Jambo Feriepark

23.5.05

Af: Th. Sørensen Fotograf: Østrigs Turistbureau
Bogmærk eller del
 

Østrig: Skiløb i den evige sne

Skiløb på Østrigs gletschere er blevet en populær aktivitet i efteråret.

Klik for større billede


Sommeren har sluppet sit tag. Efterårsstormene raser, og Kong Vinter står i skjul bag urt og busk - klar til at erobre terræn og farve alle landskaber hvide. Enkelte steder har vinter-kongen regeret i årtusinder, og hans hvide riger har altid været gæstfrie.
- Især i efteråret er gletscherne med den evige sne indbydende, og flere og flere benytter sig af muligheden for en tidlig start på skisæsonen, siger Bo Schou Lauridsen, der er Østrigs Turistchef i Danmark.

Østrigs gletschere har stor betydning for skiløbere over hele Europa. Elite-skiløberne starter altid deres World Cup-sæson på Rettenbach-gletscheren i Sölden i den sidste weekend af oktober, men også ganske almindelige turister flokkes i efterårsmånederne i over 3000 meters højde på gletscheren, der benyttes som testområde for alle verdens ski- og udstyrsproducenter.

Tre kilometer op

Når der er Kaiser-Wetter med let frost og blå himmel, er man et skarn, hvis man ikke giver sig god tid efter at være hoppet af gondol-liften ved Schwarze Schneid-toppen på Rettenbach-gletscheren. Udsigten fra lærketræs-platformen er lige så værdifuld som svingene i jomfrusneen ned ad pisten.

I den tynde luft hiver det godt i lungerne at gå de 120 meter til toppen (3.340 meter over havet), men belønningen for anstrengelserne er panoramasynet ud over utallige 3.000 meter høje, hvidklædte tinder i hele horisonten. Tirols højeste bjerg, Wildspitze (3.774 m), troner over dem alle.

Sölden har hele tre lifter, der slutter i over 3.000 meters højde. Man fortryder ikke, hvis man har sat tid af til Big 3-turen, hvor man passerer Gaislachkogl (3.058 m), Tiefenbachkogl (3.309 m) og Schwarze Schneid.

Kong Vinters værste fjende, solen, satte en voldsom offensiv ind over Sölden i sommer. Det skabte dybe, brede sprækker i gletscherne, men snefald i de tidlige efterårsuger har udbedret skaderne.

Klik for større billede


Udfoldelser

I Østrig er der tradition for at kombinere aktiv udfoldelse i bjergene med afslappende stunder i alpelandsbyerne - som i Tuxertal, hvor krop og sjæl får et løft i en blanding af skiløb, kultur og traditioner.

Den rene alpeluft og det friske kildevand kombineret med spisekortets vildtspecialiteter genopbygger energidepoterne.

Hintertux-gletscheren er Østrigs mest attraktive helårs-skiområde og kendt af masser af danskere, der har været på Dansk Skiforbunds instruktørkursus om sommeren. Hintertux er Østrigs eneste gletscher med sikkerhed for pulversne fra oktober til maj.
På vejen op i gletscherbussen starter oplevelserne, og de fortsætter på panorama-terrassen i 3.250 meters højde, hvor fra man kan se alpetoppe i tre lande og på den 12 kilometer lange piste, der fører tilbage til dalen.
Gletscheren og terrænet nedenfor har 40-60 km pister med powder-sne. Snowboardere finder ikke bedre faciliteter end World Cup-området på Hintertux.

Klik for større billede


Åbne året rundt

Også gletscheren på Kitzsteinhorn i Kaprun har i 2.900 meters højde en populær og spændende funpark til snowboardere. Især freeridere holder meget af den.

Den smukkeste nedfart fra Kitzsteinhorn er de 3,4 km fra topstationen via Sonnenkar-pisten til dalstationen.

I Kaprun finder man de billigste liftpas uden for højsæsonen.
I efteråret er skidagene længere end i vintermånederne, og temperaturen er til at holde ud. Man kan dog altid finde en undskyldning for et pitstop og en optankning med glühwein.
Den usædvanligt varme sommer var hård ved Kaprun-gletscheren, men vinterens første sne kom allerede i september, og skiløbere og snowboardere er i aktivitet hver dag fra kl. 8 til 17.

Efter lifternes lukketid er der mulighed for afterskiing til langt ud på natten. Der kan festes igennem i alle landsbyerne neden for pisterne. Barerne har samme koncept som gletscherskiområderne - åbne året rundt!

Small Danish Hotels
Outwell
Alan Rogers - CaAlan Rogers - Barricata
Alan Rogers - Bella Italia
Swarowski
Suncharter