Dayz Resorts

24.9.11

Af: Grønlands Turistråd Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Nordgrønland

Området fra Kangaatsiaq i syd til Upernavik i nord er midnatssolens og hundeslædernes land. Om sommeren er solen på himlen alle døgnets 24 timer, og jo længere mod nord du kommer, desto længere varer den lyse periode.

Om sommeren holdes der pause i hundeslædekørslen

Om sommeren holdes der pause i hundeslædekørslen


Hvis ikke du vælger at flyve, så gør de store afstande mellem byerne sejlads med passagerskibene til en stor oplevelse. Sammen med grønlændere, der rejser til og fra, kan du for alvor studere den varierende grønlandske natur.

Glæd dig til at opleve skærgården og de lave fjelde mod syd, Disko Øens monumentale basaltfjelde, høje fjelde ved Uummannaq, fuglefjeldene ved Upernavik samt gletsjerne og isfjeldene undervejs. Nogle af verdens mest producerende og hurtigst vandrende gletsjere kan du komme tæt på ved Uummannaq og Ilulissat.

Der er mange bygder i området, og som besøgende har du mulighed for at opleve et anderledes Grønland end det, du møder i de hektiske byer.

I vinterperioden, hvor fjordene fryser til, er hundeslæden et uundværligt redskab for fiskerne og fangerne. Langliner bliver sat gennem huller i isen efter hellefisk, der ofte fanges på 600 meters dybde - og linerne trækkes op med håndkraft! Hundeslædens betydning understreges af, at der mange steder er flere hunde end mennesker.

Er du historisk interesseret, venter der mange oplevelser i området: Grønlands ældste træhus fra 1734 i Qasigiannguit, den tidligere bosætning Sermermiut ved Ilulissat, forladte bygder, kolonibestyrerboliger, kirker m.m.

På land møder du sikkert ikke mange dyr, måske en ræv eller en hare, men over og under vandet er der liv. Rejer, som også kaldes det røde guld, spiller en stor rolle for Grønlands eksport, og netop Nordgrønland er hjemsted for mange store trawlere og mindre kuttere. Og så er det også her, at chancen for at møde den mægtige finhval nok er størst, især omkring Qeqertarsuaq, Aasiaat og Qasigiannguit.

Qaanaaq (Thule)

Knud Rasmussen startede sine 7 ekspeditioner her, og Peary slædede ud med kurs mod Nordpolen, men mange andre har skildret livet i dette allerhøjeste nord.

I "det mest oprindelige Grønland" lever "Inughuit", de ægte mennesker i et samfund, hvor jagt på sæler, isbjørne, fugle, narhvaler og hvalrosser er eksistensgrundlaget.

Intet fra fangsten går til spilde: Skind bliver brugt til beklædning og til kajakbetræk, kød og indvolde til menneske- og dyrefoder, narhval- og hvalrostænder bliver forarbejdet til figurer, smykker og fangstredskaber. Ja, selv fjer kan bruges i husflidsproduktionen. Kunsthåndværk fra regionen sælges over hele Grønland under navnet "Ultima Thule".

Når havet bliver isfrit omkring august, foregår jagten og rejserne med store joller forsynet med kraftige motorer.
På det tidspunkt er der stadig lyst døgnet rundt; der er midnatssol fra midten af april til slutningen af august.

Small Danish Hotels
Swarowski
Alan Rogers - Bella Italia
Suncharter
Outwell