La Quercia

18.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Et kloster og et russisk hjem i Goritsy, Rusland

I løbet af natten er M/S Anton Checkov sejlet fra Rybinsk Reservoiret og videre ad Sheksna-floden til Sisminskoye Reservoiret og er kommet gennem en sluse, som har hævet skibet til 112 moh. Ved byen Goritsy lægger skibet til kaj og vi modtages af de traditionelle souvenirboder. Men dem er der ikke tid til, for vi skal med ventende busser.

Kosaya-tårnet fører ind bag klostermuren

Kosaya-tårnet fører ind bag klostermuren


Kirillo - Belozersky Klosteret

Busserne kører os til landsbyen Kirillov, der ligger syv kilometer fra Goritsy.

Her grundlagde man i 1397 et munkekloster - Kirillo-Belozersky klosteret - som skulle blive et af de vigtigste i Rusland. Selv tsar Ivan den Grusomme besøgte klosteret.

Selve klosteret dækker 12 ha. og er omkranset af en ca. 2 km lang klostermur.

Bag de tykke klostermure står ikke mindre end 11 kirkebygninger og her bor fortsat seks munke på en del af klosteret som er spærret for offentligheden. Munkene er delvist selvforsynende med grøntsager fra egen køkkenhave og fisk fra søen.

Men engang var her mere liv. Gennem donationer fra bl.a. zaren blev klosteret meget rigt og ejede store jordarealer omkring klosteret. Dengang arbejdede hele 20.000 bønder i og omkring klosteret.

I dag er her ca. 200 medarbejdere som vedligeholder klosterhaven og bygningerne, der udover kirker og munkeboliger også omfatter et museum med et skattekammer af uvurderlige ikoner.

Kirkebygning set fra museets vindue

Kirkebygning set fra museets vindue


Uvurderlig ikonsamling

Vi besøger museet, der har en imponerende samling på mere end 1.000 ikoner - mange fra 1700-årene og malet på træplader.

Ved de mange montre, er her heldigvis skilte med engelsk tekst, så man har en mulighed for at forstå lidt af hvad man ser. Fotografere må man ikke i museet.

Kunstværker fra hele omegnen blev bragt her til klosteret for ikke at blive konfiskeret eller ødelagt under kommunisttiden.

Gennem Den Hellige Port til klostergården med de mange kirker

Gennem Den Hellige Port til klostergården med de mange kirker


Marias Optagelseskatedral

På vejen ind til den centrale klostergård med bl.a. Marias Optagelseskatedral, der er fra 1479, passerer vi Den Hellige Port, der er prydet med fresker.

Når man skal besøge en ortodoks kirke, skal skuldre og knæ være dækket, og kvinder bære tørklæde.

Vi bliver vist rundt i katedralen af en lokalguide, mens vores rejseleder fra Riis Rejser oversætter undervejs.

Forklarelseskirken

Forklarelseskirken


Klosterparken

Vi får også en rundvisning i klosterparken og lukkes ud gennem en port mod Sisminskoye-søen, hvor munkene fanger deres fisk.

I klosterparken har medarbejdere travlt med at ordne blomsterbedene, mens vi spadserer rundt mellem de gamle, skønne bygninger.

Busserne kører os tilbage til Goritsy, men ikke til skibet ...

Fint udsmykket træhus

Fint udsmykket træhus


Goritsy - en russisk landsby

Vi står af bussen midt i byen, ved en lille købmand (byens supermarked) og kan straks se, at vi er kommet til en landsby, der ikke er præget af turister og ikke praler med imponerende højhuse eller storslåede paladser.

Her står simple træhuse side om side og det er her vi ser, hvorledes en stor del af den almindelige russiske befolkning normalt lever i dagens Rusland. Her findes ingen nyrige russere!

Smagsprøver m.v. serveres i udestuen

Smagsprøver m.v. serveres i udestuen


Et russisk hjem i Goritsy

Lidt nede ad gaden møder vi ægteparret Valentina og Leonit i deres gule træhus og hos dem er der arrangeret et besøg specielt for Riis Rejsers gæster.

Det middelaldrende ægtepar byder os velkommen og i udestuen får vi serveret forskellige russiske specialiteter, ledsaget af vodka, øl, vin eller saft.

Vi kan frit gå rundt og se hvorledes en ganske almindelig russisk familie bor på disse breddegrader.

Huset er rigt ornamenteret med fine udskæringer i træværket.

Forhaven er prydet med blomster og i baghaven dyrkes grøntsager. Her er en stor brændestabel, for træ benyttes både til madlavning og opvarmning. En bygning i baghaven er familiens sauna.

Hjemmet vises frem

Hjemmet vises frem


Tæpper holder på varmen

Vi bydes ind i stuen, hvor flere lag tæpper på gulvet er med til at holde på varmen. I et hjørne - husets hellige hjørne - ses nogle ikoner.

Bag dagligstuen ligger soveværelset med isolerende tæpper på  væggen samt på sengene.

Man skal huske, at i dette område af Rusland har man fastlandsklima med meget varme somre og hundekolde vintre.

Valentina viser sit lille køkken, hvor hun laver mad på sit brændekomfur, der er placeret sådan at det også kan give varme i andre rum.

Værelserne bag dagligstuen og husets ydervægge er indrettet som gæsteværelser, som kun benyttes lejlighedsvis om sommeren og også virker isolerende på resten af huset.

På vej mod Den Hvide sø nyder vi vejret på soldækket

På vej mod Den Hvide sø nyder vi vejret på soldækket


Videre mod Onegasøen

Tilbage på skibet serveres en tre retters frokost efterfulgt af en orientering om russisk kunsthåndværk, mens vi sejler ud på Den Hvide Sø og videre ad Kovzha-kanalen mod Onega-søen og Frilandsmuseet Kizhi, som vi rammer i morgen ...

Primo Tours
Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
Outwell
RejseAvisen.dk
Seneste nyt