Primo Tours

17.4.17

Af: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Historisk arkitektur i Wroclaw

Flere af Polens storbyer er historiske og arkitektoniske perler, og Polens fjerdestørste by Wroclaw er ingen undtagelse, på trods af at store dele af byen blev totalt ødelagt under 2. verdenskrig. Byens historiske centrum er dog i dag genopbygget og restaureret så den fremstår næsten helt som før krigen, og det er en oplevelse i arkitektonisk historie at gå gennem byens gader.

Torvet Rynek i Wroclaw er genopbygget oven på ødelæggelserne under 2. verdenskrig. De mange farverige facader lyser op og får torvet til at virke om muligt endnu større.

Torvet Rynek i Wroclaw er genopbygget oven på ødelæggelserne under 2. verdenskrig. De mange farverige facader lyser op og får torvet til at virke om muligt endnu større.


En by med flere navne

På grund af Polens historie som et meget omstridt land, med store områder der bl.a. har hørt under både Tyskland og Østrig, er  flere af landets byer ofte kendt under flere navne. Wroclaw der er hovedstad i den historiske provins Nedre Schlesien, er et godt eksempel på dette, for på tysk hedder byen også Breslau.

De ældste historier om byen stammer fra omkring år 990 hvor den hørte under det polske Piast-fyrstendømme. Efter at have været på både tjekkiske og østrigske hænder blev byen i 1871 en del af det tyske kejserrige og var i lang tid den 6. største by i Tyskland.

Under 2. verdenskrig var Breslau den sidste by i det østlige Tyskland, der efter hårde kampe overgav sig d. 7. maj 1945. Ved Potsdamkonferencen blev det vedtaget at Polens grænse skulle flyttes mod vest, og inkludere bl.a. Breslau, der nu blev omdøbt til det polske navn Wroclaw.

Markedspladsen er blevet peppet op med et moderne springvand.

Markedspladsen er blevet peppet op med et moderne springvand.


Genopbygget efter krigen

Krigen havde været hård ved Wroclaw. De hårde kampe mellem tyskerne og russerne havde ødelagt  mere end 80% af byens centrum, og mange historiske bygninger lå i ruiner, men gennem 50'erne og 60'erne begyndte man at restaurere og genopbygge de gamle huse.

I dag fremstår byen i sin smukke kombination af bøhmisk, østrisk, preussisk, jødisk og polsk arkitektur, hvilket gør det til en helt unik oplevelse at gå gennem de mange smalle gader.

Ikke mindst er det noget særligt at  besøge den smukke rådhusplads, med de mange farverige facader og det sengotiske rådhus, der blev bygget i det 14. og 15. århundrede.

Universitets gamle barokke hovedbygning er et arkitektonisk mesterværk.

Universitets gamle barokke hovedbygning er et arkitektonisk mesterværk.


Det barokke universitet

Et besøg på det gamle universitet anbefales. Den barokke hovedbygning har fungeret som akademisk hovedsæde for universitet, siden jesuitter ordenen anlagde universitet i 1670.

Selvom hovedbygningen i dag er åben for turister, der især kommer for at se den barokke ceremonisal, Aula Leopoldina, fungerer stedet stadig som akademisk institution og gennem tiden har universitet huset flere berømte professorer, som f.eks. Alois Alzheimer, og Robert Bunsen – og ikke mindst kan universitet være stolt af at være Alma Mater for hele ni nobelprisvindere.

Katedralen med de to tårne, troner over Ostrów Tumski.

Katedralen med de to tårne, troner over Ostrów Tumski.


Katedral øen

Den ældste del af Wroclaw er området Ostrów Tumski, der betyder Katedral Øen. Det var tidligere en ø, omkranset af Oder på alle sider, men er i dag området landfast og ser man på et kort ville man aldrig tro det nogensinde har været en ø.

Som navnet antyder er Ostrów Tumski, Katedral Øen opkaldt efter den gamle Johannes Døberen katedral, der med sine dobbelte tårne troner over hele området. Katedralen blev som det meste af Wroclaw også næsten helt ødelagt under 2. verdenskrig, men er blevet genopbygget i den originale gotiske stil.

I det hele taget er Katedral Øen et godt sted at opleve flere forskellige kirkelige stilarter, da der inden for få hundrede meter ligger 4 andre kirker, heriblandt den måske mest imponerende nemlig Hellig korskirken og Sankt Bartholomæuskirken, der af arkitekten magister Lapicida Wilandus, blev opdelt i to etager, så den faktisk består af to seperate kirker.

Torre La Sal
Campingferie 650,-
Outwell
Subaru
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt