La Quercia

20.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Sognefjorden i en nøddeskal (2/2), Noge

Op ad formiddagen ankommer Fjord1 katamaranen fra Bergen på sin daglige sejlads gennem Sognefjorden videre mod Flåm og lægger til ved Balestrand og vi springer ombord.

I Aurlandsfjorden

I Aurlandsfjorden


Gennem Aurlandsfjorden mod Flåm

Igen går det forbi stejle klippesider med brusende vandfald og små bygder, indtil vi skal ligge til - midtfjords!
En af de større færger ligger midt i fjorden ved indsejlingen til Aurlandsfjorden - en sydgående fjordarm til Sogefjorden. Vi kredser omkring færgen og katamaranen glider stille og roligt op på siden af færgen. Et øjeblik efter er passagerer flyttet fra det ene skib til det andet og der sættes turbo på vores båd.

Snart passerer vi den 17 km lange og meget smalle Nærøyfjorden, der sammen med Aurlandsfjorden i 2005 kom på UNESCO’s liste over bevaringsværdige naturområder.

Næste by vi glider forbi er det lille - og tidligere helt isolerede bysamfund - Undredal, og lidt efter runder den sidste stejle klippeside, inden vi anløber Flåm.

Turister på kajen i Flåm

Turister på kajen i Flåm


Flåm

Nu kommer vi ikke længere ind i Sognefjorden på turen ”…i en nødeskal” og fra den travle havn er der kun kort afstand til Fretheim Hotel - og alt andet i denne lille turistby, hvor her er et utal af souvenirboder med alt fra gedigent norsk kunsthåndværk, strikkede norske uldtrøjer til postkort og nøgleringe.

Her er et par spisesteder, en pub med eget mikrobryggeri, et par hoteller, en campingplads, et museum samt en jernbanestation.

Og det er netop jernbanen - Flåmbanen - der har gjort Flåm til en af de travleste turistbyer i hele Norge. Hvert år kommer flere end 100 store cruiseskibe til den lille havn, de fleste for at se den storslåede Sognefjord - men også for at opleve den utrolige togrejse med Flåmbanen.

Mere norsk kan det næsten ikke blive

Mere norsk kan det næsten ikke blive


Udsigten over Aurlandsfjorden

Efter frokost på det lokale spisested Furukroa kører vi op til Stegastein udsigtsplatform, der ligger højt på fjeldet over Aurland.

Alle kan køre hertil og herfra kan man se ud over Aurlandsfjorden, med byen Aurland liggende langt neden for sine fødder.

Vil man have en flottere og mere dramatisk udsigt, må man køre lidt længere op ad fjeldet og vandre små 10 minutter op over en fjeldkant til et svimlende udsigtspunkt. Og det er turen værd.

Herfra kan man vandre - evt. med guide - tilbage til Aurland på en god times tid, men forhør dig inden på turistkontoret.

Flåmsbanen Museum ligger lige ved banen

Flåmsbanen Museum ligger lige ved banen


Flåmsbanen Museum

10 skridt fra havnen starter Flåmsbanen og lige ved siden af ligger museet, der giver et godt indblik i den ingeniørmæssige kæmpeopgave, det har været at bygge denne berømte togstrækning.

Udstillingen viser også hvor svært og farligt det var for arbejderne. Besøg udstillingen inden du begiver dig med toget til Myrdal, der er gratis adgang.

Den flotte glasfacade på Fretheim Hotel

Den flotte glasfacade på Fretheim Hotel


Fretheim Hotel

Hotellet, der har rødder helt tilbage til 1870, står med sin særegen arkitektur i hvide farver mod de grønne fjeldsider, der omkranser det og med udsigt udover fjorden. En stor glasfacade pryder indgangspartiet og gør det muligt fra restauranten på 1. sal at skue ud over hele området. Etagerne øverst i glasbygningen har bar og benyttes til after-dinner-drinks og leverer en fantastisk udsigt.

Men Fretheim Hotel er mest kendt for sin madfilosofi ”Det Bevidste Køkken”, hvor hovedformålet er en klar bevidsthed om, hvor maden kommer fra, hvordan den er fremstillet, hvilken kvalitet maden har, etc. Alle fødevarer er garanteret  100% økologiske og fremskaffes så vidt muligt i lokalområdet, hvilket sikrer, at varerne altid er helt friske. Derudover er hotellet miljøcertificeret, der bl.a. har medført reduceret energiforbrug, mindre affaldsmængder og bedre affaldssortering.

Det er da også igen en helt overdådig buffet, der venter os. Alene laksen prøver jeg i ikke mindre end 7 forskellige variationer! Og jo, der er plads til mere i maven. Jeg vil nødig gå glip af at smage lidt på de hjemmelavede retter, for på
Fretheim Hotel ryger og tørre man selv den mad, der serveres for hotellets gæster.

Men, for der er altid en men…. Her er så mange fine retter, som vi ikke kan se, hvad er. Ej heller kan nordmændene, så vi må hele tiden forhøre os hos hinanden. Hvad der mod dette? Det ser lækkert ud, men hvad er det? Et lille skilt med rettens betegnelse på norsk og engelsk ville gøre underværker og højne hele denne pragtfulde madoplevelse.

Få meter fra Beggefossens kaskader af frisk bjergvand

Få meter fra Beggefossens kaskader af frisk bjergvand


Tur til Bekkefossen

Jeg er mæt og dvask. Vi har spist i et mere end en time og jeg må have rørt benene, så i stedet for at gå i seng begiver jeg mig over elven og spadserer ud forbi campingpladsen. Klokken har passeret 22, men vi er jo langt nordpå og nætterne er lyse.

Mindre end 10 minutters gang fra havnen er jeg allerede langt ude på landet og sætter retning mod Bekke - et lille bondesamfund i den grønne Flåmsdalen.

Efter få skridt kan jeg se målet for min lille aftenvandring, Bekkefossen, der spyer kaskader af vand ned over den bratte fjeldside. Jeg passerer bækken, som leder vandet fra fossen videre ud i Flåmselven, og når frem til skiltet, der viser vej op på fjeldsiden.

Herfra tager det ca. 20 minutter at komme op gennem skoven. En smal sti fører op til et lille plateau lige over for vandfaldet. Udover at stå ansigt til ansigt med dette brusende bad, har jeg en helt vidunderlig udsigt i retning tilbage mod Flåm og den bagvedliggende Aurlandsfjord. Turen tilbage til landevejen kan gøres på den halve tid.

Så har du et par timer tilovers i Flåm, hvor du alligevel ikke har andet at lave - du venter måske på noget - så kan jeg anbefale at tage denne tur eller en af de andre korte ture i den nærliggende natur, som du kan få meget mere at vide om på turistinformationen på havnen.

Der findes naturligvis også længere vandreture omkring Flåm og Aurland, bl.a. en af de mest skattede vandreture i hele kongeriget - turen gennem Aurlandsdalen.

En gudehal midt i Flåm, med rigtigt godt øl

En gudehal midt i Flåm, med rigtigt godt øl


Bryggeriet Ægir

Da jeg når tilbage, har de sidste solstråler netop sluppet de højeste fjeldtoppe og skumringen er begyndt. På havnen står en markant bygning - en valhalla - en gudebygning - og da jeg stikker hovedet indenfor, brænder en flamme fra ildstedet midt i bygningen og en løssluppen stemning kommer mig i møde. Jeg er i Ægir Bryggeri’s pub og bag en glasvæg kan jeg se kobberkarrene med humle.

I baren kan jeg vælge mellem ikke mindre end 5 forskellige øl-produkter fremstillet af dette mikrobryggeri. Oppe på førstesalen hygger gæsterne sig i små nicher på de udslåede rensdyrskind - nogle måske lidt for intimt …!
Øllet er udmærket og kan anbefales.

Flåmsbanen fører os op gennem et dramatisk og smukt landskab

Flåmsbanen fører os op gennem et dramatisk og smukt landskab


Flåmsbanen

Flåmsbanen er en enestående attraktion, der tiltrækker næsten 600.000 mennesker hvert år og er uden sidestykke i Europa.

Med en samlet længde på 20 km og med en højdeforskel på 865 meter har den en stigningsgrad på 1 meter hver 18. meter. Stigningen er helt speciel for en jernbane og for at klare højdestigningen er dele af banen lagt som tunnel i spiral ind og ud af fjeldet. 20 tunneler skal vi igennem, heraf er 18 håndgravede.

Turen går gennem Flåmsdalen, med udsigt til vandfald og mægtige fjelde. Toget kører langsomt ved de allerflotteste udsigtspunkter f.eks. ved Rjonandfossen og stopper helt ved den mægtige Kjosfossen, hvor der er bygget en lille platform, hvor vi stiger ud for at betragte vandfaldet nærmere – alt medens toget venter.  

Efter ca. 50 minutter glider toget stille og roligt ind på Myrdal Station, der ligger på Bergenbanen og som derfor giver let adgang til toget enten mod Oslo eller Bergen.

Da toget til Oslo er kørt sætter vi os i lokaltoget, der på de næste to timer bringer os videre over fjeldet - med udsigt til sneklædte toppe, funklende, krystalklare bjergsøer og fossende elve - tilbage til Bergen.

Din rejseskribent højt over Aurlandsfjorden

Din rejseskribent højt over Aurlandsfjorden


Outwell
Campingferie 650,-
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
RejseAvisen.dk
Seneste nyt