Azamara Cruice

15.2.16

Af: Lasse Løndahl Henriksen Fotograf: Lasse Løndahl Henriksen og Rasmus Schønning
Bogmærk eller del
 

Skotland rundt – fra Ft. William til Edinburgh (2/2)

På denne busrejse med Skotland rundt med Riis Rejser, fortsætter vi nu rejsen fra højlandets hovedstad, Inverness, før vi skal videre gennem Speydalen, ned mod den gamle kongeby Perth, og golfsportens hjemsted, St. Andrews, inden vi afslutter rejsen i Skotlands spændende hovedstad Edinburgh.

På Glenlivet destilleriet finder du mange forskellige varianter af livets vand - whisky!

På Glenlivet destilleriet finder du mange forskellige varianter af livets vand - whisky!


Livets vand – skotternes favoritdrik

Uisge beatha er skotsk gælisk og betyder livets vand. På moderne engelsk, og for den sags skyld dansk kalder vi det whisky, men livets vand er måske i virkeligheden en bedre beskrivelse, i hvert fald hvis du spørger skotterne selv.

På Glenlivet destilleriet, der blot er et af rigtig mange whisky destillerier i Speydalen, kommer vi på rundvisning i de hellige haller, hvor de gyldne dråber bliver produceret.

Det er en fornøjelse at indsnuse duftene af den herlige drik, samt se hvordan produktionen foregår, men mindst lige så interessant er det at se destilleriets besøgscenter, der udover en butik, med et stort udvalg af forskellige whiskyer, også har en udstilling, der fortæller historierne om Speydalen, de mange destillerier og ikke mindst hvordan whiskyen er blevet til, gennem tiden.

Scone Palace har gennem mere end 1000 år været stedet hvor de skotske konger blev kronet.

Scone Palace har gennem mere end 1000 år været stedet hvor de skotske konger blev kronet.


Skåvne eller Skun?

Udtalen af navnet på det britiske bagværk, der skrives scone, er kilde til stor forvirring. Nogen udtaler det så det rimer på gone, andre som om det rimer på con. Men i den gamle kongeby Perth bliver forvirringen endnu større, da slottet Scone Palace, udtales så det rimer på spoon.

Uanset udtalen, er det en historisk oplevelse at besøge slottet,  der gennem næsten 1000 år var hjemstedet for kroningsstenen Stone of Scone, som alle de skotske konger blev kronet på.

Slottet byder på rundvisninger i de store haller, og man kan også gå en tur i slottets store haver, hvor påfuglene regerer.

The Salutation Hotel i Perth er Skotlands ældste hotel.

The Salutation Hotel i Perth er Skotlands ældste hotel.


Den gamle kongeby

Der har levet mennesker i området omkring Perth, og floden Tey i de sidste 8.000 år og det er tydeligt at vi er kommet til en gammel by, når man ser på husene i byen.

F.eks. finder man The Salutation Hotel, der er Skotlands ældste hotel, der har taget imod gæster siden 1699.

Samtidig er Perth en moderne storby, med gode shoppingmuligheder, og et aktivt natteliv på de gamle arbejderpubber. Et herligt stop på turen.

St. Andrews Links golfbanen er en af verdens ældste.

St. Andrews Links golfbanen er en af verdens ældste.


Golf og katolikker

Ud til Nordsøen ligger St. Andrews, der vel bedst af alt er kendt for at være hjemstedet for golfsporten.

Langs den smukke brede sandstrand, finder man nemlig muligvis verdens ældste golfbane, St. Andrews Links, hvor man har spillet golf siden det 15. århundrede. Men byen byder også på andet end golfbanen.

Den sydlige del af kysten består af rå klipper, og tronende over klipperne, ligger ruinerne af den gamle St. Andrews borg, der gennem tiden bl.a. har været med til at beskytte rigdommende i den nærliggende St. Andrews katedral.

Katedralen i St. Andrews var i sin storhedstid Skotlands største kirke.

Katedralen i St. Andrews var i sin storhedstid Skotlands største kirke.


Skotlands største bygningsværk

Katedralen der stod færdig i 1318, var i mange år Skotlands største bygningsværk, og man er ikke i tvivl om hvor stor katedralen var i sine velmagtsdage, hvor de katolske biskopper holdt til i byen.

Under den skotske reformation blev der nedlagt forbud mod at forkynde det romersk katolske budskab, og katedralen blev nedlagt i 1561, hvorefter den langsomt fik lov til at gå i forfald.

Udsigten fra Edinburgh Castle er enestående.

Udsigten fra Edinburgh Castle er enestående.


Den smukke hovedstad

Det sidste stop på denne rejse Skotland rundt, er den smukke gamle by Edinburgh, der har været skotternes hovedstad siden det 15 århundrede.

Byen, der ligger ved fjorden Firth of Forth, har over 4.500 historiske fredede bygninger, og både den nye og den gamle bydel er med god grund på UNESCO's verdensarvliste.

På toppen af klippen Castle Rock, troner Edinburgh Castle over byen.  Borgen har gennem dens 1.100 år lange historie, været indvolveret i et utal af krige, men i dag er borgen kun invaderet af turister, den er nemlig ubestridt den mest besøgte turistattraktion i Skotland, med mere end 1.4 mio. besøgende hvert år, heriblandt 217.000 gæster der kommer for at opleve The Royal Edinburgh Military Tattoo, der er en årlig festival i august for militære marchbands fra hele verden.

I Edinburgh's gader ser - og hører - man ofte de kilt-klædte sækkepibere.

I Edinburgh's gader ser - og hører - man ofte de kilt-klædte sækkepibere.


Gammel by med et moderne touch

Den gamle bydel er en af de mest besøgte dele af byen, men udover den historiske del er Edinburgh også en moderne storby, med alt hvad det medfører.

F.eks. er området omkring Princes Street centrum for moderne kultur, med bl.a. kunstudstillinger på The Royal Scottish Academy og The Scottish National Gallery, men det er også et populært shoppingområde, med store varehuse, og mærkevarebutikker på stribe.  Edinburgh har det hele.

Edinburgh lægger kulisserne til mange festlige oplevelser - som The Royal Edinburgh Military Tattoo - eller her Ride of the Marches, hvor flere hundrede ryttere racer gennem byen.

Edinburgh lægger kulisserne til mange festlige oplevelser - som The Royal Edinburgh Military Tattoo - eller her Ride of the Marches, hvor flere hundrede ryttere racer gennem byen.


Farvel til det smukke land

Det er med et vist vemod at vi sætter os ind i bussen, inden turen går hjem til Danmark.

Turen har været en kombination af alt det bedste Skotland har at byde på: Enestående landskaber, bjerge og søer, en perlerække af historiske steder og borge, tonerne af sækkepiber der klinger stolt, mens skotterne passerer forbi i deres kilte, og ikke mindst har vi været i rigtig godt selskab i bussen.

Det er svært at beskrive hvad man får ud af at besøge Skotland, at sætte ord på de følelser det spændende land giver, men en ting er sikkert – jeg skal med garanti tilbage.

Outwell
Subaru
Torre La Sal
Primo Tours
RejseAvisen.dk
Seneste nyt