Riis Rejser

1.2.11

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Polen: Campingferie i Polen (6:11), Over saltminen Wieliczka til Sandomierz

Vores ophold i Krakow er slut, men mødet med byen har været overraskende positivt i forhold til det vi alle havde oplevet på tidligere rejser til byen. På vej til næste mål gør vi et lille stop for at komme et godt stykke under jorden.

Vi finder hurtigt rutinen i at pakke sammen

Vi finder hurtigt rutinen i at pakke sammen


Korona Camping syd for Krakow kan varmt anbefales i forbindelse med et ophold i Krakow. Pladsen har store grønne arealer og virkelig fine faciliteter. Kommer man tidlig på sæsonen, kan det anbefales at lægge sig så højt som muligt, da græsset er meget vådt. Servicen er igen helt i top. Polakkerne er et venligt folkefærd, der tager godt i mod os turister. Det er dejligt.

Vi hægter campingvognen på og gør klar til afgang. Det tager ikke mange minutter, før vi igen triller ud i det blå - klar til nye oplevelser.

På vej videre stopper vi ved saltminen – Wieliczka

På vej videre stopper vi ved saltminen – Wieliczka


Saltminen Wieliczka

Lidt øst for Krakow stopper vi for at besøge en saltmine - Wieliczka. Den 700 år gamle mine ligger 13 km sydøst for Krakow og er let at finde. Der er skilte fra de omkring liggende hovedveje og her er gode parkeringsforhold.

300 km underjordiske gange

300 km underjordiske gange


På tur under jorden

Der er over 300 km underjordiske gange, men kun 4,5 km af dem er åbne for gæster. Der er ni etager eller niveauer. De dybeste gange går 327 meter ned i jorden. De øverste 64 meter under jordens overflade.

Turister kan kun følge med på guidede ture, hvilket har flere fordele. Man hører en masse om stedet og man risikerer ikke at fare vild i de mange underjordiske gange.

De fleste steder er der ståhøjde og belysning.

Kopernikus er hygget ud i salt

Kopernikus er hygget ud i salt


Kopernikus i salt

Mange steder er her relieffer og skulpturer hugget ud i saltet. En af de mere interessant er Nikolaus (Mikolaj) Kopernikus, der groft sagt påstod ca. år 1543, at jorden drejede omkring sin egen akse og rundt om solen som de andre planeter. Man havde ellers troet, at det kun var solen, der bevægede sig.

Kirken Kinga er et imponerende syn

Kirken Kinga er et imponerende syn


En kirke i minen

Man tror ikke sine egne øjne, når man træder ind i den imponerende kirke nede i saltminen. Den er 12 meter høj og over 50 meter lang. Alle skulpturer, relieffer og alter er hugget ud i salt. Det er den største af kirkerne i minen.

Der er også et postkontor, en sportshal og et sanatorium, hvor man bl.a. kan behandles for astma.

Johannes Poul II er polakkerne stolte af

Johannes Poul II er polakkerne stolte af


En pave i salt

Pave Johannes Poul II er også hugget ud i salt i den store Kinga kirke, der blev indviet i 1896.

Vi overhaler flere hestevogne

Vi overhaler flere hestevogne


Videre mod nord

Fra minen kører vi videre mod næste stop. Vi kører først stik øst og derefter nordpå. Vi kører gennem øde landskaber, der primært præges af landbrug.
Vi nærmere os uden tvivl det mindre velstillede og udviklede Polen. Flere gange møder vi hestevogne på vejen, så det handler om at holde godt øje - især i svingene.

Vi ser mange der er i gang med at plove på gammeldags vis

Vi ser mange der er i gang med at plove på gammeldags vis


Polen og landbrug

Vi ser også flere gange, at polakkerne er i gang med at plove landbrugsjorden med gammeldags plov med heste eller andre kreaturer som trækdyr. Det er et specielt syn, der gør indtryk på os. Vi er trods alt kun to dages rejse hjemmefra.
Landbruget betyder stadig meget for polakkerne. Ca. 25 % af befolkningen har i dag deres hovedindtægt fra landbrug. Mange landbrug er dog så små i dag, at flere har et job ved siden af for at få økonomien til at hænge sammen.

Endelig fremme. Vi hygger med bøffer, vin og stearinlys

Endelig fremme. Vi hygger med bøffer, vin og stearinlys


Ankomst til Sandomierz

Vi finder campingpladsen Maizak ved Sandomierz, der først så ud som om den havde lukket. Men et par unge piger hjælper med at ringe til lejrchefen, som kommer og lukker op i løbet af få minutter. Han er så overrasket over, at der allerede err turister i byen. Vi er åbenbart sæsonens første.

Når man som os rejser flere sammen, finder man hurtig en rytme, når man kommer frem og skal stille op. Britta og Ole skal bare tilslutte strøm, hvis der ellers er plant og det er der her. Vi skal bare lige koble af, køre støtteben ned og sætte strøm til, så er vi også på plads. En halv time efter ankomst er der mad på bordet. I aften skal vi nyde en god bøf og et glas vin, mens børnene sover godt inde i campingvognen.

Ole og Rasmus snupper opvasken

Ole og Rasmus snupper opvasken


Opvask, den klarer mændene

Ole og Rasmus melder sig til opvasken, så det siger Britta og jeg ikke noget til. Faciliteterne på denne plads er også helt nye, rene og pæne, så hvorfor ikke bære opvasken hen til vandet i stedet for at bære vandet hen til opvasken.

Så er der dømt rent bord til i morgen tidlig!

Tamarit Parc Resort
Subaru
Torre La Sal
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt