Royal Caribbean

14.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Barlinek - en perle i det nordvestlige Polen (1/2)

Barlinek var oprindeligt en tidligere tyske landsby med navnet Berlinchen - ”Lille Berlin” - og er i dag fortsat centrum for rekreation og samtidig europæisk hovedstad for stavgang - nordic walking - hvorfor her findes syv forskellige, fint afmærkede vandreruter.

Første stop i Tyskland er Border Shop

Første stop i Tyskland er Border Shop


Nem rejse til Barlinek

Barlinek ligger blot 350 km fra Gedser-Rostock overfarten, og efter at have besøgt Scandlines Border Shop tager det blot nogle få timer at køre til byen, som vi ankommer til hen ad eftermiddagen.

Mange af mine med rejsende giver udtryk for, at netop busrejser er langt at foretrække frem for besværlige flyrejser med bagagehåndtering, køer ved check-in, security, lang ventetid - og usikkerheden om bagagen nu også kommer frem.

Det er langt lettere blot at aflevere bagagen til chaufføren, sætte sig tilrette i det tildelte sæde og ikke skulle spekulere på trafikken – eller at skulle finde vej. Man ved, at der står både mad og en seng parat, når man kommer frem.

Ved grænsen til Polen møder vi vores polske rejseleder Isabella, der har lært sig et forståeligt dansk. På en meget charmerende måde formidler hun sin store viden om landets kultur og politiske forhold gennem tiderne, og taler tydeligt – omend både endelser og udtalen af visse ord får os til at trække på smilebåndet.

Midt på markedspladsen står fontænen med Gåsepigen.

Midt på markedspladsen står fontænen med Gåsepigen.


Barlineks ældste plads

Oprindeligt blev Barlinek grundlagt i 1278, men efter anden verdenskrig er der ikke meget tilbage fra højmiddelalderen - kun et stykke af den gamle bymur, som dengang omkransede byen.

Det absolutte centrum er markedspladsen - det store torv - i hvis ene hjørne byens varetegn Den Hellige Marias Kirke rejser sig med et 52 meter højt tårn, hvor der på spiret er anbragt et to meter højt forgyldt kors.

Fra markedspladsen er der under 300 meter til vores Hotel Barlinek, der ligger vidunderligt helt nede ved Barlinek Sø. Har man bestilt værelser mod søen og fået et på første sal, kan man fra altanen se meget af søen og søpromenaden samt kirken - der altid er et godt pejlingspunkt.

Den gamle bymur ved Emanuela Laskera Parken

Den gamle bymur ved Emanuela Laskera Parken


Byrundtur i Barlinek

Dagen efter ankomsten kører bussen os lidt rundt i byen og byens omegn. Her lever omkring 17.000 af Polens i alt ca. 40 mio. indbyggere.

Udover at være et rekreativt område, har Barlinek også masser af industri bl.a. Gaspol, der sælger gas, samt et stort savværk med flere end 1000 ansatte, der bl.a. fremstiller parketgulve.

På turen kommer vi et stykke rundt om Barlinek Sø, der er den største af de omkring 50 søer som findes i området og vi ser også lidt af den nyere bydel fra 1970'erne bygget på en bakketop - ”Den Høje Terrasse”.

Busturen slutter på markedspladsen med fontænen ”Gåsepigen” fra 1912. Herfra besøger vi Den Hellige Marias Kirke, hvorefter vi har mulighed for på egen hånd at se nærmere på byen.

Mellem den gamle bymur og Barlinek Sø ligger Emauela Laskera Parken opkaldt efter byens berømte matematiker og filosof Emanuela Laskera, der var verdensmester i skak fra 1894 til 1921.

Den neoromanske kirke i Strapie ved det 750 år gamle egetræ

Den neoromanske kirke i Strapie ved det 750 år gamle egetræ


Landbruget ved Strapie

Midt på dagen kører vi ca. seks kilometer fra Barlinek, for at besøge et tidligere kollektivt landbrug i Strapie, der nu er i privat eje.

Der er dog ikke så meget at se ved de nedslidte bygninger fra dengang tyskerne regerede området. I dag er kun hovedhuset vedligeholdt.

Men vi starter i den velholdte neoromanske kirke fra 1800-årene, hvor det meget smukt dekorerede træloft er værd at se.

Lige ved kirken står et omkring 750 år gammelt egetræ med en omkreds på syv meter.

Efter kirkebesøget serverer familien i hovedhuset en typisk polsk landbofrokost med grillet pølse og to slags patéer med hjemmelavet syltede, små agurker - og naturligvis hjemmelavet vodka - en til hvert ben! Vodkaen kan i øvrigt købes med hjem ...

Efter kaffe og kage er der tid til at se nærmere på de omkringliggende gamle bygninger og de fritstående maskiner.

Søbadet set fra Barlinek Sø

Søbadet set fra Barlinek Sø


Sejltur på Barlinek Sø

Der er om eftermiddagen chartret en båd til os, som bringer os ud på Barlinek Sø, der på sit dybeste sted er 22 meter.

Søen har fire fredede øer, som er reserveret til de mange fugle som er her - svaner, gråænder, blishøns og skarver.

Flere kilder under de omkringliggende skovklædte bakker tilfører frisk vand til søen, hvor vandet er så rent, at det benyttes til drikkevand efter at være gennem byens vandværk.

Søen er også meget populært blandt lystfiskerne, der fra tidlig morgen - mens mosekonen endnu brygger - til sen aften ror ud i deres små både for at prøve lykken.

Barlinek set fra modsatte side af søen

Barlinek set fra modsatte side af søen


Vandretur rundt om Barlinek Sø

En af byens vandreruter går rundt om Barlinek Sø - en tur på omkring 10 km. Turen skal vandres med uret, hvor mærkningen er tydeligst.

Vi er nogle få som følger søpromenaden, gennem Emauela Laskera Parken og forbi det højtliggende, privatejede, men fredede Løgpalads og andre fine bygninger.

En af de nyere bygninger - et stort hus med en pragtfuld have ned til en anden lille sø - er bygget af en polak, der har tjent sine penge som slagteriarbejder i Tyskland. Var han blevet i Polen, havde han aldrig kunne bygge så flot!

På den anden side af søen passeres fodboldstadion og sejlklubben med den offentlige badestrand og vi kommer ind i skoven. Her er et lille anlæg ved en af kilderne, som forsyner søen med helt rent vand.

Vi passerer endnu et feriested Janowo med både gæstgiver- og traktørsted, camping og badestrand.

Så bliver ruten mere ”øde” og vi kan nyde naturen og udsigten ud over søen, hvor det er muligt.

Ved søens sydvestlige hjørne bliver stien ganske smal - blot et cykelspor. Undervejs møder vi flere lystfiskere, som fisker fra brinken. En af dem vil meget gerne vise os sin fangst - en flot gedde.

På sidste del af vandreturen følger vi landevejen tilbage til Barlinek.

Turen er på ingen måde vanskelig, hvis man er i normal fysisk form, og det tager mellem 2 og 2,5 timer at gå turen.

Dans med stil ...

Dans med stil ...


Underholdning på Hotel Barlinek

Hver aften servere hotellet gedigen polsk mad bestående af suppe, steg og dessert i hotellets spisesal.

Hertil kan vi købe drikkevarer til priser langt under, hvad vi er vant til. Et glas øl for 14 kroner eller en flaske vin for mindre end 100 kr.

Om aftenen er der forskellig underholdning i spisesalen og de som har kræfter til det, kan få sig en svingom, mens et søskendepar spiller og synger populære sange.

En anden aften optræder unge konkurrencedansere for os, hvilket er en fryd for øjet - næsten som ”Vild med Dans”.

Den sidste aften serveres grillmad i havestuen efterfulgt af et glas glüwein omkring bålet midt i hotellets have.

Outwell
Subaru
Primo Tours
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt