Royal Caribbean

15.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Barnemordet i Uglich, Rusland

Denne eftermiddag starter vores flodkrydstogt og MS Anton Checkov sejler ud af Moskvas nordlige havn forbi store kraner, der står som skulpturer inde på bredden. Hurtigt opdager vi, at Moskva Kanalen er en travl trafikvej med skibe og pramme som vi passerer.

Ved byen Ignatovo skal vi gennem turens første sluse

Ved byen Ignatovo skal vi gennem turens første sluse


De første sluser

Moskva Kanalen blev bygget i Stalintiden mellem 1934-37 og forbinder Moskva ad vandvejen med Østersøen, Sortehavet og Det Kaspiske Hav.

Vi skal gennem 18 sluser på vores 1.267 km lange rute gennem det nordvestlige Rusland fra 162 moh. ved Moskva og ned til havets overflade ved Skt. Petersborg og Den Finske Bugt.

Kort efter start skal vi alle deltage i en obligatorisk sikkerhedsøvelse, som går ud på at iføre sig redningsvest, der ligger i kahytten, hvorefter en fra skibets besætning kontrollere, at man bærer den korrekt.  

Den første sluse er altid spændende og fra dækket følger vi hvorledes skibet sænkes otte meter ned mod næste vandniveau.

Nogle af sluserne er blot 18 meter bredde og da M/S Anton Checkov er 16,7 meter bred, kræver det en vis manøvredygtighed. Når skibet er lukket ind i slusen, går der kun ganske få minutter til vandet er fosset ud foran slusen og vi er på niveau med næste strækning og sluseportene åbnes.  

I alt er her seks sluser på Moskva Kanalen, inden vi når Uglich Reservoir 102 moh.

Men det ser vi ikke, for aftenen begynder med kaptajnens velkomstdrik i Panoramabaren, hvor besætningen præsenteres. Det foregår på engelsk, men rejselederen fra Riis Rejser oversætter til dansk, så alle kan forstå, hvad der bliver fortalt.

Efter middagen underholder skibets musikalske duo med russiske folkesange.

Klokketårn fra den oversvømmede by Kaljazin

Klokketårn fra den oversvømmede by Kaljazin


På Volga-floden

Da vi denne morgen vågner og ser ud af kahyttens vindue, er vi på Ruslands længste flod Volga, der er 3.692 km lang.

På denne strækning kaldes den brede flod Uglich Reservoir. For at kunne sejle fra Skt. Peterborg til Moskva (i princippet helt til Sortehavet) har man i første halvdel af 1900-årene gravet kanaler mellem forskellige floder og søer og reguleret vandstanden med store dæmninger til produktion af vandkraft med tilhørende sluser.

Nogle kalder da også de kunstigt opståede søer for ”Dødens hav”, dels fordi tusinder af Stalins straffefanger omkom under de gigantiske byggerier, men også fordi byer og god landbrugsjord blev oversvømmet.

På søen sejler vi bl.a. over byen Kaljazin, hvor det eneste som rager op over vandet er klokketårnet fra St. Nicolaj Kirke.

Skt. Dmitrij Blodskirke ligger på Kreml

Skt. Dmitrij Blodskirke ligger på Kreml


Byen Uglich

Efter at have passeret Uglich-slusen er vi kommet yderligere 11 meter ned i Rybinsk reservoiret og kan se byens vandkraftværk, inden vi lægger til kaj sammen med øvrige skibe.

På kajen modtages vi af glade musikanter, inden vi i grupper spadserer ind mod byen, der blev grundlagt i 1148.

Som alle andre steder vi besøger, er der også her en række souvenirboder som vi passerer, før vi når centrum.

Byens centrum var som i enhver anden middelalderby Kreml - et royalt forsvarsanlæg her omgivet af voldgrave, hvor vi besøger nogle af Ruslands spændende kirker og katedraler.

Besøget i blodskirken fortæller historien om barnemordet

Besøget i blodskirken fortæller historien om barnemordet


Skt. Dmitrij Blodskirke

Ivan den Grusommes 9-årige søn Prins Dmitri, der var tronarving, blev holdt skjult for Ivans fjender i et palads her på Kreml.

Men Ivans rival Bois Godunov ville selv til magten og fik sine håndlangere til at lokke Dmitrij ud at lege, hvorefter de skar halsen over på den lille dreng.

Denne skrækkelige hændelse skete i 1591 og da den blev opdaget af Uglichs befolkning, blev morderne stenet til døde.

Blodskirken er bygget på det sted, hvor man fandt den dræbte tronarving.

Hele den dramatiske historien er vist gennem kalkmalerier inde i denne smukke kirke.

Så er der købt blomster

Så er der købt blomster


Køb blomster, køb blomster

Efter at have hørt et ensemble med seks pragtfulde stemmer synge russiske folkesange i Forklarelseskirkens museum, har vi tid til på egen hånd at gå på opdagelse i byen.

Byens ældre koner, hører ikke til blandt de rigeste og vil naturligvis gerne sælge lidt blomster til os.

For et par kroner støtter vi en af blomsterkonerne og får således en buket, som kan pynte lidt op i vores kahyt.

Lykkelig var hun …

Total afslapning på soldækket

Total afslapning på soldækket


Rubinsk Reservoir - stort som et hav

Tilbage på skibet serveres frokosten, mens vi fortsætter ad Volga-floden ud mod Rybinsk reservoiret.

Hvis man ikke har lyst til at nyde udsigten fra liggestolene på soldækket, kan man i stedet deltage i russisk sprogkurs og/eller i sangundervisning.

Her arrangeres også tegnekonkurrence, om hvem der kan tegne den mest originale matrjosjka-dukke - også kaldt babushka-dukke. Kede sig behøver man ikke ...

Før vi ved af det, er dagen gået og vi glider ud på det åbne Rybinsk reservoir, der nærmest må betegnes som et hav. Vi har forladt Volga-floden som her svinger mod øst på sin vej mod Det Kaspiske Hav.

I morgen tidlig ankommer vi til byen Goritsy, hvor et kloster og et besøg i et privat hjem venter os ...

Outwell
Subaru
Torre La Sal
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt