Suncharter

3.2.12

Af: Kim Middelhede Fotograf: Jesper Mortensen
Bogmærk eller del
 

Østrig: Saalbach-Hinterglemm Leogang - den danskervenlige vinterdestination

Det kan godt være, at Saalbach Hinterglemm Leogang i delstaten Salzburger Land ikke ligger så højt som mange af de andre topmoderne og lækre skiområder i de østrigske Alper. Men med et par tusinde meter over havoverfladen, kan området dog sagtens være med.

Velkommen til ubegrænsede skioplevelser i Skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang! Sådan præsenterer området sig selv på destinationens hjemmeside. Og jeg må sige, at det nok ikke er helt forkert. Her er sjovt, hyggeligt og hjertevarmt. Alt sammen noget der hænger sammen med at gå i cirkus, og hvis man så lige bytter popcornene ud med sne, så har vi facit: Skicirkus Saalbach Hinterglemm Leogang. Med lidt over 200 km. velpræparerede pister, er her således rigeligt med udfordringer til en uges skiferie. Eller lad os bare kalde det en uges vinterferie, for står valget på Saalbach Hinterglemm Leogang som vinterferiens udgangspunkt, er der nemlig også andet end skiløb, der skal udforskes.

Saalbach Hinterglemm Leogang byder på et utal af brede ”danskervenlige” pister

Saalbach Hinterglemm Leogang byder på et utal af brede ”danskervenlige” pister


Alle slags pister

Her i Saalbach Hinterglemm Leogang er der overvægt af brede røde og blå ”danskervenlige pister.” De er selvsagt ikke for stejle og ikke for smalle. Det er super godt for den overvægt af danskere der måske ikke er verdensmestre, men heller ikke helt uden evner i denne fantastiske sportsgren. Det er dog langt fra de eneste pister, her er. Hæsblæsende kulsorte pister byder området også på, ligesom her også er masser af pukkelpister. Er de ikke udfordrende nok, så er her også ret fede muligheder for off-piste. Lad være med at gøre det på egen hånd. Hyr en guide som kender området som sit eget, og kom virkelig ud at se noget af det, som vi andre kødelige kun kender fra de mange postkortfotos der bliver skudt her i Saalbach Hinterglemm Leogang.

Pfefferalm – med 300 års historie

Vi danskere elsker skiudflugter. Og dem er der masser af muligheder for her i Saalbach Hinterglemm Leogang. En oplagt rundtur er Saalbach-runden hvor man tager liften Schattberg X-Press fra byens centrum, og så er det ellers blå og røde pister hele vejen rundt. Man kan sagtens få masser af fart under skiene, for her er en af strækningerne imponerende 11 km. lang! Uden pauser tager Saalbach-runden lidt mere end et par timer, så man kan altså nemt nå turen på en formiddag. Der er dog ingen grund til at ræse af sted. Hold de obligatoriske pauser, for udsynet fra pisterne er ganske enkelt fremragende. Skal udfordringen være større, er Hinterglemm-runden er ganske fint valg. Den tager sin begyndelse ved Reiterkogelbahn, og så går det ellers rundt i områdets måske allersmukkeste natur. Tager man den runde, så aflæg hytten Pfefferalm et besøg. I 300 år har hytten stort set lignet sig selv. Her er ingen elektrisk lys, maden bliver fremstillet på gaskomfur, og en hjørnepejs sørger for, at gæsterne ikke fryser. Her oser ikke kun af røg, for når den gemytlige ”Pfefferalm-Lois” hiver harmonikaen frem og underholder sine gæster med sin hjertevarme charme, oser her så meget af den østrigske gemütlichkeit, at man glemmer alt om tid og sted.

På snescooter eller kælk i bjergene

Lidt udenfor Saalbach ligger Snowmobil-City. Er du til action, benzin og fart over feltet, så er det så absolut et must at prøve en Snowmobil. Det er let at styre en snescooter, og det er hylende morsomt når man fyrer den af på den dertil indrettede bane med både loop, hårnålesving, stejle bakker og ”tungen-lige-i-munden-nedkørsler.”  Er du til knap så meget action, så kan en kælketur i bjergene anbefales. Det er en super fin tur som går fra den hyggelige restaurant Spielberghaus, og hele tre kilometer ned mod dalen. Turen foregår i aftenmørket, og den er på ingen måde farlig.

Af sted! Tre kilometer på kælk i aftenmørket

Af sted! Tre kilometer på kælk i aftenmørket


I bunden af dalen mødes man med andre kælkere og her bliver man så hentet af en Pistenbully (det er sådan en maskine der gør pisterne klar aftenen og natten over, red.) hvor man står i et bur bagpå mens Pistenbullyen fragter kælkene op til Spielberghaus. Det er i øvrigt en vældig hyggelig restaurant, med et glimrende spisekort. Maden bliver serveret af den syngende og spillende tjener, og inden man får set sig om, er gæsterne pludselig med i orkestret og spiller på balloner, gummihandsker, vaskebræt eller skeer!

Aftenskiløb på lækker oplyst pist

Hvis du ikke kan få nok af skiløb, og synes det er ærgerligt, at de fleste lifter og pister lukker omkring kl. 16:30, så kan du få dine skilyster styret i Hinterglemm. Hver eneste aften er den store røde pist ”Flutlicht” fuldt oplyst helt frem til kl. 21:30. Det er utroligt fedt at være på ski om aftenen, og det er som om, det kunstige lys virker bedre på udsynet. Et plus er det også, at sneen er kørt til i løbet af dagen, og det gør, at de mange små bunker sne på pisten er blevet mast sammen, og pisten er yderst klar til at blive brugt. Flutlicht-pisten ligger rent faktisk i Hinterglemm centrum, og når man nu er i gang her, kan man lige så godt lave lidt sjov og ballade. Prøv fx. at lave din egen skifilm, så du efterfølgende kan se hvordan dit skiløb er. Her er også masser af udfordringer for den der har mod på at dyrke lidt ski akrobatik i Hinterglemms Snowpark.

Flutlicht-pisten i Hinterglemm

Flutlicht-pisten i Hinterglemm


Blå himmel og lækker sne – velkommen til Saalbach Hinterglemm Leogang

Blå himmel og lækker sne – velkommen til Saalbach Hinterglemm Leogang


Gratis Wifi og gratis Ski Cirkus App

Har du skiftet den gamle mobiltelefon ud med en smartphone så kan du få stor glæde af din uundværlige ven i Saalbach Hinterglemm Leogang. Det er nemlig sådan, at der er gratis internet på intet mindre end 30 steder i det store skiområde. Så kan du jo lige smide de nyeste billeder på Facebook så vennerne derhjemme kan holde øje med, hvad du laver. Op til denne vintersæson har det lokale turistkontor desuden lanceret en gratis App. hvor gæsten kan orientere sig om alt hvad der rører sig i området. Hele pistekortet ligger på Appen, det samme gør vejrudsigten for området, der er webcams fra flere ”spots” i området, og man kan desuden få svar på, hvilke lifter der er åbne. Hvor skal vi tage hen i dag? Hent inspiration i Appen, som er utrolig nem at finde rundt i.  

Lir på nettet

Kender du det, at det kunne være fedt, at vide hvor mange kilometer man egentlig har løbet på ski om dagen? Nogle har forsøgt sig med pulsure, skridttællere og andre finurlige påfund, men glem alt om det her i Saalbach Hinterglemm Leogang.

Gå ind på hjemmesiden skicircus.at og klik på skiline. Her registrerer du dig, og hav så dit liftkort parat. På kortet står der en kode. Den taster du ind på sitet, og vupti; så kan du se hvor mange lifte du har anvendt, hvor mange højdemeter du har løbet på ski, og selvfølgelig hvor mange kilometer alt i alt.

Det er ret smart, og utroligt nemt at finde rundt i. Ikke at det er noget særligt, men jeg kan da godt lige nævne, at jeg på en tilfældig dag løb 5164 højdemeter på 23 kilometer og til den seks timer lange tur, anvendte jeg 12 forskellige lifte. Og det er i hvert fald helt sikkert, at de tal skal forbedres næste gang jeg skal på ski i Saalbach Hinterglemm Leogang.

Outwell
Swarowski
Alan Rogers - CaAlan Rogers - Barricata
Alan Rogers - Bella Italia
Suncharter