Isabella

22.3.13

Af: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: VisitNordjylland
Bogmærk eller del
 

Nordjyske molerklinter tættere på UNESCOs verdensarvsliste

Hanklit på Mors og Knudeklint på Fur er af Kulturstyrelsen, blevet godkendt som verdensarvskandidat. I det Nordjyske ventes der spændt på en indstilling om at blive vurderet til optagelse af UNESCO i 2014.

Hanklit på Mors er en af de to moler klinter der ansøges optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Hanklit på Mors er en af de to moler klinter der ansøges optaget på UNESCOs verdensarvsliste.


55 millioner år gammelt moler

- Vi har en klar forventning om, at molerklinterne Hanklit på Mors og Knudeklint på Fur i 2014 bliver indstillet af Kulturstyrelsen til at komme i betragtning til UNESCO’s verdensarvsliste, udtaler Per Noe, der er projektleder og en af kræfterne bag arbejdet med at få moleret på UNESCO’s verdensarvsliste.

Sammen med et udvalg af kommuner, regioner og turistbureauer i det nord- og midtjyske arbejder Per Noe for at få en særlig del af den danske natur med en markant historie anerkendt som verdensarv.

Det drejer sig om molerklinterne ved Limfjorden, Hanklit på Mors og Knudeklint på Fur, der i øvrigt er det tætteste, Danmark kommer på at have en bjergkæde i miniformat.

I 55 millioner år gammelt moler delt af mere end 180 lag vulkanaske ligger fossiler bevaret, der blev afsløret, da indlandsisen under den sidste istid skubbede lagene op i dagens lys.

- De unikke vulkanske askelag og det fossile univers af fisk, smådyr, fugle og planter, der findes i moleret, fortæller os om udviklingen af den verden, vi lever i netop nu. Det er derfor af stor geologisk og kulturel værdi, forklarer Per Noe.


Ved Knude klint på Fur kan man i sandhed opleve danmarkshistorien. De mange lag i moleret og mulighederne for at finde fossiler, gør et besøg ved klinten til en både sjov og lærerig oplevelse.

Ved Knude klint på Fur kan man i sandhed opleve danmarkshistorien. De mange lag i moleret og mulighederne for at finde fossiler, gør et besøg ved klinten til en både sjov og lærerig oplevelse.


Indstillet af Kulturstyrelsen

I december sendte forkæmperne for at få molerklinterne gjort til verdensarv, en ansøgning til Kulturstyrelsen med en anmodning om at blive indstillet som Danmarks kandidat til at komme på UNESCO’s verdensarvsliste.

Kulturstyrelsen meddeler nu at moler-gruppen på Mors og Fur kan forvente at blive indstillet primo 2014.

- Det er utrolig positivt, og det kan vi både glæde os over og være stolte af. Foran os venter en lang proces, hvor UNESCO skal vurdere, om de vil optage molerklinterne på verdensarvslisten. Hvis vi er så heldige at blive optaget, vil det få utrolig stor betydning for Danmark og for Nordjylland, siger Per Noe.

- Der ligger en stor lokal og national identitet i at være i fornemt selskab på den internationale verdensarvsliste. Og det vil selvfølgelig også betyde meget på et erhvervsøkonomisk plan at blive optaget - det vil skaffe flere gæster og dermed også en masse nye arbejdspladser her i regionen, forklarer Per Noe.

Året igennem kan moleret og dets betydning opleves i det nordjyske. Blandt andet på Moler Museet på Mors, der også fejrer 25-års jubilæum med en stor udstilling.

På Fur Museum på Fur kan man opleve en enestående samling af 55 millioner år gamle fossiler af international klasse.

Fra den 1. juli til den 2. august afholder Fur Museum desuden fossiljagt hver dag klokken 13.00.

Til sommer bliver det muligt at komme i nærkontakt med moleret, når Moler Museet på Mors afholder ture til toppen af Hanklit. Det sker hver mandag klokken 14.00 i uge 28, 29 og 30.

Tamarit Parc Resort
Torre La Sal
Subaru
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt