Royal Caribbean

5.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Flodkrydstogt Moskva - Skt. Petersborg (1/2), Rusland

Som det er skik og brug i Rusland modtages vi med friskbagt brød og salt samt et glas champagne, da vi stiger ombord på skibet MS Anton Checkov, der skal være vores flydende hotel de næste ti dage. Skibet vil på dette flodkrydstogt bringe os fra Moskva til Skt. Petersborg og udover at se seværdighederne i disse to metropoler vil vi undervejs opleve russisk historie og kultur og besøge andre interessante steder på vores vej ad Moskva Kanalen, floden Volga og store søer bl.a. Europas største - Ladoga-søen.

På MS Anton Checkov bydes man velkommen på traditionel vis

På MS Anton Checkov bydes man velkommen på traditionel vis


Skibet MS Anton Checkov

Det gode skib MS Anton Checkov, opkaldt efter den store russiske forfatter, ligger ved den nordre kaj i Moskvas havn sammen med øvrige krydstogtsfartøjer.

Efter at rejselederen har sikret sig, at vi alle har fået de bestilte kahytter, kan vi gå på opdagelse på skibet, der er bygget i 1978 og siden gennemrenoveret.

Skibet har plads til 223 passagerer, der kommer fra flere forskellige lande og fordeles i kahytter på tre dæk. Kahytterne har et stort vindue, som kan åbnes og naturligvis eget bad og toilet.

Derudover er her en Lido Bar med et lille svømmebassin samt en stor Panorama Bar, ligesom her findes en konferencesal, der bl.a. benyttes til russisk underholdning, foredrag og film.

På øverste dæk har vi et stort soldæk med liggestole, borde og stole.

I restauranten er der ved morgenbuffeten frie siddepladser, men til frokost og aften, hvor der serveres tre retter mad, har vi faste siddepladser under hele flodkrydstogtet. Vi er så heldige, at komme til at sidde sammen med to interessante mennesker og sammen får vi hurtigt skabt en hyggelig stemning.

Udover udflugterne på de steder vi kommer til undervejs, er det på dette flodkrydstogt muligt at deltage i flere arrangementer ombord, bl.a. russisk sprog- og sanglektioner, underholdende klassiske koncerter med skibets faste duo o.m.a..

Et af Stalins kransekagehuse, der i dag rummer Hotel Radisson Blu

Et af Stalins kransekagehuse, der i dag rummer Hotel Radisson Blu


Sightseeing i Moskva

Efter en god nats søvn på skibet og et godt morgenmåltid er der arrangeret sightseeing i Moskva. I busser køres vi til de forskellige seværdigheder og får en fornemmelse af, hvor stor Moskva egentlig er.

Alene Moskva Amt er på størrelse med Danmark og har ca. 20 mio. indbyggere fordelt på 200 mindre byer. Derudover er her 4-5 mio. gæstearbejdere som ikke er registreret!  I centrum lever ca. 12 mio. mennesker.

Blot 75 km fra centrum findes store skove og uberørt natur med vilde dyr som bjørn, ræv, hjort, vildsvin etc.

Undervejs har vi et kort ophold ved Moskva kanalen med udsigt til et af Josef Stalins syv kransekagehuse – skyskrabere bygget af politiske fanger i begyndelsen af forrige århundrede - som står rundt omkring i byen og populært kaldes ”De Syv Søstre”.

Vi passerer moderne højhuse tæt ved Moskvas International Business Center - kaldt Moskva City - og forbi Det Hvide Hus, der under opstanden mod det kommunistiske diktatur i begyndelsen af 1990'erne blev bombet og kostede 150 mennesker livet.

Kirkegården ved Ny Jomfruklosteret med Smolenskij-katedralen i baggrunden

Kirkegården ved Ny Jomfruklosteret med Smolenskij-katedralen i baggrunden


Ny Jomfruklosterets kirkegård

Næste stop er ved en lille sø foran Ny Jomfruklosteret, der oprindeligt er fra 1524 og det største kloster i Moskva. Her får vi oplyst, at netop denne sø inspirerede komponisten Peter Tjajkovskij til balletten Svanesøen.

Det UNESCO-beskyttede kloster rummer bl.a. Smolenskij-katedralen, og legenden fortæller, at nonnerne reddede klosteret under Napoleonskrigen i 1812, ved at slukke lunterne, da det skulle sprænges i luften. I dag bor her 45 nonner bag de tykke mure.

Vi besøger kirkegården bag klosteret og beundrer de mange spændende gravmonumenter for nogle af Ruslands politiske ledere og berømte kunstnere.

Her ligger politikere som Khrusjtjov og Jeltsin og musikere som Sjostakovitj og Rostropovitj samt mange flere.

Udsigt mod Moskva City fra Spurvehøjene

Udsigt mod Moskva City fra Spurvehøjene


Udsigten fra Spurvehøjene

Vi køres til udsigtspunktet på Spurvehøjene, hvorfra vi har et flot vue ud over Moskva med bl.a. det nye Moskva City, hvor højhusene har været år om at skyde i vejret.

På Spurvehøjene ligger også Moskvas Statsuniversitet, MGU - endnu et af Stalins kransekagehuse fra 1953 - med plads til 40.000 elever og 6.000 lærere.

Vi ser den imponerende 235 meter høje bygning fra det foranliggende parkanlæg.

Vasilij-katedralen

Vasilij-katedralen


Vasilij-katedralen på Den Røde Plads

Måske er det verdens mest omtalte plads vi betræder. Hvem har ikke hørt om militærparader på Den Røde Plads, hvor landets kommunistiske ledere har overværet det hele fra Kreml-muren.

Denne dag er den store plads delvist spærret, da her er stillet op til en større koncert.

Først på pladsen ligger Vasilij-katedralen med fantastiske løgkupler i forskellige farver og mønstre. Den er opført af Ivan den Grusomme (1530-84) og stod færdig i 1561.

Det fortælles, at den onde tsar beordrede arkitekten Postniks øjne stukket ud, så han ikke kunne skabe et lige så smukt værk andre steder.

Foran Vasilij-katedralen står et mindesmærke for Kuzma Minin og prins Dmitri Pozharskiy, der rejste en hær mod de indtrængende polakker i 1612.

Lidt derfra ses en rund forhøjning på pladsen. Det er Lobnoe Mesto, der oprindelig var en henrettelsesplads og stedet hvor tsarens nye love og bekendtgørelser blev læst for folket.

Fontæne i indkøbscentret GUM

Fontæne i indkøbscentret GUM


Indkøbscentret GUM

Den Røde Plads foran Kreml var før revolutionen byens store markedsplads, men de tider er for længst forbi.

I dag kan vi gå på opdagelse i et af Ruslands fineste indkøbscentre GUM, der findes i en flot bygning fra 1893.

Dette store indkøbscenter har flere etager med fine mærkevareforretninger og caféer og i stueetagen et flot springvand samt en udstilling af ældre biler.

Bag GUM ligger den flotte Nikolskaja-gade med bl.a. Kazan-katedralen fra 1600-tallet, som vi ser nærmere på.

Moskvas længste gågade Gammel Arbat

Moskvas længste gågade Gammel Arbat


Gågaden Arbat

Vi har fået madpakker med fra MS Anton Checkov og ved frokosttide sættes vi af ved udenrigsministeriets bygning - endnu en af De Syv Søstre - der ligger på hjørnet af Moskvas ældste og længste gågade Gammel Arbat-gaden.

Vi finder en bænk i solskinnet og nyder frokosten, mens vi ser på gågadens forbipasserende menneskemylder.

Her er masser af butikker, caféer og kunstnere, der tilbyder deres malerier og tegner portrætter af de besøgende. Her er musikanter og gadegøglere, samt gadesælgere der forsøger at afsætte postkort og turistguides til os.

Vi spadserer gennem gaden til Arbatskaja-pladsen, hvor trafikken buldrer af sted og går tilbage ad den lige så trafikkerede Ny Arbat-gaden.

Så godt som alt på denne gade er af nyere dato med butikker og pompøse højhuse. Kun en lille kirke vidner om, at dette engang var et af Moskvas ældste kvarterer.

Campingferie 650,-
Subaru
Primo Tours
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt