Azamara Cruice

1.2.13

Af: Kjell-Erik Kristiansen, Bobil & Caravan Oversættelse/Bearbejdelse: Hans Reckweg
Bogmærk eller del
 

Campingpladser i Sølandet ved Halden

Ved Halden i Sydnorge ligger Sølandet, som består af søerne Femsøen, Aspern, Aremarksøen, Øymarksøen og Rødenessøen. Søerne er forbundet med korte elve, og fra Femsøen løber Tistaelven ned mod Halden og ud i Iddefjorden.

Café i Sølandet ved Halden

Café i Sølandet ved Halden


Vigtig færdselsåre

Sølandet var tidligere en vigtig færdselsåre og tømmerfløtningsrute (transport af tømmer). Flere sluser og kanaler er bygget for at lette transporten i sølandet.

I Stenselven mellem Aspern og Femsøen ligger Brekke sluser, Norderopas højeste, og de nu neddæmmede sluser ved Krappeto. Længere mod nord ligger sluserne ved Strømsfoss og Ørje.

Den del af Sølandet som var farbart med båd, og hvor man kunne slæbe tømmer mod Halden, er kendt under navnet Halden-kanalen og blev konstrueret af Engebret Soot, som har fået en mindestøtte ved sluserne i Ørje.

Området var tidligere en vigtig færdsels- og fløtningsvej for kommunerne i Østfold, hvor de er beliggende.

Det gamle dampskib Turisten er blevet restaureret og sat ind på dele af strækningen. Turisten blev bygget på Nyland Mekaniske Værksted i Kristiania (Oslo) i 1887, men lå på søens bund i perioden 1967-1997.

I dag sejler den mellem Strømsfoss og Tistedal. MS Strømsfoss og MS Thor kan man også se som passagerbåde på Sølandet.

Fastliggere i Sølandet

Fastliggere i Sølandet


Flere campingpladser

I Sølandet er der flere muligheder for camping. Jo nærmere Halden man kommer, des mere tillokkende bliver det at søge mod Iddefjorden og ud til havet.

Men mange af de virkelige perler for campister i området findes i den anden ende af området.

Faktisk er der flest campingpladser langs den nordligste sø - Rødenessøen. Helt i nordenden, ikke langt fra Kroksund bro, findes der hele tre campingpladser, som alle kan være vanskelige at finde på almindelige kort.

Rakkestadvika ligger på vestbredden. Man kører fra, et par hundrede meter før Kroksundbroen, og man ser campingpladsen fra hovedvejen mod Mysen.

En dejlig plads, hvor hovedparten er fastliggere, som har vognen stående hele året. Pladsen ligger helt nede ved vandkanten og et par bådebroer gør det let at have sin båd med på pladsen.

Altid spændende at besøge sluserne

Altid spændende at besøge sluserne


På østsiden

Hvis man kører over Kroksund broen og lidt sydpå, er der to campingpladser. Den ene - Aaseby - er let at få øje på og ligger helt ned til vandet. Her er der mellem 150 og 200 campingvogne helt tæt på vejen mellem Ørje og Rømskogt.

Der er sandstrand og næsten udelukkende fastliggere. Trofaste kunder som har opdaget denne perle og stilheden som hersker i denne afkrog, ikke langt fra grænsen til Sverige.

Nogle hundrede meter længere nordpå ligger yderligere en campingplads ved Jaavall. Den er også ret stor, men ingen skilte fra hovedvejen viser dertil, så man skal næsten være lokalkendt for at finde den.

Med tre campingpladser så nær på hinanden, betyder det, at området længst mod nord ved Rødenessøen er meget tæt befolket af campister i sommermånederne.

Camping tæt på søen

Camping tæt på søen


Kåtorp og Sukken

Ud over de tre pladser i søens nordende er der også to campingpladser ved Rødenessøen nærmere Ørje. En på østsiden og en på vestsiden.

Kåtorp Camping på vestsiden ligger også helt nede ved vandet, nogle kilometer nord for Ørje. Kåtorp ligner en hel del pladserne længst nordpå ved Rødenessøen. For at komme hertil må man køre ad den gamle E18 fra Ørje og derefter østpå.

Sukken Camping på østsiden ligger også nogle kilometer nord for Ørje, men ikke nede ved vandet. Det er dog let at finde denne plads, som er fint skiltet og som ses godt i skovkanten på højre side, når man kører ad rigsvej 21 fra Ørje og nordpå.

Kirkeng i Aremark

Kirkeng i Aremark


Kirkeng i Aremark

Campingpladsen Kirkeng i Aremark har en meget fin beliggenhed lige ved rigsvej 21. Kirkeng har 100 pladser for autocampere, godt med teltpladser og hytter til udlejning.

Her tilbyder man ridning og er her utallige muligheder for bådture, kanoture, skovture, fiskeri, stilhed og afslapning.

Bemærk også, at man kan køre på begge sider af Halden Sølandet i bil, men vejen er normalt bedste på østsiden.

Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Subaru
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt