Isabella

15.2.16

Af: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: Lasse Løndahl Henriksen og Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Skotland rundt – fra Ft. William til Edinburgh (1/2)

På denne busrejse med Skotland rundt med Riis Rejser, har vi været i Glasgow og ved Loch Lomond søen. Turen er fortsat op gennem Glen Coe dalen til byen Ft. William, der ligger for foden af Storbrittaniens højeste bjerg, Ben Nevis. Fra hotellet i Ft. William, der har været vores base et par dage, har vi været på udflugt til Skotlands største ø Isle of Skye, men nu er det blevet tid til at lægge Ft. William bag os, og fortsætte rejsen rundt i det spændende land.

The Commando Memorial er mindesmærket for de mange faldne kommandosoldater.

The Commando Memorial er mindesmærket for de mange faldne kommandosoldater.


Kommandosoldaternes mindesmærke

Fra hotellet i Fort William er det blevet tid til at køre længere nordpå, mod byen Fort Augustus, der ligger i den sydlige ende af Loch Ness søen, men før vi ankommer hertil, holder bussen ind ved monumentet der blev rejst til ære for de britiske kommando soldater, der faldt i 2. verdenskrig.

Monumentet består i en statue, samt en lille mindelund, hvor de efterladte kan sørge over faldne soldater – fra dengang og i dag. Stedet blev valgt fordi det var her i området de britiske kommandosoldater trænede inden de blev sendt i kamp. Statuen med de tre kommandosoldater, vender så de kigger mod Ben Nevis i det fjerne.

Sluserne på Caledonia kanalen er vel nok Ft. Augustus mest fascinerende attraktion.

Sluserne på Caledonia kanalen er vel nok Ft. Augustus mest fascinerende attraktion.


Sluserne på Caledonia kanalen

Ft. Augusts er en lille hyggelig landsby, der er delt i to af Caledonia kanalen, der er søsterkanal til Göta-kanalen i Sverige. Begge kanaler er anlagt af den skotske ingenør Thomas Telford.

Caledonia kanalen er godt 100 km lang, og den går igennem flere søer, heriblandt Loch Ness. Kanalen forbinder den skotske østkyst ved Inverness, med vestkysten ved Fort William.

I Ft. Augustus findes et museum der fortæller historierne bag Caledonia kanalen, men det vel nok mest interessante i byen er de fem sluser der er med at forbinde den højere liggende Loch Oich, med Loch Ness.

Runerne af borgen Urquhart er stedet hvorfra Nessie efter sigende er blevet set flest gange.

Runerne af borgen Urquhart er stedet hvorfra Nessie efter sigende er blevet set flest gange.


Søen der er kendt for uhyret

Der er ikke mange der ikke har hørt om Loch Ness, og det berømte uhyre, der efter sigende lever i søen. Det gælder også gæsterne i bussen, og vi glæder os alle til at se den verdenskendte sø.

Loch Ness er med sine 37 km i længden og 1,5 km i bredden, Skotlands andenstørste sø, kun overgået i areal af Loch Lomond. Til gengæld betyder de op til 230m i dybden at søen indeholder mere ferskvand, end alle søerne i England og Wales – til sammen.

Det er også dybden på søen der har været med til at øge mystikken omkring det uhyre, der efter sigende skulle befinde sig i Loch Ness, for man har trods adskillige videnskabelige ekspeditioner, til dato ikke kunne finde nogen beviser på om Nessie, som uhyret også kaldes, eksisterer eller ej.

I en dam ved siden af Loch Ness besøgscentret, svømmer en model af Nessie rundt og hygger sig.

I en dam ved siden af Loch Ness besøgscentret, svømmer en model af Nessie rundt og hygger sig.


Det herlige besøgscenter

I den lille idylliske landsby Drumnadrochit, stopper vi ind ved et besøgcenter, der fortæller om søen og historierne om Nessie og de mange forsøg på at bevise at uhyret eksisterer.

Ifølge historierne blev der første gang observeret et uhyre i søen i år 565, og sidenhen er Nessie efter sigende blevet set over 1000 gange.

Uanset om det er et reklamestunt, et resultat af lidt for meget af den lokale whisky, eller om uhyret virkelig findes, er det en spændende historie der lokker mange turister til området.

Inverness er indbegrebet af hygge, på trods af sin status som højlandets hovedstad - og det at det er en større by.

Inverness er indbegrebet af hygge, på trods af sin status som højlandets hovedstad - og det at det er en større by.


Højlandets hovedstad

Inverness er i daglig tale kendt som højlandets hovedstad, og gennem tiden har byen været hjemsted for mange skotske konger, heriblandt den berømte MacBeth, der er blevet udødeligjort i Shakespeares skuespil af samme navn.

I kontrast til de mange naturområde vi har besøgt på turen, syder Inverness af liv, og i gågaderne er der gode muligheder for at shoppe i de mange butikker eller det store indkøbscenter.

Det er også oplagt at få sig en bid mad og en øl på en af de mange pubber, eller gå en tur langs bredden af floden Ness, som forbinder Loch Ness med Nordsøen.

Torre La Sal
Subaru
Outwell
Tamarit Parc Resort
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt