Azamara Cruice

2.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Barlinek - en perle i det nordvestlige Polen (2/2)

En af udflugterne går til Witnica, hvor munkene allerede siden byens grundlæggelse i 1262 har brygget øl.
I dag er bryggeriet i Witnica, der er fra 1848, kendt for sit anderledes øl, der omfatter en hel række øller med forskellig frugtsmag, chokolade, porter og humle.

Der smages på anderledes øl

Der smages på anderledes øl


Bryggeriet i Witnica

Efter at have set fabrikken er der mulighed for at smage på øllet. Noget må siges at være ganske anderledes end det vi normalt forstår ved velsmagende øl. Hvinende sødt som frugtøl eller chokolade øl - der sikkert er godt til desserter.

Men også meget besk øl, hvor tre forskellige humletyper er anvendt for at fremstille øl som snerper munden sammen som var det harpiks man fik.

De fleste er enige om, at stedets porter er langt den bedste - og det er da også den, der bliver købt flest af ved salgsdisken.

På en nærliggende restaurant serveres en flot buffet med lækre polske specialiteter, inden vi fortsætter med bussen til byen Gorzow.

Bro over floden Warta med Jomfru Maria Kirken i baggrunden

Bro over floden Warta med Jomfru Maria Kirken i baggrunden


Gorzow med mulighed for billige indkøb

De som vil, kører med til byens store indkøbscenter NoVa Park, mens andre får en god times tid på egen hånd til selv at gå på opdagelse i byen.

Floden Warta, der er Polens tredje længste flod, løber gennem byen, der har omkring 115.000 indbyggere.

Langs floden ligger den genopbyggede flodpromenade med mange caféer og hvor man også kan se fugle i volierer.

Bag promenaden ligger byens store katedral, den genopbyggede Jomfru Maria Kirke, der oprindelig er fra slutningen af 1200-tallet.

Gorzow har en lille bitte gågade på godt 100 meter, der leder os frem til den gamle bymur fra 1300-årene, hvor der endnu ses rester af de tårne som har beskyttet byen.

Her er flere grønne pletter og Gorzow kaldes da også for ”Polens Åndehul”. På de travle gader kører sporvogne - nogle ganske moderne med aircondition.

Vi når at besøge det åbne marked, hvor der tilbydes tøj, sko, tasker og andre varer til meget lave priser.

Den gamle papirmølle i Barlinek

Den gamle papirmølle i Barlinek


Vandretur til papirmøllen

Tilbage i Barlinek har vi eftermiddagen fri og spadserer ud forbi Netto - der har slået sig op i flere polske byer.

I Barlinek-området har der tidligere ligget flere vandmøller og eneste tilbageværende er papirmøllen godt tre km. fra centrum, der i dag er indrettet som museum.

Turen derud er en del af en mærket vandrerute og et skilt viser, når man er der. En stenbro fører over en bæk til den gamle møllebygning, hvor møllehjulet viser sig at være inde i selve bygningen, hvortil der kun er adgang efter forudgående aftale!

Beskyttelsesrummene under Stettin

Beskyttelsesrummene under Stettin


Beskyttelsesrummene i Stettin

Inden vi ankommer til Stettin, der på polsk noget mindre mundret hedder Szczecin, gør vi ophold ved krystalfabrikken i forstaden Dabie.

Her er der mulighed for at købe glas med og uden farve, karafler og souvenir til favorable priser, hvilket er populært blandt gæsterne.

Herefter kører vi til beskyttelsesrummene i Stettin. Disse beskyttelsesrum stammer helt tilbage fra svenskekrigene, men blev udvidet betragteligt af tyskerne under anden verdenskrig. (Dengang hørte denne del af det nuværende Polen til Tyskland)

Under krigens mange bombardementer lød luftalarmen og op mod 5.000 personer fordelt på 3.000 kvadratmeter kunne søge dækning 17 meter under jorden. Men jøder, sigøjnere og udlændinge fik ikke adgang til beskyttelsesrummene!

Vi får en guidet tur under jorden, hvor der i de mange tunler er vist forskellige plancher og udstillet ting fra den tid.

En interessant og informativ rundvisning, som viser os en del af krigens uhyggelige følger.

Indkøbscentret Galaxy og højhuset med Cafe22 på toppen

Indkøbscentret Galaxy og højhuset med Cafe22 på toppen


Frokost i indkøbscentret Galaxy

Efter en køretur gennem Stettin, der er en af Polens største byer med omkring 430.000 indbyggere, stopper vi ved indkøbscentret Galaxy, hvor der er mulighed for at købe lidt frokost og foretage indkøb.

Her er alt hvad man kan tænke sig, at et moderne indkøbscenter skal have.

Ved siden af indkøbscentret ligger et højhus, hvor vi tager elevatoren op til 22. etage til Cafe22, hvorfra der er panoramaudsigt ud over Stettin.

Amtsgården ved Hagaterrasserne

Amtsgården ved Hagaterrasserne


Hagaterrasserne

På vej ud af byen gøres der et fotostop ved Hagaterrasserne, der er et af de få steder som ikke blev ramt af bomber under anden verdenskrig.

Her ligger bl.a. nationalmuseet og ved siden af den klassiske amtsbygning, der nærmest ligner et slot.

Stettin har meget mere at byde på, end vi kan nå på denne tur, så her kommer vi helt sikkert tilbage ...

Primo Tours
Subaru
Outwell
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt