikke mindre end 52 meter har indvendigt fire kæmpestore buddha-statuer - en i hvert verdenshjørne.

Buddha-statuerne, udført i forgyldt træ, har hvert sit karakteristiske udseende. De to i nord og syd er originale, mens de to andre er genopført efter en brand.

Her er også en indvendig gang rundt om det allerhelligste med en del kalkmalerier og nicher med mere end 1000 mindre buddha-figurer.

Aftenstemning på Ayeyarwady-floden

Aftenstemning på Ayeyarwady-floden


Solnedgang på Ayeyarwady-floden

Havnen i Bagan ligner til forveksling den vi oplevede i Myanmar med direkte adgang fra strandbredden til båden, der denne aften skal sejle os ud på Ayeyarwady-floden.

Det er en yndet og meget populær aftentur at opleve solnedgangen fra vandsiden, og efter at have sejlet en times tid op ad floden, driver vi langsomt tilbage, mens vi nyder en drik og solen forsvinder i horisonten.

Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Outwell
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt