Subaru

3.3.11

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: RejseAvisen.dk
Bogmærk eller del
 

Polen: Campingferie i Polen (9:11), Over Treblinka til Mikolajk

Så kom der regn, men måske ville vejret bare understøtte den oplevelse vi går efter i dag. Vi skal nemlig besøge en af de mest dystre steder i Polen: Treblinka.

I Treblinka døde 800.000 på ca. 1½ år

I Treblinka døde 800.000 på ca. 1½ år


Udrydelseslejren Treblinka

Treblinka var en af Hitlers dødslejre under 2.verdenskrig og allerede de sidste 15 kilometers kørsel ind mod stedet, bliver der stille i bilen. Vi kører på gamle tyske betonveje og det monotone ”bumbum” får os alle til at tænke. At regnen siler ned gør det ikke bedre. Heldigvis pludrer Mie løs som intet var hændt. Det hjælper.

Treblinka blev anlagt i 1942 efter at jødiske og polske fangere havde arbejdet i en nærliggende grusgrav i et år. Der var 13 gaskamre og drabene foregik med stor hast. I august 1943 vard der et oprør i lejren og nogle fanger flygtede. Det gjorde tyskerne forsigtige, så de nedlage lejren, men på ca. 1½ år blev over 800.000 jøder primært fra Polen dræbt.

ALDRIG IGEN står der på alverdens sprog

ALDRIG IGEN står der på alverdens sprog


Aldrig igen

Treblinka er i dag en mindepark, der ligger gemt langt inde i skoven. Der er rejst en stor sten omgivet af 17.000 større og mindre sten, der symboliserer en kirkegård. På en af stenene står der ”Aldrig igen” på alverdens sprog, og man kan kun håbe på det bedste.
Men noget tyder på at den engelske sanger Sting desværre får ret, når han syner ”History will teach us nothing” - historien lærer os ikke noget.

Britta og Ole, der har haft krigen tættere på end os, er meget berørte af dette besøgt, men det hjælper os alle at Mie og Mathias er med til at lette lidt på den nedtrykte stemning.
Vi dog alle glade for at have besøgt stedt.

Kør forsigtig over alt i Polen

Kør forsigtig over alt i Polen


Ikke en vej for campingvogne

Kommer du i området og har lyst til at besøge Treblinka skal du være opmærksom på, at vejen mellem Treblinka og Malkina (vej 677) krydser floden Bug, hvor der kun er en lille jernbanebro, som ikke kan bære vogntog over 2,5 tons og som er over 2 meter brede eller over 3 meter høje. I så fald skal man køre en anden vej.
Vi kommer sydøst fra og der er ingen problemer.

Vi møder mange hestevogne på landevejene

Vi møder mange hestevogne på landevejene


Hestevogne på landevejen

Vi er stadig ude på landet, selv om vi egentlig ikke er så langt fra hovedstaden Warszawa. Men ikke desto mindre ser vi stadig en del hestevogne på landevejene, så det er også en god grund til ikke at køre så hurtigt. I sær når man nærmere sig et sving. Og det er altså også i alt slags vejr, for det regner meget i dag.

Det regner som aldrig før

Det regner som aldrig før


Regn i stride strømme

Regnen tager til og det gør det svære at køre, fordi vi ikke kan se hullerne i veje, der nu er fyldte med vand. Men der er kun en løsning: ned i fart og kør stille og roligt. Det tager naturligvis længere tid, men til gengæld kommer vi sikkert frem.

Selv campingpladsen er ved at drukne

Selv campingpladsen er ved at drukne


Våd campingplads

Da vi kommer frem til campingpladsen Wagabunda i Mikolajki og får tjekket ind, siger den venlige pige i receptionen, at vi bare skal køre ind på pladsen. Så det gør vi. Men pladsen viser sig at være mere våd end noget jeg nogensinde har oplevet. Vi er millimeter fra at køre fast. Heldigvis bliver Ole holdende oppe ved receptionen i autocamperen og venter på, hvordan det går med os. Noget tyder på at han har camperet længere end jeg har! (smil).

Vi er tæt på at køre fast

Vi er tæt på at køre fast


Ikke et godt syn

Vi kommer op til receptionen og ser os tilbage mod vores hjulspor. Puha, det er ikke et godt syn. Jeg skynder mig ind i receptionen for at beklage, men heldigvis gav hun selv besked om at vi kunne køre, og hun er selv overrasket over, hvor vådt der er.

Problemet er, at græsset er ret langt, så det var ikke til at se på forhånd. Jeg er faktisk ret imponeret over at bilen formodede at trække os op til receptionen igen. Nu skal den bare vaskes. Vi stiller vognene op på parkeringspladsen tæt ved receptionen. Pladsen bliver hurtig fyldt af andre tilkomne gæster. Ingen kører ind på selve pladsen. Vi får strøm fra huset, så det hele løser sig - igen, igen.

Britta disker op med varm chokolade

Britta disker op med varm chokolade


Britta disker op

Sikken en dag. Vi er alle berørte af Treblinka. Regnen siler ned, så der er kun en ting at gøre. Krybe til køjs med en god bog og en skål slik eller tage Britta med på tur. Hun disker nemlig op med varm chokolade, stearinlys og hjemlig hygge.
Dagen ender på den bedst tænkelige måde. I hyggelig samvær med venner og familie.


Torre La Sal
Outwell
Campingferie 650,-
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt