Isabella

16.1.11

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Polen: Campingferie i Polen (3:11), Zakopane

Vi er nået til Zakopane, der er en af de sydligste byer i Polen. Vi ligger for foden af Tatrabjergene i ca. 1.000 meter højde. Den helt store specialitet i dette område er ost, men vi havde dog aldrig drømt om, at vi skulle smage den i så mange forskellige varianter. Selv os, der elsker ost, bliver udfordret i dag.

Campingpladsen er ikke super men helt ok

Campingpladsen er ikke super men helt ok


Campingpladsen Pod Krokwia ligger i udkanten af byen med en flot udsigt til Tatra-bjergene. Man kan sagtens tage bilen til centrum. Der er fine parkeringsforhold.

Zakopane ligger i 1.000 meters højde og det er fra dette bakkede landskab, at de mange gamle traditioner fra området kommer. Traditioner som stadig ses overalt i byen. En tur på hovedstrøget kan anbefales. Her er der masser af små boder med uldtrøjer, hjemmestrikkede strømper og huer til gode priser.

Vi har en flot udsigt til Tatrabjergene

Vi har en flot udsigt til Tatrabjergene


Flot udsigt til bjergene

Tatra-bjergene er ca. 2.500 meter høje. Det højeste punkt Gierlach, 2.655 moh., ligger på den anden side af grænsen i Slovakiet. På den polske side er det højeste punkt Rysy, 2.499 moh. En stor del af bjergkæden er nationalpark - 18 kilometer bred og 25 kilometer lang.

Er man til vandeferie er der masser af muligheder. Hør evt. nærmere på det lokale turistkontor mht. vandrekort og bjerghytter.

Bjergbanen tager os op til udsigtspunktet over Zakopane

Bjergbanen tager os op til udsigtspunktet over Zakopane


Op i højderne

Fra byen går der en bjergbane op til et af udsigtspunkterne. Man kan parkere med personbil lige nedenfor. Har man campingvogn med, skal man finde en anden parkeringsplads. Det tager kun fem minutter at komme til toppen, men man kan også vælge at gå, hvis man har lyst til det.

Bjergbanen virker meget moderne i forhold til det indtryk man ellers får af byen.

De små boder gemmer på mere end plastiksouvenirs

De små boder gemmer på mere end plastiksouvenirs


Anderledes souvenirs

På toppen er der masser af små boder med plastiksouvenirs, men går man lidt rundt og især lidt væk fra udsigtspunktet er der også små boder med anderledes hjemmelavede ting så som hjemmestrikkede huer og sokker, der er strikket af lokaltgarvet garn og af de lokale kvinder. De er fingersnilde og strikker ufatteligt hurtigt. Man kan godt få et lille smil, hvis man forsigtigt viser interesse for deres arbejde. Men de taler kun polsk. Vi køber både sokker og huer til fornuftige priser og kvaliteten er i orden.

Denne ostedame giver os fantastisk service selvom vi ikke kan tale med hende

Denne ostedame giver os fantastisk service selvom vi ikke kan tale med hende


Ost, ost og atter ost

Tilbage på hovedstrøget Krupowki i Zakopane finder vi flere af de små osteboder. Og den lokale fåreost, oscypek, der mest af alt minder om håndgranater, skal smages. Den fås i alverdens afskygninger: kogt, røget, rå, stegt. Prøv det hele - det koster næsten ikke noget. Den søde dame vi handler med kan kun polsk, men vi kommer utrolig langt med fingersprog og smil. Hun er fantastisk.

Køkkenet i denne vogn er arbejdsvenligt, fordi det har flere bordhøjder

Køkkenet i denne vogn er arbejdsvenligt, fordi det har flere bordhøjder


En varm campingvogn

Det er stadig forår og vi er oppe i højderne, så det er skønt at komme tilbage i den varme campingvogn. Jeg er i fuld gang med at anrette de mange forskellige oste vi har købt. Nu skal det blive spændende, om vi kan lide dem.

Bemærk køkkenet i denne campingvogn. Bordhøjden er forskellig og det gør, at den er utrolig dejlig at arbejde i. En stor fordel, hvis der også er højdeforskel på dem der laver mad.

Vi kan alle sidde rundt om spisebordet, der kan forlænges og sådan sidder vi nogle timer og hygger om den gode mad. Ostene er gode og specielle. Men de skal prøves, hvis du er på disse kanter.

Vi nyder aftenen og det gode vejr med en lille tur rundt på campingpladsen

Vi nyder aftenen og det gode vejr med en lille tur rundt på campingpladsen


Strække ben

Godt mætte af den megen ost beslutter vi os for at gå en lille tur på campingpladsen. Der ligger mange andre campister, men alligevel er her meget stille. Det viser sig, at de fleste vogne er tomme, så der er nok nærmere tale om sæsonpladser, hvor folk kommer forbi i weekenden.
Lejrchefen fortæller, at der er stor fremgang for camping i Polen, og især syd på. Det giver lidt flere penge i kassen, så han er i fuld gang med at renovere en af toiletbygningerne. Det er også tiltrængt, men ”Rom blev ikke bygget på en dag”.
Den personlige service er i top. Vi møder kun gæstfrihed og føler os velkomne.

Primo Tours
Subaru
Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt