Royal Caribbean

4.1.17

Af: Anne-Vibeke Isaksen Fotograf: Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Sådan kører du langt med børn

Tiden nærmere sig, hvor børnene igen skal på bagsædet og have tiden til at gå på den lange tur til sydens sol. Ventetiden i bilen kan blive meget lang, men hele rejsen kan gøres mere behagelig med et par gode råd.

Holder man i bilkø, kan ventetiden være lang for børnene

Holder man i bilkø, kan ventetiden være lang for børnene


Der er stor forskel

Der er stor forskel på, hvordan børn håndterer en lang køretur, men det gælder sådan set også voksne. Som voksen har man en fornemmelse for tid, der gør, at man kan indstille sig på at være fremme om f.eks. en time. Små børn har ingen tidsfornemmelse. De reagerer nu og her.

Større børn er ved at få det, men kan have svært ved at finde forståelsen, når der er i forvejen er kørt langt.

At køre på børnenes præmisser er vejen til en succesfuld køretur

At køre på børnenes præmisser er vejen til en succesfuld køretur


Aldrig presse citronen

Vores to børn har i deres hhv. et og fire år besøgt 18 og 28 lande, hvor vi altid har kørt selv. Enten med campingvogn på krogen eller i autocamper. Vejen til succes er at køre på børnenes præmisser hele vejen igennem. Det værste man kan gøre er at presse citronen. Der er ingen grund til at køre videre, og lige tro man kan nå frem til den planlagte destination.

Det gør kun tingene værre. Det bedste for alle, også sikkerhedsmæssigt, er at køre ind på nærmeste rasteplads og holde en pause.

Har man et barn med tendens til køresyge har det langt bedre af fx at tælle biler på vejen frem for at læse en bog

Har man et barn med tendens til køresyge har det langt bedre af fx at tælle biler på vejen frem for at læse en bog


Børn og køresyge

Den væsentligste årsag til køresyge er en uoverensstemmelse mellem, hvad øjnene sanser og hvad de såkaldte ligevægtsorganer i det indre øre fortæller. Hvis man f.eks. sidder i en bil, der bevæger sig, og læser i en bog, vil øjnene sende signal til hjernen om, at man sidder stille, mens ligevægtsorganerne sender det signal, at man kører. De modstridende oplysninger giver kludder i systemet, og så bliver man køresyg.

Har man et barn med tendens til køresyge har det langt bedre af fx at tælle biler på vejen frem for at læse en bog. Desuden er det her ekstra vigtigt at følge rådene fra før om frisk luft, pauser og mad og drikke. Et andet godt tip er at tage lydbøger med på bånd. Så kan børnene ”læse” og samtidig følge med i det, som sker uden for vinduerne.

Holder man længe i kø, kan børnene for en kort stund spændes fri, så de kan bevæge sig lidt rundt

Holder man længe i kø, kan børnene for en kort stund spændes fri, så de kan bevæge sig lidt rundt


At holde i kø

Risikoen for at komme til at holde i kø er stor både i Tyskland og Italien. Kan man sproget, er radioen en hjælp til at orientere sig om situationen. Det er vigtigt at lufte godt ud i bilen og få noget at drikke og spise, men man holder stille. Er det varmt uden for er det endnu mere vigtigt. Stig helst ikke ud af bilen. Holder man længe i kø, kan børnene for en kort stund spændes fri, så de kan bevæge sig lidt rundt. Så snart trafikken glider skal de spændes fast igen. Såfremt det er muligt er det en fordel at køre ind på en rasteplads, hvor børnene kan komme ud af bilen og lege. Her kan man få informationer om situationen eller selv holde øje med vejen. Tjek evt. for vejarbejde før afrejse.

Klik for større billede


Genrelle tips til børn i bilen

• TID: Det handler generelt om at have mere tid, når der er børn med og tage sig mere tid til hele transporten til og fra feriestedet.
• PAUSER: Husk også at holde gode pause. Det er godt for alle også den der sidder bag rattet. Find gerne en legeplads, så børnene kan røre sig.
• VAND: Hav altid drikkevarer lige ved hånden og giv tit dit barn en sluk. Helst vand eller drikkevarer uden sukker.
• SNACK: Hav kiks eller anden snack uden sukker ved hånden. Det kan tage den første ”krise” til man kommer frem til en rasteplads.
• RASTEPLADSER: Der er normalt 30-50 km mellem tankstationerne. Der imellem ligger rastepladser.

Klik for større billede


• VARME: Sørg for at barnet sidder i skygge og i det hele taget ikke har det for varmt. Husk solskærme til vinduerne. Kan købes på de fleste tankstationer og med sjove farver eller figurer, som børn elsker at kigge på. Koster ca. 50 kr. for et sæt. Lette at sætte på og tage af, når man vil se ud og der ikke er sol.
• LUFT UD: med jævne mellemrum.
• AUTOSTOL: Mange autostole har flere indstillinger, hvor barnet kan sidde op, når det er vågnet, og ligge ned, når det sover.
• NATKØRSEL: Generelt kan man sige, at man henter meget ved at kører om natten, hvor barnet alligevel sover. Vel og mærket hvis man som forældre også kan li´ at køre om natten.
• AKTIVITETER: Bøger, spil, DVD, musik, sangbøger. I autocamperen har børnene et bord foran sig. Det giver flere muligheder.

Subaru
Campingferie 650,-
Outwell
Torre La Sal
RejseAvisen.dk
Seneste nyt