Royal Caribbean

19.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Vandring på Madeira - storslåede natur

Vandring på Madeira kan både være for erfarne og nybegyndere. En tur langs de såkaldte levadaer (vandingskanaler) eller til øens højeste punkt er uforglemmelige oplevelser og med turguide ledes man godt på vej. Der er sørger for alt det praktiske vedr. rejsen og overnatning, så man kan slappe af og nyde naturen i fulde drag. Den skuffer ikke.

I Nonnernes Dal skal man ikke lide af højdeskræk

I Nonnernes Dal skal man ikke lide af højdeskræk


Højdeskræk over Nonnernes Dal

Vi er på vandretur og befinder os ca. 1000 meter over havet på vandrestien over Nonnernes Dal.

Vi vandrer ad en fin markeret rute - men ikke uden at rive os på de gule buske, hvor tornene stikker frem.
Snart er vi oppe i det "fri" - med luft til begge sider, medens vi balancerer på sadlen.

På en saddel mellem to bjergtoppe med en enestående udsigt ned i dalen, indtager vi vore medbragte mad under et par valnøddetræer.

Forårets blomsterflor

Forårets blomsterflor


Tusindvis af flotte liljer

Vi fortsætter ned gennem gamle kastanjeskove og her i skovbunden blomstrer tusindvis af flotte liljer.

På vejen ned er der kommet lidt spredning på gruppen. De forreste er nede i byen Curral das Freiras noget før de andre og går hen til bussen.

Nogle mener, at siden de sidste endnu ikke er kommet ned, kan der måske være sket noget deroppe. Højdeskræk eller trætte knæ efter den lange tur ned gennem skoven.

Det er der heldigvis ikke. Vi er samlet igen.

En landtange skyder ud i havet

En landtange skyder ud i havet


Med havet på begge sider

Det har regnet det meste af natten og morgenen med og der hænger fortsat tunge skyer over øen. Men der hvor vi skal hen, regner det næsten aldrig, siger vores turleder.

Dagens tur starter ved P-pladsen ude på halvøen São Lourenco, der ligger som øens østligste punkt og er én af øens nationalparker.

Selv om stien er våd og mudderet klamper under vore såler, får vi kæmpet os op ad de stejle skrænter. Konstant må vi slå vore vandrestøvler mod stenene for at befri dem for mudder.
Men, som lovet, regner det heldigvis ikke.

Her er nogle utrolige klippeformationer og de dramatiske klipper med lodrette fald ned i havet, kan tage pusten fra enhver.

Godt ude på halvøen får solen endelig ordentlig fat og sammen med en frisk vind tørrer jorden, og det bliver lettere at stå fast.

Buket ved vandreruten

Buket ved vandreruten


Yderst på halvøen bestiger vi

Yderst på halvøen bestiger vi den sidste pynt og kan se øerne længere ude. Nedenfor bor rangerne, der har tilsynet med nationalparken.

Frokosten indtages nede ved stranden i læ for vinden og med solens varmende stråler er der enkelte, der vover at kaste sig i bølgerne. Forfriskende!?!

Turen går ad den samme vej tilbage til P-pladsen. Hvor er det meget lettere at vandre, nu hvor jorden er blevet tør!

Marked

Marked


En fridag i Funchal

På denne uges ferie er indlagt en fridag, hvor vi på egen hånd kan udforske de omkringliggende byer.
Nogle tager på indkøbstur til kurvebyen Camacha. Andre tager med til denne by, hvorfra de kan vandre langs levada tilbage til Funchal’s botaniske have.

Vi tager lokalbussen til Funchal, øens hovedstad. Her er fortsat charmerende gamle huse og brolagte gader og et farvestrålende marked.

Spændende er også fiskehallen, hvor de grimme espada-fisk lægges til skue. Smag den før du ser den! Den smager rigtig godt - og så siges det, at der er 365 måder at tilberede den på - én for hver dag i året!

Snyd heller ikke dig selv for et hvil under et skyggefuldt træ i en af Funchal's mange parker.
Her kan du i ro og mag nyde en let anretning og/eller en kold øl, medens du kan betragte de mange mennesker, der iler afsted.

Pico do Arieiro, 1.818 moh.

Pico do Arieiro, 1.818 moh.


Madeiras højeste top Pico Ruivo

I dag er vejret perfekt - høj sol og ingen vind. Så er det i dag vi skal på toppen af øen - op i nationalparken. Alt over 800 meter over havet er pr. definition nationalpark.

Vi kører til Pico do Arieiro, 1818 moh., hvorfra dagens vandring begynder. Her er virkelig trængsel, men det lykkedes på forunderlig vis at komme af sted i små grupper, så vi på selve turen ikke generes af hinanden.

Først på ruten er her anlagt en fin bred sti, men snart bliver det mere stejlt med høje trappetrin. I skyggen er regnen blevet til is, så vi skal være særdeles omhyggelige med ikke at glide på stenene. Enkelte steder er rækværket mangelfuldt, men med tungen lige i munden går det.

På en smal bjergsti med tunneler

På en smal bjergsti med tunneler


Imponerende udsigtspunkter

Her er imponerende udsigtspunkter. Vi kan se over til højsletten Pâul da Serra.

Vi vandrer på en smal sti hugget ud i klipperne. Her vokser løgplanter og visse steder danner isen fantastiske mønstre på klippesiden, når vandet risler ned inden under isen.

Her ligger sne sporadisk spredt på klippesiderne. Selv i solsiden under planterne gemmer sneen sig.

Vi går gennem tunneler, hvorfra istapper på 20-30 cm., hænger ned i hovedet på os.

Enkelte steder kommer pandelamperne frem og langsomt vandrer vi ind i de mørke, våde tunneler.

På Madeiras højeste punkt

På Madeiras højeste punkt


Pico Ruivo - fantastisk flot

Vi slutter på øens højeste punkt Pico Ruivo, 1862, moh.

Herfra kan vi se rundt på hele øen. Havet og højsletten med vindmøllerne. Vi kan se over på den saddel, hvor vi forleden spiste frokost over Nonnernes dal.

Fantastisk flot.

For dig som ikke vandrer helt så meget, er der mulighed for at køre op til P-pladsen ved Achada do Teixeira, 1592 moh., og så spadsere de sidste ca. 5 km ad en fin bred anlagt stenbelægning op til Pico Ruivo.

Du bør unde dig selv denne enestående mulighed for at bestige øens højeste punkt.

Klippekyst med vandfald

Klippekyst med vandfald


Vandring ved Ribeira Brava

Byen er hurtigt overset - også selv om den har et lille museum.

Nede ved stranden går en vej ind under klippen og bagved ligger havnen. Herfra er det en storslået udsigt langs den stejle kyst med et enormt vandfald, der faldet ned i havet.

Efter besøget i byen er tid til endnu en levada-vandring.

Denne gang starter turen lidt øst for Quinta Grande til Estreito de Camera de Lobos. Vi går gennem bebygget område og små jordlodder og kommer på denne tur lidt tættere på den lokale befolkning - men fortsat med flotte udsigtspunkter undervejs.

Torre La Sal
Campingferie 650,-
Subaru
Tamarit Parc Resort
Primo Tours
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt