Royal Caribbean

26.3.11

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Polen: Campingferie i Polen (11:11), Gdansk

Vores tur rundt i Polen er ved at være slut. Vejret er helt i top og de sidste feriedage skal nydes i kystbyen Gdansk før køreturen til Swinoujscie, hvor vi skal med færgen tilbage til Danmark.

Gdansks centrum blev total ødelagt under 2. Verdenskrig. Det ses ikke i dag.

Gdansks centrum blev total ødelagt under 2. Verdenskrig. Det ses ikke i dag.


Det historiske centrum i Gdansk

Gdansk er meget anderledes i forhold til alt det vi har set tidligere på denne campingferie, men vi har også søgt ud i yderkrogene af Polen for at opleve det anderledes Polen. Og det er til fulde lykkedes.

Byens centrum er yderst charmerende, og minder meget om en tysk hansestad. Gdansk kan fylde en hel historiebog og den strategiske gode beliggenhed ved kysten har betydet, at byen altid har været centrum for det ene eller andet. Selv om Gdansk er så historisk, er her ikke mange huse, som er over 50 år gamle. 80 % af byens blev total smadret i slutningen af 2. Verdenskrig. Man kan kun have stor respekt for den genopbygning byen har været igennem, fordi man fornemmer, at man går i en 1600-tals by - dog blandet med moderne handelsmiljø.

Havnen er yderst charmerende

Havnen er yderst charmerende


Flot havn

Havnen er meget charmerende. Her er pakhuse og mastekraner. Præcist som vi kender fra København. Byen menes at være grundlagt i år 997 og allerede dengang var Gdansk omladningshavn for varer til landene i Østersøen. De store huse på havefronten vidner også om rige handelsfolk, der boede prægtigt og styrede det frodige handelsliv fra dette sted.
Som turist kan man slentre rundt og nyde atmosfære enten på gåben eller fra en af de mange fortorvscafeer.

Badeferie er også en mulighed i Gdansk

Badeferie er også en mulighed i Gdansk


Skønne sandstrand

Det skønne ved en ferie til Gdansk er, at man kan kombinere byferie med badeferie. Strandene ved Gdansk er fine sandstrande og vandet i Østersøen er lige så badevenligt på denne side, som vi kender det fra de danske sydkyster.

Er vejret til det, er der kun én vej. Her i foråret skræver et strandbesøg kun en ekstra jakke eller trøje.

Her på Westerplatte startede 2. Verdenskrig 1. september 1939

Her på Westerplatte startede 2. Verdenskrig 1. september 1939


2. Verdenskrig startede her

2. Verdenskrig startede i Gdansk eller Danzig, som fristaden hed på det tidspunkt. Den 1. september 1939 angreb krigsskibet ”Schleswig-Holstein” polske bastioner på halvøen Westerplatte, der ligger lige uden for Gdansk. En lille styrke på 200 mand holdte stand i en uge, men desværre fik en overlegen tysk styrke til sidst overtaget området. I dag er her en mindepark med monumenter for de faldne og den polske modstand, der fortsatte gennem hele krigen.

Man kan komme til Westerplatte med båd fra Gdansk eller med bil. Der er mulighed for at parkere med campingvogn, hvis man er undervejs.

Trods dårlige veje havde vi kun et lille uheld på hele turen

Trods dårlige veje havde vi kun et lille uheld på hele turen


Et eneste uheld på turen

Denne artikelserie har handlet meget om kørsel i Polen, fordi det er meget anderledes end at køre andre steder i Europa. Men jeg vil gerne slå fast, at det ikke er farligt. Man skal bare køre efter forholdene - altså stille og roligt. Og så planlægge med god tid.

Vi har kun haft et lille uheld på rejsen. Vores sikkerhedskabel blev ved karabinhagen slået i stykker, fordi den ramte noget på vejen - formentlig et bump. Vi fik det ordnet med en ny karabinhage.

En uforglemmelig rejse rigere – vi har alle en ny opfattelse af Polen

En uforglemmelig rejse rigere – vi har alle en ny opfattelse af Polen


Rejsen er slut

Vi har haft en fantastik tur rundt i Polen. Vores medbragte fordomme om polakkerne er i den grad blev rykket. Vi har kun mødt søde, venlige og meget imødekommende polakker, der ville os det bedste. Selv om det i blandt har været svært at kommunikere, når vi f.eks. ikke kunne finde vej, har vi løst det hver gang alligevel - tilført uforglemmelige møder.

Vi har på denne tur sat utrolig stor pris på de bekvemmeligheder, som vi har i vores vogntog. Campingpladserne er meget forskellige, men polakkerne er i fuld gang med at bygge op. I de turistede områder går det af naturlige årsager hurtigere og der findes meget fine pladser, men det betyder ikke at de mindre pladser ikke har charme eller ikke er et besøg værd. Det kommer alt i alt mest ud på, hvad man vil med ferien.

En ting er sikkert - Polen har meget at byde på.

Outwell
Campingferie 650,-
Primo Tours
Torre La Sal
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt