Jambo Feriepark

22.6.10

Af: Aage Krogsdam
Bogmærk eller del
 

Østrig: Forberedelse til en ny skisæson i Wagrain

Når sneen er væk og de første forårstegn melder sig nede i byen, starter hundreder af skolebørn rengøring af skipisterne i Wagrain. Børnene giver nemlig hvert år en dag til Bergbahnen, der driver skiterrænet.

Om sommeren har Wagrain ideelle vandreruter

Om sommeren har Wagrain ideelle vandreruter


På frivillig basis hjælper de til med oprydningen på de snoede pister, der nu kun består af græs og mudder nogen steder. Papir, plastic, tomme flasker og dåser udgør hovedparten af det henkastede affald, som indsamles i en mængde af ca. 4 tons, inden der igen er pænt og rent i bjergene. Alt bliver fjernet fra pister og i arealerne langs pisterne og ikke mindst i vandløbene, som er meget sårbare overfor forurening. Allerede godt en måned efter at sneen er væk bliver pisterne til lange grønne striber, der snor sig ned ad bjergsiderne overalt i det østrigske landskab. Senere på sommeren bliver pisterne til blomstrende tæpper iklædt en gul, rød og blå farvepragt, som nu afgræsses af malke- og kødkvæg, mens vandreturisterne langsomt bevæger sig rundt i de farvestrålende bjerglandskaber ad de mange vandreruter.

Helikoptor bruges i arbejdet

Helikoptor bruges i arbejdet


At rense pisterne for affald er blot en øvelse blandt mange som forløber for næste skisæson og blot en af de mange opgaver, som skal være løst inden sneen i november og december igen indbyder tusinder til sneferie i den østrigske alpeby, der ligger i en lille dal omgivet af 1500-2000 meter høje bjerge på alle sider - ca. 70 km fra Salzburg.

Når de mange skiturister indtager Wagrain fra begyndelsen af december, er alt klargjort til at tage imod de ca. 90.000 overnattende gæster i den godt 4 måneder lange skisæson.
På byens hoteller, ferielejligheder, pensioner, caféer og restauranter er alt blevet nymalet i sommerens løb, og reparationer har udbedret skaderne fra sæsonens slidtage.

Gennem tiden har aktieselskabet Bergbahnen A/G, Wagrain, drevet det store skiområde og satset millioner af kroner i en udbygning af områdets faciliteter. Det har givet succes, men nu er kapaciteten på alle lifter og kabinebanerne, samt restauranterne m.v. i højderne stort set ved at være udnyttet fuldt ud.

Udstyret repareres

Udstyret repareres


Forberedelserne starter midt om sommeren

Normalt starter forberedelsen til næste sæson omkring 1. juli efter at alle har holdt en tiltrængt ferie efter en travl og stresset sæson. Alt skal være i orden, når den nye sæson starter.
I sommerhalvåret er der beskæftigelse til godt og vel 20 håndværkere og teknikere, mens der i administrationen er ansat 15 mennesker. I skisæsonen stiger antallet af ansatte til lidt over 100.
Sommeren bruges til at tjekke sikkerhedssystemerne, motorer, bøjler på slæbelifterne, rengøring af kabinerne, maling af lifter og bygninger, mens de fem skibusser har fået et hovedeftersyn og er blevet malet og det samme gælder pistemaskiner, snekanoner, og snescootere. Kabinebanerne og slæbelifterne er gennemgået og trækkablerne (stålwirerne), som løber op i flere hundrede km, er blevet efterset og kontrolleret for metaltræthed.
Ud over de tekniske reparationer hører det også med i billedet, at pisterne om sommeren bliver gennemgået for nedfaldne sten, og fældning af træer ved evt. farlige sving for at pisterne kan blive så sikre, overskuelige og indbydende som muligt for skiløberne.

Den kunstige sø med 100.000 kubikmeter vand til snekanonerne

Den kunstige sø med 100.000 kubikmeter vand til snekanonerne


De senere år er der investeret i en række nye pistemaskiner, snekanoner og i ledningsnettet til vandforsyningen.  Snekanonerne er med til at lægge grundlaget for den første sne på alle pisterne i Wagrain, og vandet tages fra en kunstig anlagt sø ved Flying Mozart kabinebanen med plads til ca. 100.000 kubikmeter vand. Omregnet til sne giver det ca. 300.000 kubikmeter kunstsne, så der er lidt at tage af. Et underjordisk net af rør sikre at vandet i skisæsonen kan føres fra reservoiret til snekanonerne på pisterne og skabe et hårdt underlag på 20 til 50 cm tykkelse.
Temperaturen skal være mindst minus 5 grader før snekanonerne startes, og den bedste sne fås ved en temperatur på ca. 16 minus grader.

Bergbahnens ejere er forretningsfolk fra byens turistliv, og selskabets årlige omsætning beløbet sig til mere end 100 mio. kr.  Bergbahnen lejer jorden, hvorpå pisterne er anlagt, af bysamfundets bønder, der så samtidig har job ved de mange aktiviteter i bl.a. Bergbahnen til pasning af lifter, snekanoner, snescootere, pistemaskiner m.v.  Pisterne udgør kun et par procent græsgangene og skovene omkring Wagrain.

Så er vintersæsonen igang

Så er vintersæsonen igang


Hoteller og restauranter

De mange restauranter, hoteller og pensioner har også brugt sommeren til at gøre klar til det store rykind i december måned, selvom om enkelte hoteller også har en del gæster om sommeren.
Nye brochurer, spise- og vinkort er inden sæsonstarten ajourført med nye priser og det nye personale er blevet orienteret om, hvad man forventer af dem i det daglige ikke mindst servicen overfor gæsterne. Man spiser godt de fleste steder i Wagrain og her er også flere unge danske piger og mænd, der arbejder som tjenere i restauranterne, og de kommer igen år efter år for at arbejde og for at løbe på ski.  Flere hoteller drives af danske ægtepar.

Suncharter
Small Danish Hotels
Alan Rogers - CaAlan Rogers - Barricata
Swarowski
Outwell
Alan Rogers - Bella Italia