Dayz Resorts

30.1.16

Af: Thomas Sørensen Fotograf: Thomas Sørensen
Bogmærk eller del
 

Vandring ad West Highland Way (2/3), Skotland

Vejret er ikke til at kende igen - eller rettere; nu har vi atter et normalt vejr i Skotland med byger der kommer og går mellem få solstrejf.
Ruten mod Inverarnan går ad en smal, stenet sti, der løber nede ved søbredden langs Loch Lomond for derefter at tage os længere op ad bjergsiden og tilbage igen.

På stien ved søen

På stien ved søen


Dag 3 fra Rowardennan til Inverarnan

Vi er i skov det meste af dagen og det er en udfordring at balancere op og ned på de blanke klipper og de våde trærødder, som stikker frem på stien.

Efter vores mening er denne del af vandreruten den mest udfordrende på The West Highland Way.

Hele tiden skal vi være forsigtig med, hvor vi træder for ikke at glide, og enkelte steder skal hænderne da også tages til hjælp for at komme frem.

Undervejs passeres en række vandfald og det største Falls of Inversnaid kommer vi til ved - ja, Inversnaid.

På Inversnaid Hotel kan vi købe kaffe og nyde vores medbragte madpakker i de lune stuer og samle kræfter til dagens sidste etape.

Klipperne er visse steder slebne i fine mønstre

Klipperne er visse steder slebne i fine mønstre


Rob Roy's Cave

På vandreruten kommer vi forbi Rob Roy's Cave - en hule som den legendariske, skotske Robin Hood, skulle have gemt sig i, efter at han i 1722 blev erklæret fredløs.

Robert Roy Macgregor (1671-1734) var klanleder og deltog aktivt i den skotske frihedskamp mod England.

Oprøret mellem de skotske støtter af kong Jakob - der blev betegnet Jakobitter - og den engelske Vilhelm af Oranien's bedre udstyrede Rødfrakker blev efterfølgende betegnet Jakobitoprøret.

Oprøret og kampene mellem Jakobitterne og Rødfrakkerne er et væsentligt kapitel i Skotlands historie, som der både er skrevet bøger og lavet film om.

Op over det naturskønne Cnap Mor med et sidste tilbageblik på Loch Lomond

Op over det naturskønne Cnap Mor med et sidste tilbageblik på Loch Lomond


Over Cnap Mor

De langbenede er for længst ”stukket af” og vi giver os tid til at komme helskindet gennem denne udfordrende del at The West Highland Way - vel vidende at der står en seng og venter på os, når vi engang er fremme …

Langs Loch Lomond er der flere flotte udsyn, og hvordan havde det mon været, hvis ikke de regntunge skyer havde lagt sig over søen?

Vi får det sidste tilbageblik på søen, da vi bestiger det meget smukke og naturskønne Cnap Mor, hvor vi vandre gennem høje bregner over en grøn saddel mellem to høje, mens fårene løber om benene på os.

Fremme ved Beinglas Farm, der både har restaurant/pub og købmand i forbindelse med en campingplads og hytteudlejning, indkvarteres vi i gode værelser inden den fælles middag - der i øvrigt er aldeles ringe tilberedt!

Dagen bød på godt 26 kilometers vandring.

Gennem den smukke Glen Falloch følger vi gamle stengærder

Gennem den smukke Glen Falloch følger vi gamle stengærder


Dag 4 fra Invernarnan til Tyndrum

Vi er nu kommet op i det skotske højland og følger ruten langs River Falloch, der tidligere blev brugt til at drive studer mod nye græsgange og til de store markeder i England.

Gennem den smukke Glen Falloch følger vi gamle stengærder og snart vandrer vi mellem bjerge, der ser ud som om de strækker sig helt op i skyerne.

På den videre rute efter Crianlarich kommer vi ud i dalsænkning ved Strath Fillan og krydser jernbanen et par gange. Ikke over sporet - men under. Det koster 1000 pund (ca. 10.000 kroner) i bøde at krydse skinnerne!

Vi kommer forbi Skt. Fillans klosterruin fra 1300-årene, der formodes at have været mere end 50 meter lang. Det var den hellige Fillan, der oprindeligt kom fra Irland, som udbredte kristendommen blandt skotterne her på egnen og som påskønnelse bevilgede Robert the Bruse i 1317 klostret bygget.

Efter sin død blev Fillan helgenkåret og her opbevarede man relikvier fra Skt. Fillan i mange år, men flere af disse forsvandt i forbindelse med nedlæggelsen af klostret i 1607. I dag findes to relikvier fra Skt. Fillan på det skotske nationalmuseum i Edinburgh.

Den nærliggende kirkegård dateres tilbage til en keltisk kirke fra 700-årene.

Overnatning på Tyndrum Inn

Overnatning på Tyndrum Inn


En lang tur – for nogle

Efter en velfortjent kaffepause ved Strathfillan Wigwams i Auchtertyre, hvor både bogfinke og vipstjert håber på krummer fra vores kage, har vi samlet kræfter til det sidste stykke vej til Tyndrum.

Ved byen er skiltningen mod The Tyndrum Inn ikke helt tydelig, så efter at have passeret campingpladsen drejer vi fra ved første vej og kommer ud på landevejen A82 og efter nogle hundrede meter når vi vort overnatningssted.

Et par af “hurtigløberne” har været optaget mens de passerede Tyndrum og “glemte” at dreje fra - og da de mangler ved hotellet “breder panikken sig”. Heldigvis kan man få mobil-forbindelse til dem og det viser sig at de allerede er gået halvvejen mod næste by Bridge of Orchy.

Jo, det var tungt at skulle vende om og vandre tilbage til Tyndrum ...

Dagens officielle vandrerute blev på godt 22 km.

Udsigt mod Loch Tulla

Udsigt mod Loch Tulla


Dag 5 fra Tyndrum til Kingshouse i Glencoe

Dagens vandrerute er estimeret til mere end 30 kilometer og er dermed den længste etape på The West Highland Way.

Så for at spare benene på de første ca. 10 kilometer langs landevejen er vi nogle stykker som tager en taxa til næste by Bridge of Orchy og starter vandringen derfra.

Op gennem skoven lægger vi hurtigt byen bag os og snart er vi ude på åbne vidder med en blændende udsigt ud over Loch Tulla.

For enden af søen ligger det klassiske Inveroran Hotel, hvor det er oplagt at få sig en kop varm kaffe.

Efter igen at være kommet fri af skoven støder vi på den gamle militærvej, der snor sig over Black Mount og Rannoch Moor.

Oprindelsen af disse gamle militærveje fortaber sig i fortiden, men i 1803 besluttede man sig for at renovere vejene og bygge de smukke stenbroer i højlandet. Måske var det ikke længere så meget militæret, men mere den almindelige stigende trafik, som fik bedre kår, indtil man i 1933 byggede den nuværende landevej A82.

Selv om den godt funderede, men meget stenede vej er hård at vandre på, er sceneriet i højlandet imponerende.

Ba Bridge er et godt sted at sidde og spise frokost, samtidig med at man har udsigt til bjergene.

Kronhjorte ved Kingshouse Hotel er ikke usædvanligt

Kronhjorte ved Kingshouse Hotel er ikke usædvanligt


Mod King's House Hotel

Da vi senere runder udløberen fra bjerget Meall a Bhuiridh, får vi udsyn mod et af Skotlands mest ikoniske bjerge Stob Dearg, der rejser sig 1.021 moh. ved indgangen til den historiske dal Glencoe.

Det var her, at 38 medlemmer af Macdonald-klanen blev slagtet i 1692 af Robert Campbells tropper. Kendt som massakren i Glencoe.

På venstre hånd går en vej op til et af Skotlands mest populære skisportssteder Glencoe Mountain Resort og efter at have krydset landevejen A82 er vi fremme ved King's House Hotel.

Omkring hotellet ses ofte kronhjorte og i dag er heller ikke nogen undtagelse. Vi mødes af hr. kronhjort, mens hans hinder græsser fredeligt langs floden.

King's House Hotel, der er fra 1600-årene og dermed Skotlands ældste virksomme kro, oser af nostalgi og er rigtigt hyggeligt, selvom her er nullermænd i krogende og malingen visse steder skaller af …

I 1745 blev bygningerne brugt som barakker af kong George III's tropper efter slaget ved Culloden, hvilket har givet kroens sit navn.

Ved dette historiske slag mistede op mod 2000 jacobitter livet.

Hen under aftenen nyder vi en dejlig middag i hotellers restaurant, inden de sidste etaper i det skotske højland fortsætter i morgen ...

Tamarit Parc Resort
Subaru
Primo Tours
Torre La Sal
Campingferie 650,-
RejseAvisen.dk
Seneste nyt