Isabella

1.1.16

Af: Rasmus Schønning Fotograf: PR
Bogmærk eller del
 

Vandreferie i sabotørernes fodspor i Telemark

I 2015 fulgte en halv million danskere med i det historiske krigsdrama ”Kampen om det tunge vand” på TV 2. Serien skildrer en af 2. verdenskrigs vigtigste sabotageaktioner i det besatte Norge.
Går sommerferien til Rjukan i Telemark kan man genopleve de dramatiske begivenheder og få indblik i et enestående stykke krigshistorie.

Den otte km lange Sabotørstien ender ved Vemork-anlægget, der her ses i det fjerne.

Den otte km lange Sabotørstien ender ved Vemork-anlægget, der her ses i det fjerne.
Fotograf: Fotograf Jacobsen


Vemork-aktionen

Går turen denne sommer til Telemark kan man bogstaveligt talt gå i sporene på en af de mest vellykkede sabotageaktioner under 2. verdenskrig, Vemork-aktionen.

Vemork-aktionen fandt sted i Rjukan i det sydlige Norge og er omdrejningspunktet i serien ”Kampen om det tunge vand”. Krigsdramaet i seks afsnit er fra 2015 og regnes for den måske største norske tv-succes nogensinde.

Under Vemork-aktionen lykkedes det i 1943 - efter flere forsøg - norske faldskærmstropper at sprænge det besatte tungtvandsanlæg Vemork ved Rjukan. Ved at ødelægge adgangen til tungt vand forhindrede disse Telemarks-helte Hitlers atombombeplaner.

Skilte langs Sabotørstien forklarer begivenhedernes gang i 1943

Skilte langs Sabotørstien forklarer begivenhedernes gang i 1943
Fotograf: Fotograf Jacobsen


Vandring på Sabotørstien

Besøger man Rjukan må man derfor ikke snyde sig selv for en historisk vandretur på den otte km lange Sabotørstien.

Stien følger den rute, de norske sabotører fulgte på deres færd fra højfjeldet Hardangervidda og ned til tungtvandsanlægget ved Rjukan.

- Vandreturen langs Sabotørstien kan tages både på egen hånd og som en guidet tur i juli og august. Langs stien er der opsat info-tavler, der undervejs giver et spændende indblik i de mange udfordringer, som sabotørerne stod over for dengang, fortæller Karin Rø, turistchef i VisitRjukan.

Vemork-anlægget der er omdrejningspunktet i

Vemork-anlægget der er omdrejningspunktet i "Kampen om det tunge vand".
Fotograf: Nancy Bundt


Et unikt stykke krigshistorie

Fremme ved målet, Vemork, der i dag fungerer som Norsk Industriarbejdermuseum, kan man både få et indblik i det norske energieventyr og i Rjukans betydningsfulde krigs- og sabotagehistorie i museets krigsudstilling ”Helter i Telemark”.

Et unikt stykke krigshistorie kan man også opleve på en toptur til områdets vartegn, det nærliggende Gaustatoppen - fjeldet som ofte kaldes Norges flotteste. (Tjek åbningstiderne).

Her kan man tage turen op med Gaustabanen, et tidligere hemmeligholdt NATO-anlæg, der nu er åbent for offentligheden.

Den stemningsfulde tur op med skinne- og kabelvogn - de sidste 1.060 meter med en stigning på 40 pct. - inde i fjeldet tager 15 minutter, inden man stiger ud i 1800 meters højde ved Gaustatoppen Turisthytte.

Her har man under ideelle vejrforhold udsigt over en sjettedel af Norge.

Gå i sporene på de norske krigshelte på Sabotørstien.

Gå i sporene på de norske krigshelte på Sabotørstien.
Fotograf: Fotograf Jacobsen


Fakta om Rjukan

Fossen der gav navn til byen:
Rjukanfossen (den rygende fos) vest for byen er grundlaget for etableringen af kraftværket og tungtvandsanlægget Vemork i 1911-1971. Fossen har samtidig lagt navn til byen.

Nordeuropas ældste svævebane:
Fra Rjukan kan man tage en svævebanetur op til højfjeldet med Nordeuropas ældste svævebane, Krossobanen. Krossobanen blev etableret i 1928 for at give de lokale indbyggere mulighed for at komme op i højden og nyde synet af solen i vinterhalvåret, hvor Rjukan ligger i skygge.

Solspejlet bringer solen til Rjukan om vinteren:
For at bringe solens stråler ned til byen Rjukan i de skyggelagte vintermåneder blev der i 2013 opsat et stort solspejl på fjeldvæggen 450 meter over Rjukan. Det computerstyrede spejl følger solens gang og reflekterer solens stråler ned på et 600 m2 stort areal på Rjukans bytorv.

Telemarkens helte med Kirk Douglas:
Udover den nye norske dramaserie ”Kampen om det tunge vand” (2015), er Vemork-sabotageaktionen også foreviget i den britiske filmklassiker ”Telemarkens helte” fra 1965 med Kirk Douglas og Richard Harris på rollelisten.

Primo Tours
Torre La Sal
Outwell
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt