Dayz Resorts

4.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Blandt templer og pagoder i Bagan (2/2), Myanmar

En ny dag gryr i Bagan og umiddelbart efter morgenmaden i haven på  Bawga Theiddhi Hotel, kører vi ud til templerne og pagoderne ved landsbyen Myinkaba.

Buddha i Manuha templet

Buddha i Manuha templet


Templerne ved Myinkaba

Blandt de templer vi besøger er Gubyaukgyi templet bygget i 1113.

Her ser vi mange vægmalerier og den såkaldte Myazedi-sten med den ældste overleverede tekst fra middelalderens Bagan. På stenens fire sider ses inskriptioner på forskellige sprog - pali, pyu, mon og burmesisk - og har samme betydning for burmeserne, som Jellingestenen har for os.

Også Manuha templet fra 1059 besøges. Her ses en buddha-statue der fylder så meget i bygningen, at man skal helt hen til denne for at se den. I dette tempel ses også en kæmpemæssig liggende Buddga.

Nogle af de smukkeste relieffer ser vi i Nanpaya templet.

Nanpaya templet

Nanpaya templet


Frokost på Starbeam Bistro

Efter et besøg på lakfabrikken U Ba Nyein, hvor vi får demonstreret hele den komplicerede og tidskrævende proces, der ligger forud for de smukke lakarbejder, der ses overalt i Burma, er det blevet frokoststid.

På restaurant Starbeam Bistro får vi en udsøgt frokost med en eksemplarisk god betjening, hvorefter vi har et par timer til at slappe af ved hotellets svømmepøl eller gå på egne opdagelser i byen.

Kærre der trækkes af zebuokse i landsbyen Thuhtakan

Kærre der trækkes af zebuokse i landsbyen Thuhtakan


Besøg i landsby Thuhtakan

Først på eftermiddagen kører vi til landsbyen Thuhtakan, hvor vi får lejlighed til at se, hvorledes man lever i et mere primitivt samfund.

Det er som at komme flere hundrede år tilbage i tiden. Mange af husene er bygget af træ med vægge af flettet bambus.

Vandet hentes af kvinderne fra landsbyens centrale vandpost og bæres hjem i tunge dunke. Svin og høns går mere eller mindre frit omkring.

Motorkøretøjer er her få af, men de kan ikke køre! Al transport foregår med kærrer trukket af zebuokser, der styres med en sele trukket gennem dyrets snude.

Men de få mennesker vi møder på vejen gennem landsbyen er glade og smilende.

Mørket falder på og giver hele området en særlig stemning

Mørket falder på og giver hele området en særlig stemning


Solnedgang fra tempel

Før skumringen indtræffer er vi kørt videre til endnu et tempel, som det er tilladt at bestige - og heldigvis er vi kommet i god tid og har lidt at drikke med, for at se solnedgangen over Bagan er et tilløbsstykke.

Så vi er ikke alene, da mørket sænker sig og den helt særlige tusmørkestemning lægger sig over Bagans pagoder.

Kongelig marionetdukke - med meget fine detaljer

Kongelig marionetdukke - med meget fine detaljer


Restaurant Amata med marionetteater og show

Samme aften venter der os et flot show på restaurant Amata i Ny Bagan.

Under middagen sætter stedets husorkester gang i trommer og andre slagtøjsinstrumenter, hvorefter eminente dukkefører viser os kunsten at håndtere marionetdukker i meget flot dekorerede kostymer.

Ikke alene på scenen virker dukkerne levende, de kommer også ned blandt publikum og hilser på os. Flot, flot.

Showet indeholder naturligvis også dansende, yndefulde kvinder og springende mænd, der med stor akrobatik viser deres kunnen.

På cykel mod Gammel Bagan

På cykel mod Gammel Bagan


Cykeltur i Bagan

Denne dag er vi overladt til egne aktiviteter og vi lejer derfor cykler på hotellet. Nogle foretrækker de elektriske cykler, men erfaringen siger, at der aldrig er nok strøm på disse - og så er det ærgerligt at skulle træde hjem.

Derfor tager vi to ganske almindelige cykler og begiver os på egen hånd mod Gamle Bagan.

Bagans Gyldne Palads er en rekonstruktion af et tidligere kongepalads

Bagans Gyldne Palads er en rekonstruktion af et tidligere kongepalads


Templer og pagoder inden for bymuren

Vi stiller vores cykler ved den vestlige port til Det Gamle Bagan og spadserer rundt inden for bymuren. Afstandene er kun et par km. på hver led og stierne er visse steder sandede.

Vi spadserer forbi Bagans Gyldne Palads, der er en rekonstruktion af et tidligere kongepalads, og omkring Pitakat Taik der engang indeholdt kongens bibliotek til vi kommer til det enorme Thatbyinnyu templet, der med sine 61 meter kan ses på lang afstand.

Her er mange andre storslåede templer og pagoder med tusindvis af detaljer, ligesom bymuren er værd at komme op på.

Fremme ved udsigtstårnet Nan Myint

Fremme ved udsigtstårnet Nan Myint


Udsigtstårnet Nan Myint

Tilbage ved cyklerne fortsætter vi ad landevejen mod Nyaung U og stopper ved det lille tempel Upali Thein, der er dekoreret med elefanter og andre skabninger som skal beskytte de to henslængte  buddhaer inde i templet mod onde ånder.

Fra landevejen drejer vi ind på en vej mod udsigtstårnet Nan Myint. Efter en km viser det sig, at retningen mod tårnet er rigtig, men at vi har valgt den forkerte vej forbi golfbanen, da den er meget sandet og vi må trække cyklerne et stykke.

Vi ender dog atter på en god, fast grusvej, som leder os frem til udsigtstårnet.

Entréen til tårnet, der ikke er helt billig, dækker også et glas saft i tårnets eksklusive restaurant og øverst oppe har vi en flot udsigt udover pagoderne til den ene side og hotelområdet Aureum Palace Hotel med bungalower på den anden side.

En sød og godt engelsktalende 12-årig landsbypige sørger godt for os

En sød og godt engelsktalende 12-årig landsbypige sørger godt for os


Landsbyen Minnathu

Vi fortsætter vores cykeltur gennem flere tempelkomplekser og stopper ved en café i landsbyen Minnathu.

En køn 12-årig pige kommer os i møde og med et perfekt engelsk får hun os placeret ved et af de ledige borde, hvorefter hun kommer springende med et par bestilte kolde øl.

Hun forklarer, at hun har sommerferie og nu hjælper til i caféen - for indehaveren kan kun dårligt engelsk.

Hun spørger, om hun skal vise os sin landsby, og selv om dette tilbud fra denne intelligente pige er fristende, vil vi hellere selv gå lidt rundt og kigge.

Og landsbyen ligner til forveksling den, vi allerede har besøgt med primitive huse, zebuokser, oksekærrer og arbejdende kvinder.

Forbi den farvestrålende pagode ved klostret Hsu-Taung-Pyi

Forbi den farvestrålende pagode ved klostret Hsu-Taung-Pyi


Tilbage til Hotel Bawga Theiddhi

Vi fortsætter ad landevejen forbi den farvestrålende pagode ved klostret Hsu-Taung-Pyi og er snart tilbage ved hotellet – uden punkteringer!

Her  slapper vi af indtil vi denne aften nyder hotellets store buffet i den skønne have, mens vi indstiller os på rejsen i morgen til højlandet ved Pindaya i landets nordøstlige hjørne ...

Subaru
Primo Tours
Torre La Sal
Campingferie 650,-
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt