Isabella

5.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Route Nationale 7 mellem Fianarantsoa og Isalo National Park, Madagaskar

Vi forlader storbyen Fianarantsoa og fortsætter ad RN7 sydover og nærmere os byen Ambalavao. Langsomt ændrer landskabet atter karakter og vi kommer til et mere tørt og savannelignende landskab, men i de dybe dale ses fortsat rismarker bygget i terrasser op ad skråningerne.

Flot kvinde - som vi desværre ikke kan tale med

Flot kvinde - som vi desværre ikke kan tale med


Madagaskar er et stort og afvekslende land

I nordøst oplevede vi den frodige grønne regnskov. Her midt på øens højderyg er der mere tørt og bjergrigt og senere skal vi møde det ørkenlignende landskab mod vest. Denne verdens fjerde største ø (efter Grønland, Ny Guinea og Borneo) er stor - 587.041 km2 - hvilket svarer til mere end 13 gange Danmarks størrelse.

Med de store afstande er det også naturligt, at vi møder flere forskellige befolkningsgrupper – hver med deres karakteristiske træk og vaner.

Vi kommer dog på intet tidspunkt helt tæt på lokalbefolkningen, der ikke taler engelsk, men kun den lokale dialekt samt fransk, som under kolonitiden blev indført som hovedsproget - og det er vi ikke mange i vort lille rejseselskab som behersker ...

Vi ser hvorledes sisalfibrene frilægges

Vi ser hvorledes sisalfibrene frilægges


Sisalplantens fibre

Et sted på landevejen holder vi ind og får en demonstration af hvorledes sisalpalmens fibre legende let frigøres med en machete (når man har håndelaget) og kan efterfølgende se, hvorledes dette stærke materiale bliver til tov og brugskunst som kurve, hatte etc., som vi kan købe i det åbne udsalg.

Forskel på pupperne, de mørke er de vilde, naturligt forekommende

Forskel på pupperne, de mørke er de vilde, naturligt forekommende


Silkeproduktion hos Soalandy

I Ambalavao besøger vi værkstedet Soalandy, hvor de ”dyrkede” og de vilde silkesommerfuglepupper vises frem.

Vi får hele processen med udvinding og spinding af silketråden forklaret og kan i væveriet overvære hvorledes silken anvendes.

Et silkehalstørklæde eller to skifter ejermænd …

Friske blomster lægges på den endnu våde papirmasse

Friske blomster lægges på den endnu våde papirmasse


Papirfremstilling hos Antaimoro

Bag Hotel Aux Bouganvillées besøger vi papirproduktionen hos Antaimoro, der fremstiller papir på helt traditionel vis af papyrus. Efter kogning, bankes fibrene møre og blødgøres atter. Når massen er tilstrækkelig opblødt og findelt, hældes de i store kar, hvor det meste af væsken kan sis fra, så det kun er fibrene, der skal danne papiret, som ligger tilbage.

Mens papiret endnu er vådt dekorerer en af kunsthåndværkerne papiret med friske blomster efter eget valg og kan derved sætte sit personlige kunstneriske udtryk på hvert enkelt papir.

Næste led i processen er en tørring på store stativer midt i gården, inden det færdige papir klippes i mindre stykker og foldes til f.eks. kuverter.

En god gaveidé...

Ved en gruppe zebu-okser

Ved en gruppe zebu-okser


Masser af okser på zebu-markedet

Lidt syd for Ambalavao spadserer vi op på en høj, hvor zebu-marked har været i gang siden kl. 03 i nat! Mange har allerede forladt pladsen med en flok zebuer, som det kan tage op mod en måned at drive langs landevejen ind til hovedstaden Tana.

Men handlerne er slet ikke færdige endnu og udbuddet af zebu-okser er fortsat stort. Og her er masser af liv. Nogle af okserne er ikke helt medgørlige og vil ikke med og må tvinges, mens andre står stille og roligt.

Zebu-oksen, der blev indført fra Nordindien til Madagaskar for flere hundrede år siden, kan tåle det varme og tørre klima og benyttes både som kød- og malkekvæg samt som trækdyr til både plove og vogne.

Oksen har en karakteristisk pukkel på nakken og findes i flere farver og mønstre, men fælles for alle de dyr vi ser, er, at de er så magre, at ribben og andre knogler tydeligt kan ses gennem skindet. Som en af vore rejsefæller med dansk landbrugserfaring siger: - Det var ikke gået hos danske veterinærmyndigheder, det ville være vanrøgt …

Ringhale-lemur i Anja Park

Ringhale-lemur i Anja Park


Ringhalede lemurer i Anja Park

Ca. 13 km syd for Ambalavao kommer vi til naturparken Anja Park, der ligger bag høje klippeformationer. Vi får igen en lokal guide til at lede os ind i parken ad gode stier, hvor specielt de ringhalede lemurer lever.

I alt er her omkring 400 lemurer fordelt i familiegrupper på op til 20 individer.

Også disse lemurer er vant til mennesker og vi kan komme helt tæt på dyrene, der i deres udtryk synes meget ”menneskelige”.

På dagens sidste strækning passerer vi byen Ihosy, der er det sydlige Madagaskars trafikknudepunkt med veje der fører længere sydover og mod vest – mod Isalo National Park, som vi besøger i morgen ...

Ringhalede lemurer hygger sig sammen

Ringhalede lemurer hygger sig sammen


Campingferie 650,-
Torre La Sal
Tamarit Parc Resort
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt