Dayz Resorts

13.3.11

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Polen: Campingferie i Polen (10:11), Over Wolfsschanze til Gdansk

Vi er nået til Det Mazuriske Søområde, der har utrolig meget at byde på. I øvrigt også et godt sted at starte første gang man skal til Polen. Det er svært at besøge Polen uden at møde historier fra 2. Verdenskrig, men kan selvfølgelig vælge at køre uden om de mindesmærker og seværdigheder, der er. I dag skal vi både se noget fra krigen og så noget helt, helt andet…

Hitlers østligste hovedkvarter – Gierloz / Ulveskansen

Hitlers østligste hovedkvarter – Gierloz / Ulveskansen


Ulveskansen, Hitlers østligste kvarter

Vi er nået til Gierloz ved byen Ketrzyn. Her lå Hitlers østligste hovedkvarter og gemmer fortsat på utrolige historier. Oprindeligt bestod skansen af 80 bunkere med 8 meter tykke betonlofter og mure. Han boede selv i nr. 13, men der er ikke meget tilbage af denne bunker i dag.
Görings bunker i nr. 16 er bedre bevaret.

Hitler boede på stedet fra juni 1941 til november 1944. Den 20. juli 1944 forsøgte en gruppe tyske officerer at myrde Hitler, men uden succes. Tyskerne sprængte selv stedet i stumper og stykker i 1945 før russerne kom.

De 80 bunkers ligger i dag i ruiner

De 80 bunkers ligger i dag i ruiner


Spadseretur mellem ruiner

Man går rundt i det gamle ruiner og får en god fornemmelse for stedet magt. Flere af bunkerne er afspærrede, fordi de simpelthen er for farlige at gå ind i. Vi går rundt på egen hånd og udforsker stedet. Det er på sin vis lidt mærkeligt, fordi den grimme beton og al den ødelæggelse symboliserer noget grimt og uhyggelig for os, og samtidigt synger fuglene og løvtræerne er i fuld gang med at springe ud.
Et par timer på stedet er ganske fint til at se det meste.

Vi finder igen en lille plads i det fri til frokost

Vi finder igen en lille plads i det fri til frokost


Frokost i Zywkowo

Vi spiser frokost i det fri på en lille plads ved en bondegård. Vi er kommet til et af de mere specielle steder på denne tur. Landsbyen hedder Zywkowo og ligger 13 km nord for Gorowo Ilawekie (vej 511) og få hundrede meter fra grænsen til Kaliningrad, hvor vi var for et år siden med campingvogn.

Damen fra gården vi holder ved, kommer og spørger om vi vil give et par euro for at holde parkeret der og det gør vi gerne.

Vi er i området med den største koncentration af storke

Vi er i området med den største koncentration af storke


Storke overalt

Vi er kommet for at se på storke. Vi er i det område af Polen, der har den største koncentration af storke. Og det er bare herligt at se de mange langbenede fugle. Man kommer helt til at savne de gode gamle storketider i Danmark.
Børnene er også henrykte over de mange fugle.

150 storke på taget af otte gårde

150 storke på taget af otte gårde


En fantastisk lille landsby

Zywkowo har flere storke end indbyggere. Her er kun otte gårde, men mere end 40 storkereder og op til 150 storke. Man går rundt mellem gårdene, og det har de lokale det helt fint med. Flere steder er der bygget udkigstårne, som man kan komme op i, så man virkelig kommer tæt på. Storkene virker heller ikke berørte af, at man kommer så tæt på. Flere steder står man bare fem meter fra dem. I en af laderne er der en udstilling, hvor man kan få mere at vide og også give et par euro, hvis man vil støtte egnen og storkene.

Stranden trækker selvom det er forår

Stranden trækker selvom det er forår


Ud til havet

Vi slutter dagen med at køre ud til havet. Vi er så tæt på, at det trækker at komme ud til det åbne hav. Vi finder en campingplads, der ligger tæt på vandet. Den er let at finde og vi kan i det hele taget godt mærke, at vi er i et område af Polen, der er noget længere fremme men hensyn til turisme.

Vi skal selvfølgelig en tur på stranden og strække ben. Vejret er godt, så vi nyder den varme forårssol.

Campingpladsen er hyggelig med udmærket faciliteter

Campingpladsen er hyggelig med udmærket faciliteter


På plads

Endnu en dag finder vi os godt tilrette på campingpladsen Orlinek i Gdansk. Den ligger godt og faciliteterne er ganske udmærket, men ikke noget at skrive hjem om. Vi har også alt i vognene, så vi er ikke så afhængige.

Det har været en oplevelsesrig dag, så vi spiser aftensmad og kryber til køjs.

Campingferie 650,-
Outwell
Torre La Sal
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt