Ø Ferie

24.9.11

Af: Grønlands Turistråd Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Østgrønland

I Østgrønland kan du ikke undgå at blive forundret over landsdelens egenartede skønhed. Naturen, befolkningen, byerne og bygderne giver et helhedsbillede af en kultur, som er mere oprindelig og traditionel end noget andet sted i Grønland.

Isen driver

Isen driver


Det er da også kun lidt over 100 år siden, de første europæere kom til området, og denne adskillelse fra det øvrige Grønland mærkes den dag i dag på sprog og kultur.

Østgrønland spreder sig over 1.451.000 km2.
Fordelt på 2 byer, Tasiilaq og Ittoqqorttoormiit, og 9 bygder bor der under 3.500 mennesker i området, der er større end Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Italien tilsammen. Hver eneste østgrønlænder har derfor et område, der er 3 gange større end Liechtenstein at boltre sig på.

Befolkningen lever i høj grad af, i og med naturen - havet, isen, fjeldene og fangstdyrene er for de fleste altafgørende. Industrielt fiskeri som på vestkysten fondes stort set ikke.
I husflidsarbejder såsom udskårne figurer i tand og ben ser man tydeligt den mytiske inspiration fra den traditionelle kultur. Generelt er østgrønlandske husflidsarbejder af meget høj kvalitet og derfor også efterspurgt på Grønlands vestkyst.

I begge byer og de tilhørende bygder er fangst efter især sæler hovederhvervet, og gamle traditioner i forbindelse med fordeling af fangsten gælder stadig. Fx tilfalder skindet den, som først har fået øje på isbjørnen, og ikke den, der faktisk nedlægger bjørnen.

Længst mod nord ligger Nationalparken, der er verdens største. Det er dog ikke en nationalpark i traditionel europæisk forstand, idet der ikke er offentlig adgang.

Tasiilaq (Ammassalik)

Tasiilaq er den største by i Østgrønland med en befolkning på ca. 1.700. Byen har en meget smuk beliggenhed i en fjord omkranset af høje fjelde. Byen er delt over på midten af den lille elv der stømmer gennem "Blomsterdalen" bag byen. Dalen har en enestående flora og er et eftertragtet sted for korte eller lange vandreture. På det højeste sted i byen står en varde, der blev bygget i forbindelse med byens 50-års jubilæum i 1944, og herfra er der et pragtfuldt vue over hele byen og det omliggende område.

Der kan være lidt forvirring omkring byens navn. Tasiilaq var tidligere kendt under det vestgrønlandske navn Ammassalik (eller med den gamle stavemåde Angmagssalik). I dag bruges for det meste det østgrønlandske navn Tasiilaq - men selve øen, hvor byen ligger, hedder stadig Ammassalik.

Ittoqqortoormiit (Scoresbysund)

Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) i Nordøstgrønland er ligesom Qaanaaq en af de yngste byer i Grønland og uden tvivl den mest isolerede. Scoresbysund med sidefjorde er verdens største fjordkompleks, og selve fjorden er verdens længste. Kommunen har samme størrelse som Storbritannien, og hver af de godt 500 indbyggere har ca. 420 km2 til rådighed. Jagt og fiskeri er hovederhverv, og området er det ultimative valg, hvis der står "adventure" på rejseprogrammet.

Alan Rogers - Bella Italia
Suncharter
Small Danish Hotels
Swarowski
Alan Rogers - CaAlan Rogers - Barricata