Riis Rejser

7.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Regnskovens hemmeligheder ved Kinabatangan-floden, Sabah, Borneo, Malaysia

Lokalguiden dirigerer båden længere ind mod flodbredden. Hans skarpe iagttagelsessans har igen set noget, alle vi andre overser, mens vi sejler hen over Kinabatangan-flodens grumsede vand.

Et sjældent syn - pygmæelefanter der bader i floden

Et sjældent syn - pygmæelefanter der bader i floden


Pymæelefanter

Inde mellem buske og træer og næsten ude i vandet står nogle af de meget sjældne pygmæelefanter.

Langsomt glider båden nærmere. Vi er seks personer i hver båd og med tilbageholdt åndedræt kommer vi rigtigt tæt på disse elefanter. Vi er kun et par meter fra dyrene. Men tag ikke fejl. Selv om de er små og max. måler 1,70 m op til skulderen og ser meget søde ud, er de vilde og bomstærke.

En mor med sin unge går længere ud i vandet uden at lade sig forstyrre af os og æder af de saftige vandplanter. Vi kan se dyret lige i øjnene.

Lokalguiden fortæller, at det er fem måneder siden, at denne gruppe pygmæelefanter sidst blev set her ved floden, så vi er ekstrem heldige.

Næseaber der pusler i træerne

Næseaber der pusler i træerne


De kendte næseaber

Lidt længere fremme pusler det i træerne. En flok af de mærkværdige næseaber, der kun lever her på Borneo, fouragerer oppe i træerne over vore hoveder.

Det er en stor familie med en dominerende han, med den enormt store næse, der næsten synes til besvær, samt en flok hunner, hvoraf mindst en har en unge hængende på brystet.

Længere henne ad flodbrinken opdager vi et par pygmæelefanter mere. Det er et par hanner, der skiller sig ud fra flokken. Hannerne kendes på deres op til 50 cm. lange stødtænder. Hunnernes stødtænder bliver ikke meget længere end 10-20 cm.

Inden vi denne eftermiddag sejler tilbage til vores lodge, har vi også set maraques-aber, næsehornsfugle, havørn og flere næseaber.

Kinabantangan-floden er i alt 560 km lang

Kinabantangan-floden er i alt 560 km lang


Et paradis for naturelskere.

Omkring denne lavere liggende del af Kinabantangan-floden, der i alt er 560 km lang, findes den største koncentration af vilde dyr i hele Malaysia.

Her er mulighed for at se alle otte forskellige næsehornfugle-arter som findes på Borneo, et hav af forskellige tropiske fugle, ørne, isfugle, samt kæmpefirben, aber og orangutang (menneskeaben), pygmæ-næsehorn og -elefanter, krokodiller, forskellige træ- og mangroveslanger og meget mere.

Kinabatangan Riverside Lodge - her bor man i hytter der er byget på pæle

Kinabatangan Riverside Lodge - her bor man i hytter der er byget på pæle


Kinabatangan Riversite Lodge

På vores store rundrejse på Borneo, er vi kommet til Sukau og derfra videre til vores indkvartering på Kinabatangan Riverside Lodge helt nede ved floden af samme navn. Lodgen er bygget på pæle og har en stor hovedbygning med restaurant hvorfra en gangbro fører os ud i området med de fritstående hytter.

Det er her nødvendigt at bygge på pæle, da flodens vand ind i mellem stiger så meget, at grunden under hytterne er oversvømmet. Men pælene er også et værn mod f.eks. de krokodiller og slanger, der lever i dette sumpede område.

Vi har formiddagen ”fri” og vi beslutter os for at se nærmere på skovstien, lige på den anden side af landevejen ved lodgen.

Vi kommer imidlertid ikke langt, da stien er meget våd og pløret. Det kræver gummistøvler at færdes her.

Vi går i stedet et stykke ind mod den nærliggende landsby, men kommer dog ikke langt - måske en km. før heden fra den brændende sol bliver ulidelig og vi må vende om.

På vejen ser vi bananpalmer, palmekerneolie-palmer, kokosnød-palmer, eksotiske, tropiske blomster og meget mere.

Uvejret sætter ind og bådturen udsættes

Uvejret sætter ind og bådturen udsættes


En våd eftermiddag

Den varme som er her midt på dagen, gør at dagens næste flodsafari bliver fastsat til lidt hen på eftermiddagen.

Men da vi skal afsted, sætter et tropisk uvejr ind. Regnen siler ned, netop som vi skal i bådene og vores lokale guide udskyder klogt enhver form for sejlads.

Vi får i stedet mulighed for at se en film om dyrelivet på Borneo i lodgens biograf.

Vi venter endnu en time, inden regnen stilner af og vi kan komme afsted.

I mellemtiden er vandstanden i floden steget betragteligt og oversvømmet bådebroen, så vi må have sko og strømper af for at komme ud i bådene.

Vi glider ud i flodens rivende strøm, som fører træstammer og buske med sig ned mod havet. Vandstanden i floden er påvirket af havets tidevand, som ved højvande nærmest danner en barriere, der holder vandmasserne tilbage.

Eftermiddags solen er så småt atter ved at bryde gennem skydækket og efter en halv time har vi atter blå himmel over os. Vejret er virkeligt omskifteligt her i regnskoven.

Lidt oppe ad floden sejler vi ind i en sideflod - Managgul-floden - hvor vandet nærmest står stille ...

Torre La Sal
Primo Tours
Campingferie 650,-
Tamarit Parc Resort
Subaru
RejseAvisen.dk
Seneste nyt