La Quercia

19.4.11

Af: Bjørn Lahus Oversættelse/Bearbejdelse: Hans Reckweg
Bogmærk eller del
 

Norge: Alvdal – godt udgangspunkt for friluftsaktivitet

Alvdal kommune ligger ved Riksvej 3 i Østerdalen og har som følge deraf en stor mængde gennemkørende trafik. Centrum i kommunen er Stela, og her står en statue, udformet af kunstneren Nils Aas, som forestiller Kjell Aukrust, Solan og Ludvigsen, som skuer ud over egnen.

Klik for større billede


Kultur og friluftsliv

Kjell Aukrust (1920-2002) er helt sikkert egnens store søn, som tilbragte sin barndom og ungdom på Storsteigen landbrugsskole. Hans persongalleri er legendarisk og mest kendt er han nok for filmatiseringen af Bjergkøbing Grand Prix, den med racerbilen ”Il Tempo Gigante”.

Han donerede hele sit livsværk til barndomsbyen og det hele kan ses i Aukrustsenteret i form af tegninger, bøger, opfindelser, film osv.

Der bliver også afholdt koncerter, kunstudstillinger og andre kulturarrangementer.

Centret blev indviet i 1996 og selve bygningen er tegnet af Sverre Fehn, og den blev i året for sin åbning tildelt statens pris for flot byggeri.

I Alvdal ligger også Husantunet som er et fredet gårdkompleks, bestående af næsten 20 hus, og en typisk gård fra Nordøsterdalen. Der er åbent for omvisning i sommerhalvåret. Alvdal kirke er en trækirke med langskib fra 1861, tegnet af Chr. Grosch.

Alvdal er et godt udgangspunkt for friluftsaktiviteter både sommer og vinter, med mange vandrestier og om vinteren præparerede skiløjper.

Alvdals højeste fjeld er Store Sølnkletten på 1827 moh., hvortil der går en afmærket sti.

Se også...
Outwell
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt