Primo Tours

29.12.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Trysil - størst og måske bedste skisportssted i Norden

70 km nedfart fordelt på 65 pister, hvoraf den længste er 5.400 meter. 31 lifte med en samlet kapacitet på 34.700 personer i timen. Ca. 400 snekanoner, der sikrer kunstsne, hvis natursneen udebliver. Op mod 14.000 glade skiløbere i terrænet på én gang og mere end 600.000 overnatninger pr. sæson. Og der udbygges fortsat. Jo, Trysil i Norge er stort.

Huse og hoteller med direkte adgang til Trysilfjeldet

Huse og hoteller med direkte adgang til Trysilfjeldet


Det unikke Trysil

Blandt det unikke i Trysil er, at hele arenaen fungerer - løjperne er præpareret, maskineriet kører, langt de fleste hytter og lejligheder er de såkaldte ski-ind/ski-ud, hvilket vil sige, at du står på ski direkte fra din hoveddør ud i pisten og når du skal tilbage, kan du glide helt frem til din bolig.

Området har afterski tre gange om ugen - og så har man et fjeld, som stort set kan benyttes på alle sider.

Selv skiskolen er stor målt med internationale øjne - 20.000 elever, heraf 8.000 voksne. Sæsonen er lang - normalt fra sidste weekend i oktober til 1. maj, hvilket betyder næsten 200 skidage.

Baggrunden for at Trysil Arena kunne lykkes, var at 23 forskellige grundejere kunne blive enige om at udleje deres jorde på Trysil til det, vi i dag kender som SkiStar, der bl.a. driver skiaktiviteterne på Trysil.

Bilerne er parkeret og sneen venter på os ...

Bilerne er parkeret og sneen venter på os ...


Trysil Højfjellssenter

Efter ca. 2,5 timers bilkørsel gennem det snedækkede Norge er vi fremme ved Trysil.

Indkvartering er reserveret i Snøhvit-lejligheder på Trysil Højfjellssenter. Her har hvert hus fire lejligheder hver med plads til otte personer med selvhushold, toilet, bad samt sauna. Naturligvis er her TV- og internetforbindelse.

Lejlighederne ligger dog lidt langt fra lifterne og er derfor ikke velegnet for familier med mindre børn, da vi skal vandre ca. 10 minutter fra lejlighederne til lifterne - i slalomstøvler.

Al Dente - et fortræffeligt spisested

Al Dente - et fortræffeligt spisested


Restaurant Al Dente

Efter køreturen op gennem det østlige Norge til Trysil er vi blevet sultne og spiser frokosten på en af de nye restauranter Al Dente, der ligger på strøget i Trysil Høyfjellssenter.

Midt på dagen serveres god norsk mad - i dag stegt laks med hummersauce - og om aftenen er retterne inspireret af det italienske køkken.

Lige overfor ligger skiudlejningen og her lejer vi støvler og ski, inden vi glider ud på de velpræparerede pister.

De brede pister og korridorer ses på Trysilfjeldet

De brede pister og korridorer ses på Trysilfjeldet


Topekspressen

Vi glider ned til en af de nyeste lifter - Topekspressen - en 6-stols lift med varme i sæderne og vindskærm, der er så unik, at der p.t. kun findes syv af disse i Europa. Hejsen er den fjerde 6-stols lift i Trysil, som derfor kan bryste sig af, at ingen andre skianlæg i Skandinavien har så mange 6-stolslifte. Liften er 1.862 meter lang, hæver os 312 meter op på fjeldet og kan sende hele 2.800 personer op på fjeldet i timen!

Fra toppen kan vi vælge et utal af forskellige pister i alle sværhedsgrader. Den lette grønne, den lidt sværere blå, den udfordrende røde og lidt herfra de meget stejle sorte pister. Men vi starter ”blødt”. Vi skal lige have stivheden ud af benene og glider stille og roligt ned igen.

Vi glider over og tager nogle ture op og ned ved de mange grønne pister her ved Høyfjellssentret.

I en sæterhytte fra 1700-tallet

I en sæterhytte fra 1700-tallet


Fondueaften på Knettsetra

Det er blevet aften og vi er kørt over på den anden side af Trysilfjelset til Trysil Turistcenter.

Her venter bæltebilen ”Fondue-Expressen” der bringer os op til Knettsetra - en sæter helt tilbage fra 1700-tallet og som var i brug frem til 1971. Nu er stedet indrettet med alsidige serveringstilbud midt på Trysilfjeldet.

Her kan vi hygge os og sludre over fonduen, hvor der serveres tre typer kød - elg, kylling, okse og flødestegte kartofler/gulerødder.

Det blev en rigtig fin aften - specielt med transporten op og ned i bæltebil - en noget usædvanlig oplevelse.

Her er sneglade mennesker i alle aldre ...

Her er sneglade mennesker i alle aldre ...


På skiskole

Selv om de fleste af os både kan komme op og ned igen ad pisterne, skader det aldrig at tage med på skiskole - specielt hvis man kan komme på et mindre hold, hvor skilæreren har tid til at rette de småfejl, der gør, at man bruger alt for mange kræfter på sine sving.

