Suncharter 2

8.9.09

Af: Thomas Sørensen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Norge: Nationalparkbyen Lom

Midt i den storslåede norske natur under høje fjeldtoppe og stejle klippesider ligger byen Lom som et natur- og kulturcenter omgivet af landets store nationalparker.

Lom, en by mellem nationalparker

Lom, en by mellem nationalparker


Mod syd finder vi Jotunheimen Nationalpark, mod nordvest Brehimen Nationalpark, mod nord Reinheimen Nationalpark og lidt længere mod øst og nordøst Rondane Nationalpark samt Dovrefjell Nationalpark. Kort sagt - fra Lom er der let adgang til enestående naturoplevelser, hvad enten man ønsker at vandre, cykle, ride, padle, rafte eller klatre.
Også i bil er mulighederne utallige.

Lom centrum

Lom centrum


Lom, en by mellem nationalparker

Lom er derfor et sandt knudepunkt, hvor Otta Dalen med hovedvej 15 fortsætter nordvest på og Bøverdalen med hovedvej 55 skærer sig sydvest gennem den nordlige del af Jotunheimen på en af Norges nationale turistveje - Sognefjellsvegen. Omkring rundkørslen midt i centrum regner man med, at mere end 1 mio. biler passerer på årsbasis! Vi har dog ikke tænkt på at køre videre i dag, men vil bruge et par dage i byen og dens omegn og indlogerer os derfor på et af byens tre hoteller.

Fossheim Turisthotell i Lom

Fossheim Turisthotell i Lom


Fossheim Turisthotell

Nogle kommer her for at bo behageligt med udsigt til ældgamle sætebygninger, hvoraf nogle er helt tilbage fra 1600-tallet, men langt de fleste lægger vejen forbi for at nyde de gourmetmåltider som Fossheim Turisthotell fremtryller.  Svein Garmo er autodidakt vinkender og kredser om sine gæster, mens køkkenchefen Kristoffer Hovland leverer et fyrsteligt måltid, der blot er et udpluk af menukortet:
Kalvebrisler med artiskok
Jomfruhummer i egen sauce
Hellefisk i blåmuslingesauce pyntet med kørvel
Ribssaft med limesorbet
Rensdyr på svampebund med asparges og tyttebærgelé
Dessertanretning med creme boule, chokolademousse og ribssorbet
Lune multebær i varm sukkerlage med vaniljeis

Oprindeligt var Fossheim en ”skysstasjon” (landevejskro) fra 1887, der lå på vejen over Sognefjeldet og her kunne de hestevognsrejsende få ophold og noget at spise, og hestene få hvile, inden turen kunne fortsætte med hestevognen over fjeldet. I dag er det fortsat familien Garmo, far og datter, der er værter i de gamle træhuse, som er udsmykket med antikviteter og kunst, der giver gæsterne en virkelig følelse af trivsel.

Fossheim Turisthotell er blandt de førende spisesteder i Norge og er med i sammenslutningen af de norske historiske hoteller og restauranter.

En mammut i Norsk Fjellmuseum

En mammut i Norsk Fjellmuseum


Norsk Fjellmuseum

På den anden side af den brusende fos, Prestfossen, hvor elven Bøvra sender kaskader af vand ned fra Bøverdalen, ligger Turistinformationen og Norsk Fjellmuseum. Museet blev åbnet i 1994 og har siden 1997 været autoriseret nationalparkcenter. Det første man støder ind i, er en kæmpe mammut - den behårede elefant, der levede her for omkring 35.000 år siden - som man har fundet forstenede stødtænder af.
Gennem plancher, fotos, modeller og udstoppede dyr fortælles om hvorledes mennesker siden stenalderen for 8.500 år siden og op gennem tiderne har levet i, med og af naturen i fjeldene.

I dag er turismen et vigtigt erhverv og her fortælles om hvorledes de første engelske turister kom og startede udviklingen med fjeldvandring, klatring etc.
Det er også her vi bestiller den guidede tur over Styggebreen til Galdhøpiggen, Norges højeste fjeld.

Lom stavkirke

Lom stavkirke


Lom stavkirke

Lige på den anden side af gaden ligger Lom stavkirke, hvis ældste dele kan dateres tilbage til 1158. (Der er lidt modstridende årstal for kirkens opførelse og både 1140 og 1170 er nævnt - men fakta er, at kirken blev bygget i slutningen af vikingetiden og i begyndelsen af middelalderen).
Stavkirken er bare én af de ca. 1.000, der blev bygget rundt om i Norge i 1200-tallet. Kirken er udelukkende bygget af træ og arkitekturen er meget karakteristik. Det er stadig uvist hvorfra kirkerne fik denne specielle byggestil. I dag er der kun 30 bevarede og delvis bevarede stavkirker tilbage.

Dengang var alle kirker katolske og støttet af Paven i Rom, men efter reformationen i midten af 1500-tallet blev kirken tømt for alle relikvier, der blev kastet i Prestfossen.
I dag står denne gamle stavkirke med sit trætag, spir og dragehoveder og fint udskåret dørkarme som en af landets mest besøgte kirker, der fortsat anvendes som sognekirke.

Friskbagt brød fra Bakeriet i Lom

Friskbagt brød fra Bakeriet i Lom


Bageriet i Lom

Vi vandrer tilbage over Prestfossen og lige ved elvens bred finder vi byens bageri. Her har den norske mesterkok Morten Schakenda fundet nyt erhverv og for nogle år siden åbnet et lille bageri, hvor ovnen fortsat opvarmes med træ og hvor råvarerne er enkle og som oftest lokalt producerede. Det dufter naturligvis af nybagt brød, kanelhorn og spandauer og det er tid til at nyde en kop kaffe under de opslåede solparasoller.

Og det er ikke nogen dårlig forretning Morten har opbygget her - med 1 mio. biler, som årligt kører forbi, er der sikkert nogle som lige skal have sig lidt brød, ligesom der leveres til byens hoteller etc. I højsæsonen omsættes her brød for 3 mio. n.kr. på en måned!

Stop op og få en kop kaffe med friskbagt brød, når du kommer forbi.

Smykker i sten, Fossheim Steinsenter

Smykker i sten, Fossheim Steinsenter


Fossheim Stensenter

Lige ved siden af hotellet ligger stencentret, der i 1985 flyttede sin store samling af mineraler til denne mere end 300 årig gamle lade og efterfølgende har udvidet og bygget om. Her finder jeg et smykkegalleri og anden brugskunst fremstillet af norske sten.
På første sal findes et mineralmuseum med sten fra både ind- og udland. Samlingen indeholder mere end 700 forskellige stenarter og mineraler. I udstillingen indgår tillige fossiler fra fortiden, stenalderredskaber og meget mere. Et sandt paradis for den geologiinteresserede.

En gourmetoplevelse på Fossheim Turisthotell

En gourmetoplevelse på Fossheim Turisthotell


Yderligere oplysninger om denne rejse til Norge

Sted: Lom ligger nord for Jotunheimen i Norge

Årstid: Denne ferie blev holdt i august måned

Guide: Turen går til Norge samt Rejsen rundt i Norge, Politikens Forlag.

Alan Rogers - Bella Italia
Outwell
Alan Rogers - CaAlan Rogers - Barricata
Swarowski
Suncharter