Suncharter 2

17.9.11

Af: Th. Sørensen Fotograf: Østrigs Turistbureau
Bogmærk eller del
 

Østrig: Længere vandreture - også for børn

Østrig er et af Europas mest populære vandrelande. År efter år stiger antallet af vandreturister og -arrangementer. De fleste foretrækker at gå alene, parvis eller i små grupper, men mange landsbyer har organiserede vandreture, der er tilpasset vandrernes forskellige forudsætninger.

Walder Alm

Walder Alm


Tæt på naturen

De høje bjerge, de græsklædte skråninger og de frodige dale ligger indbydende til nærmere undersøgelse, og netop ved at vandre kommer man helt tæt på naturen og kan nyde den med alle sanser.

Ikke kun én-dags-turene er populære. Flere og flere vandrer en hel uge med lange dagsetaper. Er man i god kondition, er en uges vandreferie overkommelig - især fordi det er muligt at få fragtet sin bagage mellem hytter og hoteller.

Følg ørnens rute

Adlerweg (Ørne-ruten) er navnet på en vandrerute, der går gennem hele Tyrol. Hovedstrækningen går fra St. Johann i Tirol til St. Anton am Arlberg. Set i fugleperspektiv ligner ruten en stiliseret silhuet af en ørn, hvis hoved symboliserer en vandretur rundt om Tyrols hovedstad, Innsbruck.

Regionalruterne fører ind i Inn-dalens berømte sidedale, Paznaun, Kaunertal, Pitztal, Ötztal, Stubaital, Zillertal og Tannheimertal.

Andre ruter åbner adgangen til såvel Kaiserwinkl som Kitzbüheler- og Tuxer-alperne. Og over Østtyrol breder Jungadler (ørneungen) sine vinger ud.

Krævende høj-alpine etaper i skyggen af Østrigs højeste bjerg, Großglockner, og Großvenediger i afveksling med hyggelige dalstier. Skiltningen er ensartet, ruterne godt markeret og detaljeret beskrevet på Adlerweg midt ude i naturen.

Vil man gennemføre alle Adlerwegs tilsammen 127 dagsetaper inklusive de alpine varianter, når man op på 87.000 højdemeter!

Ikke desto mindre findes alle slags vandreture på Adlerweg. Enhver, der vil begynde sin vandrerkarriere med lange spadsereture, kan finde lette motionsruter. Hovedparten af Adlerweg-etaperne tiltaler meget trænede bjergvandrere, der har lyst til at prøve noget nyt og også folk med højalpin erfaring finder udfordringer på Adlerweg.

Guld, sølv og bronze

Alle, der vandrer på Adlerweg, er vindere. Ikke kun fordi de opdager Tyrols kulturelle og landskabelige skatte, men kan man med Adlerweg-stempelkort samle point.

Adlerwegs enkelte etaper er blevet tildelt et antal point, som kan indsamles ved hjælp af et stempel, der blandt andet hænger på sæter-beværtningerne. Vandreren kan senere veksle sine points til nåle i bronze, sølv og guld, diplomer og T-shirts.

Med vandrestav og kort

Vandre-hotellerne i Tyrol sørger for, at man kan vandre individuelt uden oppakning i en uge på Adlerweg og overnatte på fire komfortable vandrehoteller uden at skulle bekymre sig om bagagen en eneste gang.

Hotellerne bringer fra maj til oktober bagage fra sted til sted, så vandrerne har kræfter til at nyde skønheden langs Adlerweg. Kaiser-bjergene og Rofan-egnen er to af Tyrols smukkeste vandreområder.

Vandrerne overnatter på Hotel Schick, på Gasteiger Jagdschlössl, på Mariasteinerhof og på Achentalerhof. Desuden indgår to hytteovernatninger i dette vandrertilbud - i Bärenstatt og i Kaiserhaus.

Dagsetaperne er på fire til seks timer gennem højalpine landskaber, så der kræves god kondition.

Bjerg med hemmeligheder

Karwendel er et bjergområde fuld af hemmeligheder og mysterier. På Adlerweg oplever man bjergets karakter. Man vandrer sorgløs uden bagage. Man bekymrer sig kun om sig selv og omgivelserne. Bagagen transporteres til de fem overnatningssteder - på Achentalerhof, i Alpengasthof Eng, i Leutascherhof, på Gramai-Alm og i Karwendelhaus.

Etaperne, der går gennem alpint terræn og varer op til syv timer, kræver god kondition.

Ved bjergsø på Alderweg

Ved bjergsø på Alderweg


Fra Innsbruck til St. Anton

Det tager en uge at vandre fra Tyrols hovedstad, Innsbruck, til St. Anton am Arlberg. De syv nætter tilbringes i sovesale i bjerghytter. Der serveres solide morgen- og aftemåltider, og autoriserede bjergførere leder gruppen gennem Lechtaler-alperne, den romantiske Gaistal og gennem Kalk-alpernes stilhed.

Dette tilbud fra Alpinschule Innsbruck er for bjergvandrere i meget god kondition, for terrænet er højalpint, og man skal selv bære sin bagage. Information hos: ASI Alpinschule Innsbruck.

På portalen Adlerweg er der masser af informationer om at vandre i hjertet af Alperne og turforslag samt tilbud.

Hele vandresæsonen i Tyrol er en fabelagtig oplevelse i et enestående kulturlandskab. Tirols bjerge fortæller mange historier. I hvert eneste vejsving begynder et nyt eventyr. Tyrol er så at sige et sommereventyr.

I Jakobs fodspor

Pilgrimmenes mere end 1.000 år gamle vandringer til Santiago de Compostela i Nordspanien har også sat sine spor i Østrig. Nordfra strækker Jakobsweg sig fra Raum i Tyskland over Rosenheim til Kufstein og videre gennem Inntal mod vest. Over Innsbruck til Arlberg, der er det højeste punkt på Jakobs-vejen i det vestlige Østrig, og videre til Bludenz og Feldkirch i delstaten Vorarlberg

Via Alpina forbinder otte lande

Trieste og fyrstedømmet Monaco er forbundet gennem Via Alpina strækningen. Undervejs blandes illyriske, romerske, slaviske, venezianske og habsburgske indtryk.

Den tyrolske del af Via Alpina går gennem Zillertal og Karwendel til Innsbruck og derfra gennem Wettersteinbjergene og Lech-alperne til Vorarlberg. Alle Tyroler-etaperne ligger på den røde strækning på forbindelsesruten mellem de otte alpelande.

Vandrefødderne køles i en bæk

Vandrefødderne køles i en bæk


Wagrain for vandrere

På alle måder lover Wagrain i Salzburgerland uforglemmelige bjergoplevelser i fabelagtige kulisser. 140 km markerede vandre- og spadserestier fører ind i den naturskønne bjergverden til mange sæterhytter med beværtning.

Sætervejene omkring Salzburg begejstrer den indre bjergtosse i enhver, og den styrkende bjergluft kan man også indånde på den mere behagelige måde. Nemt og behageligt tager man med Grafenberg- og Flying Mozart-banerne op i den høje luft. Fra bjergstationerne kan man i ro og mag fortsætte vandreturen i den forrygende kulisse. Glem hverdagen og dyk ned i den stimulerende natur.

Også på cykel kan man komme på herlige ture omkring Wagrain. På godt afmærkede mountainbike-ruter lærer man bjergverdenen at kende og oplever højt til jernhest et enestående panorama.

For alle adrenalin-narkomaner er Wagrains Mountainbike Park oplevelsen over alle. Både begyndere og professionelle er begejstrede for de perfekt anlagte stier med forskellige udfordringer.

Alan Rogers - Bella Italia
Suncharter
Swarowski
Outwell
Small Danish Hotels