Så vi bruger formiddagen på at træne og rette ”stilen” - og ingen går ram forbi. Der er altid noget der kan gøres bedre - og godt for det.

Men det begynder at blæse op. Lifterne op over fjeldet lukkes, så meget stormer det, så vi får ikke turen op over fjeldtoppen i dag, men søger ned i læ af skovens træer og bliver transporteret det sidste stykke tilbage mod Høyfjellsentret.

På turen ned fra toppen passerer vi midt på løjpen den runde ”Skipaviljongen”, der er en alpeinspireret pavillon, med såkaldt ski-ind/ski-ud. Her serveres dagligt - i lifternes åbningstider - diverse grillretter. Her kan alle komme - også familier med børn.

Midt i den runde bygning findes en velassorteret bar og fra bordene rundt om baren, kan vi se ud i terrænet, da der er store vinduer hele vejen rundt i lokalet. Er vejret til det, kan der også grilles udendørs. I underetagen findes toiletter, som ikke kun er forbeholdt restaurantens gæster.

Enkelte aftener og i weekenden kan der arrangeres aftenspisning. Og det benytter vi os af og får serveret en mør og saftig grillet oksefilet med rødvinssauce - som bestemt kan anbefales.

På uberørte pister - og så morgenmad

På uberørte pister - og så morgenmad


Tidlig ski ved Høgegga

Vi har tilmeldt os dette særlige arrangement, hvor vi kan komme tidligt ud på de jomfruelige - helt nypræparerede - pister og have dem næsten for os selv.

Vi har en speciel billet til pisterne og som samtidig gælder til morgenmaden, der serveres på varmestuen ved Høgegga.

Så klokken 7 mødes vi ved Familietrækket, tager med halvt op og glider ned gennem korridoren - piste 36, der er forbindelsesløjpe rundt om Trysilfjellet, og kommer ned til lifterne ved Høgegga.

Her kan en af de andre 6-stolslifte, Høgekspressen, tage os 451 meter op på fjeldet, og så har vi adgang til de mange pister ned mod Trysil Turistsenter. Et dejligt område med masser af sol.

Inde i varmestuen er de første allerede ved at være færdige med morgenmaden, så vi kan komme til. Serveringsdamen ved morgenbordet er striks. Ingen kommer ind uden at vise sit specielle kort. (Hvem uden kort kunne dog finde på at stå op så tidligt for at ”snyde” sig til en gang morgenmad?) Her mangler intet på det traditionelle norske morgenbord og så snart vi er mætte, er vi klar til mere skiløb.

- og så er der fart på ...

- og så er der fart på ...


På sorte piste

Fra toppen af Høgekspressen er der en fin udsigt ud over dalen og vi glider ned ad den sorte piste 70 og kan undervejs - alt afhængig af mod og dygtighed - vælge mellem flere af de stejle sorte pister. Og naturligvis skal vi prøve dem alle. Og det går fint, blot vi tager den lidt med ro.

Men andre higer mere efter adrenalin-kicket og suser ned forbi os i en gevaldig fart. En enkelt så hurtigt, at han mister balancen og glider adskillige meter ned langs sikkerhedshegnet, der er udspændt på siden af pisten. Hans venner er hurtigt hos ham og han ser ud til at have det fint.

Hvor går tiden dog hurtigt, når man står på ski! Det er allerede blevet frokosttid og vi har kun været gennem de sorte pister et par gange.

Skihytta - et populært spisested med speciel suppe

Skihytta - et populært spisested med speciel suppe


SuppeGjøk på Skihytta

Helt på den anden side af fjeldet ligger Skihytta, hvor vi kan få serveret specialiteten SuppeGjøk. Det er et halvt franskbrød, hvor de bløde brøddele er presset i bund og derefter fyldt med en valgfri suppe f.eks. ungarsk gullasch, mexicansk, indisk etc..

Varmen slår imod os da vi træder ind i den næsten menneskefyldte Skihytta. Folk sidder allerede omkring bordene og spiser og drikker. Pejsen er tændt og de levende lys omkring på bordene er med til at hygge - og give varme.

Vi får smidt overtøjet og besluttet os for hvilken suppe, der skal i brødet. Så kommer maden, serveret på en speciel bakke indrettet netop til denne ret. Havde man ikke varmen før maden, så får man den nu. En dejligt krydret suppe - og vi er klar til at fortsætte skiløbet.

Knettsetra - en sæter helt tilbage fra 1700-tallet

Knettsetra - en sæter helt tilbage fra 1700-tallet


Varme vafler og sylt på Knettsetra

Det bliver dog ikke til mange ture for det er som om skiene - helt af sig selv! - finder frem til Knettsetra, hvor vi kan få varm chokolade og nybagte vafler med syltetøj og flødeskum.

Vejret er så fint, at vi kan sidde udenfor og nyde solen, medens vi også nyder denne traditionelle norske dessert.

Langrend

Trysil kan skilte med mere end 100 km præparerede langrendsløjper, som både går rundt om hele fjeldet, men også løjper som fører os længere ud i terrænet.

Læs evt. artiklen fra en tidligere tur ”Trysil - mere end slalom og telemark”.

Subaru
Campingferie 650,-
Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt