Riis Rejser

1.9.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Dunedin - en skotskternet by i New Zealand

Vi har atter en lang dags køretur foran os, idet vi igen skal over til østkysten og se nærmere på den gamle by Dunedin, som blev grundlagt i 1848 af skotske bosættere.
De købte omkrådet af de lokale maori-høvdinge og navngav stedet New Edinburg, der senere blev til Dunedin - det gamle gæliske ord for Edingburg.
Byen, der er New Zealands største i udstrækning, ligger skønt i bunden af en fjord, afskærmet fra Stillehavets storme af halvøen Otago Peninsula og tæt på natur og et rigt dyreliv.

Digteren Robert Burns foran St. Paul's Cathedral

Digteren Robert Burns foran St. Paul's Cathedral


Dunedin - arkitektur og havekultur

Byen, der er New Zealands største i udstrækning, ligger skønt i bunden af en fjord, afskærmet fra Stillehavets storme af halvøen Otago Peninsula og tæt på natur og et rigt dyreliv.

Byens navn udtales ”Dönédn” med tryk på anden stavelse, og da vi arriverer bliver der tid til lidt sightseeing.

På byens centrale ottekantede plads Octagon ligger St. Paul’s Cathedral fra 1919 med en statue af den skotske digter Robert Burns placeret foran - med et søgende blik rettet mod en af pubberne.

Ved siden af ser vi det gamle, smukke victorianske rådhus. Den centrale plads huser også kunstgalleriet samt byens turistinformation.

70 meter oppe ad Baldwin Street

70 meter oppe ad Baldwin Street


Baldwin Street - verdens stejleste gade

Et par km uden for centrum stopper vi ved Baldwin Street. Dette skulle være verdens stejleste beboede gade og vi opfordres naturligvis til at udfordre vores kondition ved at bestige den 350 meter lange gade, der hæver sig 70 meter fra start til slut med en stigningsprocent på 35 på det stejleste stykke.

Vi prøver - nogle mere adrætte end andre - og de fleste kommer op på toppen.

En gang om året er her en konkurrence ”The Baldwin Street Gutbuster” som tiltrækker hundredvis af atleter som løber op og ned ad gaden. Den hurtigste tid er under to minutter.

Lad os komme videre…..!

Jernbanestationen i Dunedin

Jernbanestationen i Dunedin


Victorianske bygninger

På egen hånd spadserer vi rundt i den arkitektonisk spændende by. Tæt på vort centralt beliggende hotel Scenic Hotel står den gotiske First Church med et 54 meter højt spir.

I Queens Park er her naturligvis en statue af dronning Victoria og lige ved jernbanestationen ligger Settlers Museum.

Jernbanestationen er en arkitektonisk perle med marmor hentet fra Aberdeen – måske den mest fotograferede bygning i New Zealand.  Gå indenfor og nyd den smukt indrettede banegårdshal med mosaikker på gulvet.

Ved siden af er der gang i Farmers Marked hvor det summer af liv omkring de mange boder.

Blomster i den botaniske have

Blomster i den botaniske have


Dunedins Botanisk Have

På vej mod den botaniske have passerer vi flere bygninger som hører under landets ældste universitet - University of Otago.

Mange steder på de langstrakte gader ligger pittoreske træhuse, som udlejes til nogle af de 20.000 studerende på universitetet. Desværre er mange ikke vedligeholdt af udlejerne og forfalder.

Selve den botaniske have ligger på en bakke – Signal Hill – og det er værd at besøge den velplejede have med blomstrende stauder, rosenhave og lokale træsorter.

På vejen tilbage passeres Otago Museum.

St. Joseph's Cathedral

St. Joseph's Cathedral


Dunedin's juveler

I en anden ende af byen ligger byens bryggeri Speight's Brewery, hvor folk kommer for at tappe det reneste kildevand.

Går man lidt op ad bakkerne ses den katolske kirke St. Joseph's Cathedral og et stenkast derfra Otago Old Boys High School - begge smukke bygninger.

Vil man se hvordan et aristokratisk hjem fra begyndelsen af forrige århundrede var indrettet, kan man besøge herresædet Olveston bygget i 1906. Men man skal dog reservere tid i forvejen til en guidet rundvisning.

I morgen besøger vi Dunedin’s baghave Otago Peninsula ...

Se også...

Anne-Vibeke Rejser - Sydøen, New Zealand - Dunedin og Otago halvøen

New Zealands ældste by og verdens stejleste gade Baldwin Street er bare noget af det der venter. En tur til Otago halvøen, hvor der er guløjede pingviner og store kolonier af albatrosser er også oplagt. Læs artikler og se flere tv-klip om New Zealand

01-05-2016

Campingferie 650,-
Outwell
Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt