Royal Caribbean

4.4.16

Af: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Toscana i Brunnello og Chiantivinens tegn (1/2)

Vi er taget med Riis Rejser på busrejse til Italien, nærmere betegnet regionen Toscana, der blandt mange danskere er en populær feriedestination, på grund af den gode mad, den skønne natur, den spændende historie og det behagelige klima. Med os i bussen er en flok glade gæster, der ser frem til en ferie i godt selskab – og en ferie der står i et helt særligt tegn, for denne rejse har nemlig fokus på de berømte toscanske vine, med Brunello og Chiantivinene i centrum.

Toscana er bare skøn - og den gode mad og de gode vine er blot med til at højne helhedsindtrykket.

Toscana er bare skøn - og den gode mad og de gode vine er blot med til at højne helhedsindtrykket.


Første base i Chianciano Terme

Vores rejse rundt i Toscana tager i første omgang udgangspunkt i byen Chianciano Terme, der især er kendt som en spa by, med mange thermale bade. Byen, der ligger ca. 50km fra Siena, kan spore sine rødder helt tilbage i etrusker-riget, ca. 500 år fvt., men i dag er det en moderne by, hvor der er gode muligheder for at shoppe den seneste italienske mode, eller bare slappe af på en af de mange spa-hoteller.  

Den berømte Etrusker maske i kælderen hos Fattoria Pulcino, er også firmaets logo i dag.

Den berømte Etrusker maske i kælderen hos Fattoria Pulcino, er også firmaets logo i dag.


Etruskiske vinoplevelser

Etrusker-folket, der beboede Toscana i perioden 768-264 fvt. har også haft indflydelse på den første vinågrd vi skal besøge på denne rejse. Vi ankommer til vingården og restauranten Fattoria Pulcino, lidt uden for vinbyen Montepulciano.

Den ligger oven på ruinerne af et gammelt kloster, og i hovedhuset finder man, ud over restauranten og en hyggelig lille butik, med vin økoligske produkter fra vingården, også et museum der fortæller om stedets historie.

Den gamle vinkælder, der befinder sig lige under museet, gemmer også på noget helt særligt, nemlig en gammel etruskisk lermaske. Der findes kun tre af denne slags masker i hele Italien, så det er ikke uden grund at Fattoria Pulcino også har valgt at bruge masken som deres logo.

Hos Fattoria Pulcino produceres de berømte Vino Nobile som kun produceres i Montepulciano. Efter endt vinsmagning er der tid til en tur ud i vinmarken, hvor vi får et overblik over hvordan de gode dråber bliver til.

I de gamle katakomber lagres Montalcinos produktion af vin og ost.

I de gamle katakomber lagres Montalcinos produktion af vin og ost.


Vin i de gamle katakomber

Den gamle by Montepulciano, der ligger på toppen af en 605m høj klippetop,  har også sine rødder i Etrusker riget. Byen er verdenskendt for den gode rødvin Vino Nobile, som er blevet produceret i området siden starten af 800 tallet. Vinen lagres i to til tre år, i de gamle etruskiske katakomber, der strækker sig under det meste af byen.

Det er en oplevelse at bevæge sig rundt i de gamle gravkamre, hvor man derudover også lagrer byens produktion af oste. Og det er en næsten lige så stor oplevelse at få en smagsprøve, både på vine og oste når rundvisningen i katakomberne er slut.

Vinproduktion kan sagtens være moderne.

Vinproduktion kan sagtens være moderne.


Vinkooperativet Cantina di Montalcino

Oftest vil en vingård stå for hele vinproduktionen selv, men hos Cantina di Montalcino, der ligger lidt uden for byen Montalcino, er sagen en helt anden.

Her er over 100 vinbønder gået sammen i et kooperativ. Det betyder at de leverer druer til den samme topmoderne vingård, hvor druerne presses og lagres i topmoderne faciliteter.

Under rundvisningen på vingården, ser vi hvordan produktionen foregår, først i moderne ståltanke, og sidenhen med lagring på de store træfade i den enorme kælder.

Derudover fortæller turguiden også om den lokale jordbund, og hvorfor den er med til at gøre områdets vine til noget særligt.

Da Cantina di Montalcino ligger i Brunello området, produceres her selvfølgelig Brunellovine, men også vinen Rosso di Montalcino. Begge vine laves på Sangiovese Grosso druen, men den store forskel ligger i at Rosso di Montalcino kun lagres et år, hvor Brunellovinene lagres i fem år.

Du bliver budt på vinsmagning i alle vinforretningerne i Montalcino.. ikke dårligt!

Du bliver budt på vinsmagning i alle vinforretningerne i Montalcino.. ikke dårligt!


Brunelloens højborg

Byen Montalcino er hjemstedet for Brunelloen, og det er kun i Montalcino og nærmeste omegn at man må producere den. Det oplever man også når man bevæger sig gennem byens mange hyggelige gader.

Her er masser af vinbutikker og cafeer, og den gamle middelalderby skuffer ikke hvad stemning og hygge angår. På byens højeste punkt, finder vi den gamle borg, der har fungeret som byens forsvarsværk, siden det 13. årh., og for at understrege byens status som vinby, ligger der selvfølgelig også en vinforretning inde i det ene borgtårn. Herligt!

Campingferie 650,-
Outwell
Subaru
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt