Riis Rejser

6.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Livet på og omkring Inle-søen i Myanmar (1/2)

I dag rejser vi mod Inle-søen, kendt for sine fiskere som står på et ben, når de ror og kaster deres fangstnet i søen. Men hele sceneriet omkring Inle-søen er fantastisk med pælehuse, flydende haver, markeder, kunsthåndværkere, templer og store samling af stupaer. På vejen der til skal vi også opleve noget helt specielt ...

To grise i fodertruget - et gammelt bildæk

To grise i fodertruget - et gammelt bildæk


Svinelandsby med kunsthåndværk

I en landsby ikke så langt fra Pindaya, spadserer vi en tur og ser på landsbylivet. Landsbyen, der bl.a. er kendt for sine mange svin, som går i stier i folks haver, kaldes populært ”Svinebyen”.

Da vi passerer skolen, bliver vi meget gæstfrit - og helt uventet - inviteret indenfor og hører børnene synge for os.

Men det er faktisk kunsthåndværkerne vi primært er kommer for at se. Ved papirværkstedet Shwe Pan King hører vi den ældgamle proces med at fremstille papir af morbærtræets bark. Hele processen er manuel og starter med at den blødgjorte bark bankes, så fibrene adskilles. Herefter lægges de endnu engang i vand og sis fra til en masse, der bliver til papir som kan dekoreres inden soltørringen.

Her fremstilles også parasoller i forskellige størrelser. En aldeles fingernem herrer demonstrerer hvor ”let” hele fremstillingsprocessen er. Det han laver på et par minutter, ville vi andre være uger om!

Det gamle teaktræskloster Shwe Yaunghwe Kyaung lidt uden for Nyaung Shwe

Det gamle teaktræskloster Shwe Yaunghwe Kyaung lidt uden for Nyaung Shwe


Teaktræsklostret Shwe Yaunghwe Kyaung

Ca. 2,5 kilometer nord for hovedbyen ved Inle-søen Nyaung Shwe, stopper vi ved et af områdets fineste, gamle teaktræskloster Shwe Yaunghwe Kyaung, der er bygget på pæle i traditionel klassisk stil.

Her kan man være heldig at se de unge munke-elever postere ved et af vinduerne.

De kronragede novicer indsamler mad på byens marked

De kronragede novicer indsamler mad på byens marked


Nyaung Shwe - en livlig by

Inde i Nyaung Shwe indkvarteres vi på Paradis Hotel i bungalower med fire værelser i hvert sit hjørne. Hvert værelse har en lille terrasse og vi er heldige at få en i solsiden.

Mens vi er i byen er der lejlighed til at besøge byens største marked - Mingalar markedet – hvor der bl.a. handles med frugt og grønt fra de flydende haver ude i Inle-søen.

Blandt de mange boder ses nonner - ofte helt unge novicer - som indsamler fødevarer til dagens middag. Alle forretningsdrivende afleverer lidt af hvad de kan undvære - for hele princippet i buddhismen er, at gøre en gode gerninger for at opnå et bedre næste liv, og ved at give gratis føde til nonnerne, gør man en god gerning ...

En eftermiddag er der arrangeret besøg i et af byens nonneklostre, hvor vi overværer en meditation - og får pulsen helt ned ...

Fisker styrer båden med et ben mens han ordner sit net

Fisker styrer båden med et ben mens han ordner sit net


Sejltur på Inle-søen

Hotellet ligger godt en kilometer fra søen og vi spadserer denne morgen ned til havnen, der ligger for enden af en ca. fem kilometer lang flod med forbindelse til Inle-søen

Her fordeles vi i tre langbåde hver med et ”piskeris” drevet af en osende og larmende dieselmotor, der får båden til at skyde en betragtelig fart og snart er vi ved indsejlingen til Inle-søen, hvor de pittoreske fiskere, der balancerer på et ben mens de fisker, lader sig fotografere mod en behørig skilling …

Mere originalt er der at se de arbejdende fiskere, som vi møder på vejen over søen mod de flydende haver og landsbyerne ude midt på søen.

Inle-søen, der er ca 22 kilometer lang og ca. 11 km bred ligger ligger ca. 900 moh.

Pælehuse mellem de flydende haver

Pælehuse mellem de flydende haver


Intha-folket - en etnisk minoritet

Intha-folket, som lever her, er i princippet tidligere flygtninge og udgør en etnisk mindretalsgruppe og tæller mellem 70.000 og 100.000 individer.

Befolkningsgruppen kom oprindeligt fra det sydøstlige Burma, men blev fortrængt af thailændere, der invaderede området i 1700-årene. Den lokale thai-høvding nægtede Intha-folket at få land omkring søen, hvorfor de flygtede ud på søen og opbyggede tilværelsen her.

Man byggede huse på høje pæle og anlagde over tid flydende haver ved hjælp af opgravet tang etc. hvor man kunne dyrke grøntsager og holde husdyr, der sammen med fisk fra søen bidrog til opretholdelsen af livet.

Efterhånden blev her bygget større og større samfund med markeder, templer m.v.

Det siges, at børnene her kan ”ro før de kan spise ris”.

Konstruktionen af huse og øerne samt Intha-folkets levevis er helt unik for Sydøstasien.

I spinderiet ved vævestuen

I spinderiet ved vævestuen


Templer og kunsthåndværkere

På en af øerne besøger vi Nga Phe Chaung klosteret og kommer helt tæt på munkenes spartanske levevis.

Ikke mindst den stigende turisme er med til at øge levestandarten for Intha-folket - og nu er også en lang række kunsthåndværkere kommet til.

Vi besøger bl.a. en smedje og senere en vævestue, der fremstiller klæder af lotusplantens fibre.

Efter en dejlig frokost på restaurant Inthar Heritage House midt i Inle-søen, fortsætter sejladsen gennem masser af vandhyacinter, hvilket får  søen til at ligne en magisk have.

Vi kommer forbi flere flydende haver, forbi pælehuse og frem til andre øer, hvor vi bl.a. ser et skibsbyggeri og en cigaretfabrik, hvor kvinderne fremstiller håndrullede cigaretter.

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet for senere på aftenen at spise godt på restaurant Thanakha Garden.

Campingferie 650,-
Subaru
Torre La Sal
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt